Man en vrouw in gesprek

CNV Vertrouwenspersoon

Vrijwilliger worden bij CNV

Als CNV Vertrouwenspersoon krijg je eerst een inwerktraject. Daarna word je gekoppeld aan leden die ondersteuning nodig hebben doordat ze bijvoorbeeld langdurig ziek zijn. Jij helpt ze dan door allereerst een luisterend oor te bieden, maar ook door ze informatie en advies te geven, samen eventueel benodigde formulieren in te vullen, en overzicht en duidelijkheid te creëren. Heb jij mensenkennis en ben jij in staat om mensen gerust te stellen met feiten en eerlijkheid? Dan is deze vrijwilligersfunctie bij CNV wat voor jou.

Wat doet een CNV vertrouwenspersoon?

De rol van een CNV vertrouwenspersoon is heel belangrijk voor CNV en de leden. Als je langdurig ziek bent, komt vaak veel regelwerk op je af. Als CNV vertrouwenspersoon ben jij de rots in de branding in deze bewogen tijd. Je hebt een luisterend oor, geeft informatie en advies over het ziekteproces, helpt bij het invullen van formulieren en begeleid leden die opgeroepen worden door het UWV voor een (her)keuring of (her)beoordeling in het kader van de WAO en WIA. Een CNV vertrouwenspersoon geeft geen juridisch advies. Wanneer er een juridische vraag/situatie wordt gesignaleerd dan verwijs je door naar CNV zodat het lid de juiste ondersteuning krijgt. CNV vertrouwenspersonen ondersteunen daarnaast ook leden bij het WMO-gesprek met de gemeente.

Wat heb jij eraan?

CNV vertrouwenspersonen maken het verschil voor leden die ziek zijn. Wat je ervoor terugkrijgt?

  • Je bent van betekenis voor een ander en maakt onderdeel van de vereniging CNV. Jij werkt actief mee aan een rechtvaardiger samenleving.
  • Het staat goed op je CV voor je verdere loopbaan.
  • Je ontwikkelt jezelf met nieuwe vaardigheden.
  • Je doet nieuwe contacten op.
  • Je kunt gratis deelnemen aan de trainingen van CNV kaderacademie.
  • Je krijgt vanuit CNV begeleiding, ondersteuning en advies.
  • Je reis- en onkosten worden vergoed.

Hoe ziet de rol eruit in de praktijk?

Je volgt eerst een inwerktraject, een soort stage. Je wordt gekoppeld aan een ervaren CNV vertrouwenspersoon (trajectbegeleider). Aan de hand van de praktijk leer je onder begeleiding de theorie toe te passen. Als je de stage goed doorloopt, dan word je benoemd tot CNV vertrouwenspersoon. Jaarlijks vinden er evaluatiegesprekken plaats over jouw rol als CNV vertrouwenspersoon.

Wanneer een lid aangeeft begeleiding nodig te hebben, dan doet de afdeling verenigingsondersteuning een intake. Vervolgens wordt het lid aan jou of één van de andere CNV vertrouwenspersonen gekoppeld. Daarbij wordt rekening gehouden met je werkbelasting, geografische bereikbaarheid en werkervaring. Je wordt altijd gevraagd of je het lid kunt begeleiden.

Ook neem je, als CNV vertrouwenspersoon, snel contact op met het lid. Jullie bepalen onderling op welke manier het contact in eerste instantie zal verlopen (telefonisch, online of persoonlijk).

Tijdens de afspraak inventariseer je de vraag van het lid, de vraag achter de vraag. Je luistert, geeft informatie en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Vervolgens maken jullie afspraken gemaakt over het vervolg van het traject. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Verdere informatie/advies.
  • Hulp bij invullen formulieren.
  • Begeleiding naar het UWV.
  • Verwijzing naar CNV voor juridische ondersteuning.

Tijdens het traject hou je een rapportage bij. Deze wordt na afsluiting van het traject doorgestuurd naar de afdeling verenigingsondersteuning.

Wat we vragen van jou als CNV vertrouwenspersoon

Als CNV vertrouwenspersoon ben je onmisbaar voor arbeidsongeschikte leden die door de bomen het bos niet meer zien én een luisterend oor nodig hebben. Om deze rol goed uit te kunnen oefenen, vragen wij van jou:

  • Meedoen met een beginstage, waarin je onder begeleiding van een ervaren CNV vertrouwenspersoon leert wat deze functie inhoudt.
  • Mensenkennis, zodat je in de gaten hebt wat de mensen nodig hebben en om de vraag achter de vraag te herkennen.
  • Je openstellen om te leren: durft hulp te vragen en feedback te ontvangen.
  • Iemand gerust kunnen stellen met feiten en eerlijkheid.
  • De mogelijkheid om overzicht te houden en iemand handvatten te bieden om tijdens het ziekteverlof grip te houden op de situatie.
  • Gastvrijheid, je bent een visitekaartje voor CNV.
  • Aanwezigheid bij de landelijke dagen voor CNV vertrouwenspersonen (2 per jaar)
  • Zoveel mogelijk online aanwezigheid tijdens intervisies.

Lees de ervaringen van andere CNV Vertrouwenspersonen

‘De rust die je bij mensen brengt, dat is geweldig. Ik geef info en duidelijkheid over het proces waarin mensen zitten die te maken hebben langdurige ziekte. Wat zijn hun mogelijkheden? Hun verplichtingen? Als ze dat willen ga ik met ze mee naar gesprekken. Die bereid ik dan met ze voor. Dat geeft mensen rust en vertrouwen. Ik krijg energie als ik zie dat mensen grip krijgen op hun situatie. Als ze, soms tot hun eigen verbazing, zien wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen.’
Jan Hendrikx, gepensioneerde en nu CNV Vertrouwenspersoon (foto: Fotobureau Hoge Noorden)
‘Door Parkinson werd ik op mijn 63ste afgekeurd en kreeg ik een uitkering. Omdat ik nog veel wel kon, werd ik CNV Vertrouwenspersoon. Ik wilde wat terugdoen, mijn eigen ervaring inzetten en mensen helpen. Ik bied ze een luisterend oor en praktische tips, zoals: houd een logboek bij over wie je spreekt en wat er is afgesproken. Ik help bij het voorbereiden van gesprekken en kan meegaan naar de verzekeringsarts. Mensen in een heel onzekere periode weer vertrouwen en zekerheid geven, vind ik fijn.'
Annemieke Poiesz, was hoofdverpleegkundige en is nu CNV Vertrouwenspersoon (foto: CNV Archief)
‘Vaak heb je een wandel-, kaart-, of fietsmaatje. Ben je langdurig ziek? Dan heb je niet zo’n maatje, terwijl je ‘m dan juist hard nodig hebt. Je krijgt te maken met de Wet verbetering poortwachter, waarin veel van je wordt verwacht: het proces overzien, documenten verzamelen, afspraken regelen. Het geeft mij veel voldoening om zo’n tijdelijk maatje te zijn en informatie en advies te geven. Bijvoorbeeld bij het invullen van een plan van aanpak, einde eerstejaarsevaluatie of WIA-aanvraag.'
Jean-Marie Severijns, oud-vakbondsbestuurder en nu CNV Vertrouwenspersoon (foto: Ton Kastermans)

Interesse in dit waardevolle vrijwilligerswerk voor CNV?

Neem contact op met Saskia Hommel-Beun

Telefoonnummer
030 75 112 94
E-mailadres