Drukte in Velp
Op woensdag 18 september overhandigden we al jullie handtekeningen aan de KNB (werkgeversvereniging) in Velp. Om 12:00 uur stonden we klaar met vlaggen, muziek, actiehesjes en natuurlijk koffie, thee en broodjes voor de actievoerders. Gezamenlijk werd de hand gelegd aan de laatste slinger van handtekeningen. En waar we enkele stakers verwachtten, stonden we al snel met 35 à 40 collega’s uit allerlei steenfabrieken voor het pand van de werkgeversvereniging.
Handtekeningen aangeboden
Ter plaatse besloten twee van jullie collega’s om de handtekeningen zelf aan te bieden en uit ieders naam te vertellen WAAROM er zoveel collega’s zich hebben uitgesproken en waarom er VOOR HET EERST in lange tijd gestaakt wordt in de baksteenindustrie:
“Mensen voelen zich niet serieus genomen en uitgeknepen. Iedereen wil een beter loonbod en een regeling om minder te kunnen gaan werken aan het eind van de loopbaan.”
Namens de werkgevers (KNB) heeft de heer Strating jullie “muur van verzet” in ontvangst genomen en de toespraak aangehoord. Inhoudelijk kon hij er nog niet op reageren.
Werkgevers willen niets
Op de website van KNB staat sinds woensdag dat werkgevers denken dat ze nog aan het onderhandelen zijn met vakbonden. Terwijl ze zelf die onderhandelen gestopt hebben door een eindbod op tafel te leggen.
En de KNB roept vakbonden op “om gezamenlijk te werken aan een goede cao”. En dat klinkt natuurlijk mooi, maar dat is het niet. Want in werkelijkheid wil de KNB helemaal niet onderhandelen of constructief samenwerken. KNB heeft met haar eindbod feitelijk gezegd “Dit is ons laatste bod, u kunt bij het kruisje tekenen. En anders geen cao”.
Oplossing is actievoeren
En dus ligt de oplossing helaas niet aan de onderhandelingstafel, maar bij jullie, bij acties en bij druk. Alleen als we samen voldoende druk uitoefenen, kunnen we de KNB van mening laten veranderen. Pas als KNB jullie een aanbod doet wat voldoet aan jullie eisen, zullen wij weer onderhandelen. En tot die tijd voeren we samen met jullie actie.
De bal ligt dus bij de werkgevers. Wij willen graag een goede cao. Niemand houdt van actievoeren, vakbonden óók niet. Maar we doen het wel, omdat het jullie enige mogelijkheid is om een goede cao af te dwingen.
Estafette staking
De volgende actie wordt een estafette staking waarbij we iedere week één of meerdere fabrieken in staking brengen. Als jouw fabriek aan de beurt is hoor je dat via de whatsappgroepen en je ontvangt een stakingsoproep met QR code. Deze stakingsoproep neem je mee naar de actie locatie.
Doe mee
Kom je ons ’s morgens aan de poort tegen met een actietent, koffie, thee en een ontbijtje? Dan rijd je niet langs, maar stop je en staak je mee voor jezelf, voor je collega’s, maar ook voor je thuisfront. Meer inkomen maakt immers het leven voor je gezin ook een stukje makkelijker!
Leden en niet leden mogen staken voor een goede cao. Niet leden krijgen geen stakingsuitkering. Niet leden kunnen nu en tijdens de actie lid worden en zo ook een stakingsuitkering ontvangen. Uiteraard moeten ze dan wel langer lid blijven.
Jullie eisen niet geks. Een goede 80-90-100 regeling en er is je een worst voorgehouden van 2 x 3,5% en die is later weer ingetrokken. Daar mag je van balen en daar mag je om staken. Dat is volkomen terecht.
Werkgevers kunnen een staking eenvoudig voorkomen door in te gaan op jullie eisen. HET IS DE KEUZE VAN DE WERKGEVERS en daarmee ook hun verantwoordelijkheid. DUS SLUIT JE AAN EN DOE MEE.SAMEN STERK!
De cao online
Je kan het hele cao-traject ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina
Saskia Spaargaren
cao onderhandelaar CNV
E: s.spaargaren@cnv.nl
a.quist
bestuurder CNV
E: a.quist@cnv.nl