Wat doet een lid van een cao-groep?
In een cao-groep kom je samen met andere cao-groepsleden op voor de belangen van je collega’s in jouw sector. Als cao-groepslid ondersteun je een cao-onderhandelaar: samen bepaal je de inzet voor een nieuwe cao. Door de diverse samenstelling, kun je als groep door het hele land de meningen peilen. Bijvoorbeeld op welk percentage loonsverhoging moet worden ingezet, over regeldruk in het onderwijs of werkdruk in de zorg. Alles voor een goede cao. Ook organiseert een cao-groep vaak activiteiten zoals een gezellige jaardag met workshops, een netwerkborrel of een lezing.
Wat heb jij eraan?
In veel cao's hebben we afspraken gemaakt over de tijd die je voor deze leuke rol kunt krijgen. We helpen je dat te organiseren. En je krijgt er een hoop kennis en kunde voor terug.
- Je ontwikkelt competenties die nuttig zijn in je loopbaan. Zoals communiceren, verbinden en (soms) onderhandelen. Dit zijn veelgevraagde vaardigheden voor interessante functies.
- Doordat je veel in contact komt met onderhandelaars, bestuurders en mensen in het werkveld, bouw je een groot netwerk op.
- Je bent maatschappelijk betrokken en kunt iets voor anderen betekenen.
- Als belangenbehartiger heb je invloed om het werken voor jou, je collega’s en je regio zo aangenaam mogelijk te maken. Dus ook voor je omgeving is het een plus!
- Door samen te werken met andere cao-groepsleden, krijg je een breder perspectief over de gehele maatschappij. Je weet en ziet wat er speelt in meerdere lagen van de samenleving.
- Het is een welkome afwisselingen van je eigen werkzaamheden en je leert een hoop!
Hoe ziet de rol eruit in de praktijk?
Als cao-groepslid ben je dé schakel tussen werknemers, werkgever en vakbond. Je haalt behoeften en wensen op in een organisatie en vertaalt deze naar de cao-onderhandelaar en adviseur.
Dit betekent dat je:
- Achterbanraadplegingen organiseert
- (Mede) de inzet voor een cao bepaalt
- Resultaten terugkoppelt naar de betrokken bestuurder of adviseur
- Een onderhandelingsresultaat terugkoppelt naar de leden
- De koers voor komende jaren bepaalt en de onderwerpen prioriteert waarop ingezet wordt. Dit kan zowel lokaal als landelijk
- Contacten onderhoudt met andere actieve leden om kennis en ervaringen te delen
- Samen met CNV-collega’s werkt aan werving van nieuwe vrijwilligers in je sector
- CNV vertegenwoordigt op de werkvloer door CNV zichtbaar te maken en eventueel leden te werven
Daarnaast kan een cao-groep de volgende taken vervullen:
- Maken en schrijven van een nieuwsbrief
- Activiteiten organiseren voor leden, zoals een jaardag, workshops, lezingen of andere evenementen om leden bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met CNV.
Om activiteiten te organiseren is er budget beschikbaar vanuit CNV. De mate van activiteit verschilt per groep: elke cao-groep maakt een activiteitenplan per jaar en op basis daarvan wordt budget toegekend.
Wat we vragen van een cao-groepslid
Als cao-groepslid ben je de brug tussen werkvloer en professionele cao-onderhandelaars. Allereerst ben je voor beide partijen aanspreekpunt en ben je daarom:
- Betrokken: je hebt de wil om arbeidsvoorwaarden te verbeteren voor jouw collega’s en zo bij te dragen aan de doelen van CNV.
- Empathisch: je hebt inlevingsvermogen in collega’s en onderhandelingspartners
- Samenwerkend: je wil graag gezamenlijk resultaat bereiken.
- Representatief: je hebt een positieve en professionele uitstraling naar collega’s en weet je te profileren ten opzichte van externe partners.
- Integer: collega’s voelen zich veilig bij jou en weten dat persoonlijke informatie in vertrouwde handen is. Je komt afspraken na en kan grenzen stellen.
Daarnaast verwachten we van jou als cao-groepslid dat je:
- Een verbindende rol vervult met de werkorganisatie van CNV en naar de juiste personen weet door te verwijzen wanneer nodig.
- CNV promoot binnen organisaties en hiervoor de mogelijkheden weet.
- Tips en informatie uitwisselt met vrijwilligers bij CNV zoals adviseurs en leden van andere cao-groepen.
- Door CNV georganiseerde bijeenkomsten bijwoont.