Ontslag
Een ontslag kan allerlei redenen hebben. Misschien gaat het niet goed met het bedrijf en word je ontslagen om bedrijfseconomische redenen. Je kunt een slechte arbeidsrelatie hebben met je baas of een collega die niet te herstellen valt. Of je bent uit het niets op staande voet ontslagen. Het verliezen van een baan is nooit leuk. Belangrijk is dat je goed let op waar je recht op hebt bij ontslag:
- Vraag een WW-uitkering aan als je voldoet aan de voorwaarden.
- Zorg ervoor dat je werkgever zich houdt aan de regels rondom een transitievergoeding.
- Check of je vaststellingsovereenkomst klopt als je ontslagen wordt met wederzijds goedvinden.
Ik neem zelf ontslag
Natuurlijk hoeft niet elk ontslag vanuit je werkgever te komen. Als je een mooie kans ziet voor een andere baan, kun je zelf ontslag nemen. Dan zijn de regels wel heel anders. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op een WW-uitkering of een transitievergoeding. En je moet rekening houden met de opzegtermijn die in je arbeidscontract staat. Neem in ieder geval nooit zelf ontslag als je (langdurig) ziek bent.
Ontslagen in je proeftijd
Een nieuwe baan is altijd aftasten. Jij en je werkgever moeten nog even aan elkaar wennen. Als je een contract van langer dan 6 maanden hebt, dan is er een proeftijd ingebouwd van minimaal 1 maand. De proeftijd is 2 maanden als je contract langer dan 24 maanden is. Zo kunnen jij en je werkgever uit elkaar gaan als de samenwerking toch niet goed bevalt. Dat geldt voor jou, maar ook voor je werkgever. Een opzegtermijn is niet van toepassing als je ontslagen wordt in je proeftijd. Let op: je hebt alleen recht op een WW-uitkering als je werkgever jou ontslaat. En niet als je zelf ontslag neemt.
Neem contact op met CNV bij ontslag
Ben je ontslagen en verlies je je baan? Zijn er conflicten op de werkvloer of met je baas? In alle emotie is het lastig om de juiste beslissingen te nemen. Ben je lid van een vakbond? Neem dan contact op. Bij de vakbond, zoals CNV, werken deskundigen die je van advies kunnen voorzien. We helpen je bij het maken van de juiste beslissingen tijdens een ontslagproces. Zeker als je twijfelt of je ontslag wel terecht is. Of als je een vaststellingsovereenkomst voorgelegd krijgt van je werkgever.