Officiële feestdagen 2024
Sommige feestdagen vallen elk jaar op een andere datum. Daarom geven we een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland in 2024.
- Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
- Goede vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
- Pasen: zondag 31 maart en maandag 1 april 2024 (1e en 2e paasdag)
- Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
- Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024
- Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
- Pinksteren: zondag 19 en maandag 20 mei 2024 (1e en 2e pinksterdag)
- Kerst: woensdag 25 en donderdag 26 december 2024 (1e en 2e kerstdag)
Officiële feestdagen 2025
Sommige feestdagen vallen elk jaar op een andere datum. Daarom geven we een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland in 2024.
- Nieuwjaarsdag: woensdag 1 januari 2025
- Goede vrijdag: vrijdag 18 april 2025
- Pasen: zondag 20 april en maandag 21 april 2025 (1e en 2e paasdag)
- Koningsdag: zaterdag 26 april 2025 (Koningsdag wordt in 2025 een dag eerder gevierd dan normaal, omdat 27 april op een zondag valt)
- Bevrijdingsdag: maandag 5 mei 2025
- Hemelvaartsdag: donderdag 29 mei 2025
- Pinksteren: zondag 8 en maandag 9 juni 2025 (1e en 2e pinksterdag)
- Kerst: donderdag 25 en vrijdag 26 december 2025 (1e en 2e kerstdag)
Wat betekent een officiële feestdag?
Bij een feestdag denk je al snel aan een betaalde vrije dag. In veel gevallen is dat ook zo. Maar het is niet wettelijk vastgesteld dat je vrij bent op een feestdag. Wil je weten op welke feestdagen jij vrij bent? Kijk dan in je cao, contract of personeelshandboek. Valt een vrije feestdag op jouw werkdag? Dan krijg je je loon meestal doorbetaald. Tenzij er in je cao of contract iets anders staat.
Is Goede Vrijdag een vrije dag?
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Toch zijn er veel bedrijven waar je op de vrijdag voor Pasen moet werken. Controleer dit altijd in je cao of vraag het aan je werkgever.
Is Bevrijdingsdag een vrije dag?
Bevrijdingsdag is officieel een feestdag. In de meeste cao’s staat dat je elke 5 jaar vrij bent op Bevrijdingsdag. De volgende keer is in 2025. Sommige werkgevers kiezen ervoor om hun werknemers elk jaar met Bevrijdingsdag vrij te geven.
Werken op een officiële feestdag
Moet je werken op een feestdag? Dan krijg je niet altijd extra loon. Dit hangt af van de afspraken bij je werkgever. Kijk in je cao, contract of bedrijfsreglement. Daar vind je of je recht hebt op een toeslag bij feestdagen.
Christelijke feestdag omruilen voor een andere feestdag
In de wet zijn alleen christelijke feestdagen officiële feestdagen. Voor andere feestdagen, zoals het Suikerfeest, zijn er geen regels. Ben je gelovig en wil je vrij op een andere feestdag? Bespreek dit met je werkgever. In veel cao’s staat dat je werkgever rekening moet houden met je geloof. Soms kun je een christelijke feestdag omruilen voor een dag die voor jou belangrijk is.
Wat is een verplichte vrije dag?
Een verplichte vrije dag betekent dat jij en je collega’s vrij zijn. De wet noemt geen verplichte vrije dagen die voor iedereen gelden. Je werkgever bepaalt deze dagen. Dit kan alleen als het in je cao of contract staat. Voorbeelden van verplichte vrije dagen:
- Je werkgever sluit het kantoor tussen Kerst en Nieuwjaar. Of de dag na Hemelvaart.
- In het onderwijs ben je vrij tijdens de schoolvakanties.
- In de bouw volgt je werkgever vaak de bouwvak. Dan ben je in de zomer een paar weken vrij.
Betaalde vrije dag
Een verplichte vrije dag is een betaalde vrije dag. Je werkgever betaalt je loon door. Deze dag gaat wel van je opgebouwde vakantiedagen af. Maakt je werkgever er een extra vrije dag van? Dan komt die bovenop je vakantiedagen. Wil je werkgever een vrije dag verplichten zonder loondoorbetaling? Dat mag alleen als jij en je collega’s toestemming geven.