Loon
Het loon is voor medewerkers een heel belangrijk onderwerp en daarin zit nog steeds een grote kloof tussen de inzet van CNV en wat werkgevers voorstellen. Men heeft eindelijk wel erkend dat het loongebouw niet meer passend is en dat hier iets aan gedaan moet worden. Tegelijk geven de onderhandelaars namens werkgeversorganisatie CBM ook aan nog steeds met de handen op de rug te moeten onderhandelen. Tot nu toe blijft het nog bij een loonbod dat onredelijk laag is, namelijk: bij een cao voor 2 jaar 2,5% per 1 maart 2025 en 2026. Dat is op jaarbasis slechts 2,1%.
Aanpassen loongebouw
Door de snelle stijging van het minimumloon (€14,06 per 1 januari 2025) zijn een aantal tredes in de laagste schalen ingehaald en komen onder het minimumloon terecht als we niets doen. Als CNV willen we het loongebouw weer substantieel boven het minimumloon brengen en het perspectief (onder meer voor jonge medewerkers) binnen het loongebouw verbeteren. Verbetering van de onderkant van het loongebouw heeft ook effect op de hogere schalen, omdat er wat ons betreft een logische opbouw in de schalen dient te zijn. Daarnaast is voor ons ook belangrijk dat de leeftijdsschalen vanaf 18 jaar uit de cao worden gehaald. Werkgevers hebben toegezegd volgende keer te komen met een volgens hen passend (nieuw) loongebouw. Als we het eens worden over een verbeterd loongebouw, dan kan vervolgens de loonsverhoging (voorstel CNV 7,5%) worden besproken.
Straf als je regelmatig ziek bent?
Er staat nu in de cao al een ‘straf’ op regelmatig ziek zijn. Vanaf de 3e ziekmelding mag je werkgever je 90% van het loon betalen. Ook bij de volgende ziekmelding.
Dat vinden wij geen goede aanpak. Daarom hebben we afgelopen jaren geprobeerd dit uit de cao te halen. Dat wilden de werkgevers niet. Ze komen nu zelfs met een zwaardere strafmaatregel. Hun voorstel: “vanaf de 2e ziekmelding of vaker kan de werkgever het inkomen naar 70% zetten gedurende maximaal 4 weken. Chronische ziekte en ziekte als gevolg van een arbeidsongeval zijn hiervan uitgesloten.” Een slecht idee, ziek zijn hoort niet afgestraft te worden! Problematisch ziekteverzuim moet anders opgelost worden.
Flexibeler werken
Voorstel van werkgevers is om meer te werken als het druk is en wat minder als het rustig is. Flexibiliteit dient wat ons betreft van twee kanten te komen. Uit onze enquête blijkt namelijk dat ook medewerkers graag meer invloed willen hebben op roosters en werktijden. Verder vinden medewerkers dat werkgevers binnen de cao al voldoende mogelijkheden tot flexibiliteit hebben. Bij modern werkgeverschap zorg je voor een goede werk/privébalans en een goede planning. Als dat op orde is, dan willen werknemers best wel eens overwerken en in overleg wat tijd voor tijd opnemen.
Vervolg
Op 26 november 2024 is de volgende onderhandelingsronde en praten we verder. Deel dit bericht met collega’s en praat er over.
Volg de onderhandelingen via WhatsApp
Tijdens de onderhandelingen sturen we met regelmaat nieuwsbrieven naar onze leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte gehouden wilt worden, dan kun je je ook aansluiten bij onze WhatsApp-groep. Ook je collega’s die (nog) geen lid zijn van CNV, mogen lid worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp-groep, kun je op je telefoon deze link te gebruiken. Als je wilt reageren, kun je me een persoonlijk bericht sturen of een e-mail naar onderstaand mailadres.
Ook meepraten
Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Interieurbouw en Meubelindustrie, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Interieurbouw en Meubelindustrie kun je vinden op de cao-pagina www.cnv.nl/cao-interieurbouw-en-meubelindustrie.
Martin van Eerde
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9564
E: m.vaneerde@cnv.nl