Cao-onderhandelingen van start
De aftrap van de onderhandelingen is afgelopen donderdag 30 maart gegeven. Eerst een voorstelrondje omdat er twee nieuwe bestuurders aan vakbondskant zijn. Hans Crombeen (FNV) en Jaap Bosma (CNV) die beide hun sporen als bestuurder al hebben verdiend. Beide ook tijdelijk om ziekte en pakketwisseling op te vangen.
Rectificatie
De werkgevers moesten nog wel van het hart dat in onze vorige nieuwsbrief is gesuggereerd dat niet eerder met de onderhandelingen gestart kon worden omdat aan werkgeverskant niet snel tot een datum kon worden gekomen. Dat is niet goed weergegeven. Bij het zoeken van datums voor de onderhandeling heb je alle onderhandelaars nodig en dus is het vinden van een datum wel eens lastig. De schuld bij de werkgevers neerleggen was onterecht.
Onderhandelingsdata
Bij het vinden van de eerste datum is ook duidelijk gemaakt dat de voorstellenbrieven zouden worden meegenomen naar de onderhandelingstafel. Dat hebben de vakbonden netjes gedaan. Ik ging er daarbij vanuit dat werkgevers dat ook zouden doen, maar nee dus. Daar zou nog wel weer wat tijdswinst op behaald kunnen worden. En als werkgevers dan ook nog meedenken in het belang van hun werknemers kan dat alsnog tijdswinst opleveren, omdat de cao eigenlijk al is afgelopen. Op de volgende data wordt verder onderhandeld: 24 april, 10 mei en 6 juni.
Cao-voorstellen
Snel en reëel onderhandelen. In het belang van werknemer én werkgever om te komen tot een aantrekkelijke sector. Met een goed inkomen, met voldoende compensatie van de inflatie, met veilig, afwisselend en interessant werk, met goede verstandhouding op de werkvloer en dus met blijvende en presterende werknemers. Daarop zijn jullie voorstellen gericht. Een looptijd van 1 jaar met een loon dat meegroeit met de geldontwaarding. De huidige loonbegrenzing op zijn minst verhogen naar 65.000 euro zodat er meer werknemers onder deze cao vallen. De reiskostenvergoeding verbeteren door ze aan te passen naar de regels van de belastingdienst. Het bevallings- en kraamverlof verbeteren en in lijn brengen met de Wet plus het doorbetalen van 100% van het loon. Werk maken van een 4-daagse werkweek en ook alle medewerkers de mogelijkheid bieden om een keer een loopbaancheck te kunnen doen. Zie voor de uitgebreide tekst van de voorstellen de bijlage die je kunt downloaden.
Duurzame inzetbaarheid
Dan nog even aandacht voor de duurzame inzetbaarheid. Daar is een apart project voor in deze sector Houthandel. Prima project en prima initiatief als je het mij vraagt en daarin is ook gesproken of je op je werk goed in je vel zit, wellicht ook nog ambities hebt binnen het bedrijf, deze sector, of wellicht erbuiten. Mij is in de vergadering over dat project verteld dat werkgevers loopbaanchecks niet wenselijk vinden omdat dat ervoor zorgt dat veel medewerkers misschien wel eens weg zouden kunnen gaan en we zitten al zo krap in de medewerkers. Is dat nou een redelijke aanname van de werkgevers? Wat vind jij? Reageer en laat het me weten door een reply op deze nieuwsbrief.
Whatsappgroep
Er is een whatsappgroep onder de CNV-leden actief. Lekker handig om heel snel op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken onder andere bij de cao-onderhandelingen. Als je er nog niet bij zit en je zou dat wel willen, doe dan een reply op deze nieuwsbrief en meldt dan dat wij van je mobiele telefoonnummer gebruik mogen maken. Als jouw nummer bij ons bekend is dan nemen wij je op in de appgroep.
Cao-onderhandelingen online
Je kunt de cao-onderhandelingen volgen via onze website. Ga hiervoor naar de cao-pagina. Het hele cao-traject is daar te volgen en tijdens alle fases kun je meepraten en je vraag stellen.
Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, dan ga je naar de cao-pagina via www.cnvvakmensen.nl/caos . Type "Houthandel" in het cao zoekveld.
Jaap Bosma
Cao-onderhandelaar CNV Vakmensen
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl
Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.