-6 graden? Te koud om te bouwen

In het grootste deel van Nederland was het vanochtend te koud om te werken. Door ruim 56% van de totaal 30 weerstations is om 10.00 uur de gevoelstemperatuur van minimaal -6 graden bereikt. Te koud om te werken volgens de cao Bouw en Infra.

Via de CNV Info Vorstlijn kwamen vanochtend veel vragen binnen of je wel of niet kon werken bij deze gevoelstemperatuur. Ook de komende dagen zal het winterse weer aanhouden. Daarom zet we voor jou de belangrijkste afspraken op een rij.
Een medewerker van de Vorstverletlijn: "Na de tweede meting van 10.00 uur belde er zelfs een uitvoerder met de vraag wat hij moest doen op de bouwplaats. Er was sprake van vorstverlet, kon hij dan iedereen naar huis sturen?"

Wanneer kun je stoppen met werken met winters weer?
Als je volgens de afspraken binnen de cao je werk mag staken door de winterse weersomstandigheden, dan heet dat vorstverlet. Dat geldt:

    • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager. De combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting bepaalt de gevoelstemperatuur. Het hoeft dus niet te vriezen.
    • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
    • Als het vriest en er een sneeuwdek ligt op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
    • Als het vriest en er geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar is.

Metingen winters weer volgens cao
Er zijn dagelijks twee metingen. De eerste meting is tussen 7.00 en 7.30 uur. De tweede meting tussen 10.00 en 10.30 uur is bepalend of je je werk wel of niet kunt neerleggen. 

Deze voorwaarden tijdens werken in de winter zijn te vinden in artikel 73 cao Bouw en Infra.

Blijf op de hoogte via de CNV Vorstverlet App
Via de gratis CNV Vorstverlet App krijg je automatisch een bericht als er bij jou op de bouwplaats sprake is van vorstverlet.

Download de CNV Vorstverlet App


Heb je de app al gedownload?

We zijn benieuwd wat je er van vindt. Plaats een review in de Google Play Store of in de App Store van Apple