Wat doet een lid lokaal overleg?
In het lokaal overleg worden afspraken gemaakt over lokale regelingen op basis van de ruimte die artikelen in een cao geven. Bijvoorbeeld over reiskosten of een individueel keuzebudget (IKB). Daarnaast is een eventuele reorganisatie onderwerp van gesprek.
Als lid van een lokaal (ook wel decentraal) overleg maak je afspraken met de werkgever over werk, arbeidsvoorwaarden of sociale plannen/statuten. Dit doe je in de organisatie waar je in werkt. Je bent belangenbehartiger voor je collega’s én de brug tussen jouw organisatie en professionele cao-onderhandelaars van CNV. Je staat midden in de actie, luistert naar wat er speelt onder de leden en zet deze inzichten om in aanvullende lokale afspraken over werk en arbeidsvoorwaarden. Samenwerking is onmisbaar. Je werkt hand in hand met een professionele cao-onderhandelaar tijdens de overleggen, waardoor je invloed uitoefent op de uiteindelijke afspraken.
Wat heb jij eraan?
Als lo-lid ben je ongeveer 10 uur per kwartaal kwijt aan deze werkzaamheden. In veel cao's hebben we afspraken gemaakt over de tijd die je voor deze rol kunt krijgen. We helpen je dat te organiseren.
Wat je ervoor terugkrijgt?
- Een hoop kennis en kunde.
- Competenties voor je verdere loopbaan: onderhandelen, communiceren en verbinden.
- Je bouwt een groot netwerk op.
- Je bent van betekenis voor een ander en maakt onderdeel van de vereniging CNV. Jij weet raad als anderen oplossingen zoeken voor vragen rond werk en inkomen.
- Je hebt direct invloed op jouw arbeidsvoorwaarden.
- Je kunt gratis deelnemen aan de trainingen. Zo doe je meer kennis op over bijvoorbeeld arbeidsrecht en pensioen. Kijk op deze pagina voor de trainingen.
- Je krijgt vanuit CNV begeleiding, ondersteuning en advies.
Hoe ziet de rol eruit in de praktijk?
Als lo-lid ben je de schakel tussen adviseurs, bestuurders en de vakbond. Je haalt behoeften en wensen op in je organisatie en realiseert deze in een lokaal overleg. Dit betekent dat je:
- Samen met een bestuurder gesprekken voert met werkgevers over lokale arbeidsvoorwaarden of sociale plannen.
- Regelmatig een cao of hr-stuk doorspit.
- Raadplegingen met leden organiseert.
- Resultaten terugkoppelt naar de betrokken bestuurder.
- Uitvoering en naleving van gemaakte afspraken monitort.
- Contacten onderhoudt met andere actieve leden om kennis en ervaringen te delen.
- Doorverwijst naar de juiste personen als dat nodig is.
Wat we vragen van een lid lokaal overleg
Als lo-lid ben je de brug tussen werkvloer, professionele cao-onderhandelaars en adviseurs. Je onderhoudt contacten met de betrokken cao-groep en wisselt tips en informatie uit met adviseurs (dat is een andere vrijwilligersrol). Je bent voor alle partijen aanspreekpunt. Om deze rol goed uit te kunnen oefenen, vragen wij van jou:
- Betrokkenheid: je hebt de wil om arbeidsvoorwaarden te verbeteren voor jouw collega’s en zo bij te dragen aan de doelen van CNV.
- Empathisch vermogen, je kunt je inleven in collega’s en onderhandelingspartners.
- Een goede samenwerking, je wil graag gezamenlijk resultaat bereiken.
- Kennis van de arbeidsvoorwaarden binnen jouw bedrijf.
- Een positieve en professionele uitstraling naar collega’s en je weet jezelf te profileren ten opzichte van andere vakbonden.
- Een luisterend oor: collega’s voelen zich veilig bij jou en weten dat persoonlijke informatie in vertrouwde handen is.
- Dat je afspraken nakomt na en grenzen kan stellen.
- In ieder geval de basistraining LO voor actieve CNV-leden te volgen.