Training

Innovatiebegeleider

Vrijwilliger worden bij CNV

Innovatiebegeleiders zijn enthousiaste en bevlogen professionals waarvan de handen gaan jeuken als zij stuiten op een vraagstuk waarvan de oplossing niet meteen duidelijk is.

Wat doet een innovatiebegeleider?

Een innovatiebegeleider is door CNV opgeleid tot innovatiebegeleider en begeleidt een traject van de innovatie boost. In duo’s begeleid je een onderwijs of zorginstelling bij een vraagstuk uit de praktijk dat vraagt om een innovatieve oplossing. Wat moet er verbeteren, veranderen of op een andere manier aangepakt worden? Na dit maatwerktraject is de uiteindelijke gekozen oplossing uitvoerbaar, getest en heeft deze draagvlak in de organisatie.

Wat heb jij eraan?

Je vrijwillige inzet is ongeveer 45 uur per traject, verspreid over 4-6 maanden. Wat je ervoor terugkrijgt?

  • Competenties die nuttig zijn in je loopbaan. Zoals communiceren, verbinden en oplossingsgericht werken.
  • Een groot netwerk: je komt in contact komt met onderwijs-en zorgvernieuwers, inhoudelijke experts en interessante stakeholders.
  • Je betekent iets voor een ander.
  • Je kunt iets doen om het werken voor jou en collega’s in je sector zo aangenaam mogelijk te maken. Dus ook voor je omgeving is het een plus!
  • Een breder perspectief op uitdagingen in jouw sector. Je weet en ziet wat er speelt in meerdere lagen van de samenleving.
  • Een hoop kennis en kunde!

Hoe ziet de rol eruit in de praktijk?

Als innovatiebegeleider begeleid je een school of zorgorganisatie tijdens een innovatietraject. Je start met probleemverkenning en onderzoekt met het projectteam in de organisatie het vraagstuk. Je legt contacten binnen de organisatie en maakt samen een stappenplan. Je begeleidt het projectteam om te komen tot het opzetten van een experiment, om uiteindelijk tot een innovatieve oplossing te komen.
Tijdens het traject is het belangrijk dat de onderwijs -of zorgprofessional de ruimte, regie en tools krijgt om zelf de oplossing vorm te geven. Jij doet dit samen met de professionals.

Het traject bestaat uit 5 stappen:

  1. Aanmelden: diverse organisaties melden zich bij de CNV-projectleider aan met een vraagstuk
  2. Kick-off: het startmoment waarop alle organisaties kennismaken met het duo-innovatiebegeleiders, waar jij er één van bent. Bij deze verdiepende intake verkennen jullie de uitdaging van de organisatie die je begeleidt met behulp van lego.
  3. Brainstorm: als duidelijk is wat jullie ware uitdaging is, organiseren jullie een brainstorm op locatie om nieuwe ideeën op te doen.
  4. Experiment opzetten en uitvoeren: de ideeën en oplossingen uit de brainstormfase worden getest om te zien hoe ze in de praktijk uitpakken.
  5. Actiesessie: na de testfase houdt de organisatie een actiesessie met 8-12 deelnemers die het idee gaan uitvoeren.

Wat we vragen van een innovatiebegeleider

Om deze rol goed uit te kunnen oefenen, vragen wij van jou:

  • Nieuwsgierigheid: je bent benieuwd naar een vraagstuk en wil alles weten om de situatie goed te begrijpen, en verbetervoorstellen te kunnen doen.
  • Een 4-daagse training te volgen van Ynnovate, met netwerkdagen en masterclasses.
  • Een open mind: je bekijkt een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven en staat open voor diverse meningen, achtergronden en overtuigingen.
  • Doorzettingsvermogen: jij gelooft dat goed onderwijs en een fijne baan in de zorg wél mogelijk zijn en gaat hiervoor.
  • Betrokkenheid: je hebt de wil om een werkomgeving te verbeteren en vernieuwen voor jouw collega’s en zo bij te dragen aan de doelen van CNV.
  • Empathisch vermogen: je hebt inlevingsvermogen en bekijkt een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven.
  • Samenwerking: je wil graag gezamenlijk resultaat bereiken.
  • Representativiteit: je bent het visitekaartje van CNV en hebt een positieve en professionele uitstraling.
  • Integriteit: collega’s voelen zich veilig bij jou en weten dat persoonlijke informatie in vertrouwde handen is. Je komt afspraken na en kan grenzen stellen.