Uitslag stemming eindbod Baksteenindustrie en hoe nu verder

Tot maandag 15 juli 2024 kon er gestemd worden over het eindbod van werkgevers. Dat deden jullie, dus kunnen we een uitslag bekend maken. Daarna spraken we werkgevers en dat willen we ook graag terugkoppelen. Als laatste bleek dat het lang niet iedereen duidelijk is wat we verstaan onder 'actievoeren', want dat is veel meer dan staken. In de bijlage de Poolse en Arabische vertaling van deze nieuwsbrief.

Uitslag stemming

Laten we bij het begin beginnen. Op tafel lag een eindbod (of zoals ze het zelf noemen “finaal bod”) van de werkgevers. Een stikken-of-slikken bod dus. En het is helder: bij FNV stemden 76% van de stemmers TEGEN het eindbod en VOOR actievoeren. Bij CNV lag dat zelfs nog scherper, daar was 80% van mening dat het eindbod NIET oké is en actie de enige optie is.
Daarmee is bij beide vakbonden het eindbod verworpen en mogen bestuurders de cao NIET tekenen. Dat hebben we jullie werkgevers inmiddels per e-mail laten weten.

Gesprek met de werkgevers

Omdat het afkeuren van een eindbod uiteindelijk vergaande consequenties kan hebben, vinden we het netjes om werkgevers de kans te bieden om te luisteren naar de bezwaren van hun eigen werknemers en indien ze dat nodig achten, hun eindbod te herzien. Dat deden we op dinsdagmiddag: We hebben jullie werkgevers uitgelegd dat het achteruit onderhandelen van 2x 3,5% in 15 maanden naar uiteindelijk 4,25% in 12 maanden, door veel van onze leden als een klap in het gezicht werd gevoeld. Ook is er twijfel over het effect van een onderzoek naar de seniorenregeling en mensen zijn bovendien bang dat de deadline van 1 januari 2025 niet gehaald wordt. De conclusie is dat werkgevers hun eindbod niet willen aanpassen. 

Actievoeren is veel meer dan staken

Een veel gestelde vraag was: waarom kan ik niet gewoon tegenstemmen zonder akkoord te gaan met actie voeren? Want ik wil niet staken. Allereerst de reden waarom we die koppeling hebben gemaakt: tegenstemmen en actievoeren. Simpel: met alleen tegenstemmen breng je werkgevers niet op andere gedachten en verandert er dus niets (zie ook de alinea hierboven!).

Als je toch verandering wilt en vindt dat je recht hebt op een hoger loon, dan zit er dus maar één ding op: druk uitoefenen op de werkgevers.

En druk uitoefenen op werkgevers heet in het kort “actievoeren”. Een actie kan van alles zijn. Zo heb je de handtekeningenactie, de stiptheidsactie, de langzaamaanactie, de actie van verlengde pauzes en ik weet zeker dat jullie zelf nog veel meer mogelijke acties kunnen verzinnen!! En pas als dat allemaal geen nut heeft gehad en jullie toch een beter loon eisen, pas dan gaan we met elkaar praten over staken…, maar voor nu is dat echt nog een brug te ver.

Welke actievorm past bij jouw sector? Denk mee!

We zijn op zoek naar mensen die willen meedenken over welke actievorm passend is in de Baksteenindustrie. Het zou fijn zijn als we in ieder geval uit de grote bedrijven collega’s kunnen vinden die ons helpen met een passend actieplan. Heb jij belangstelling: meld je dan via s.spaargaren@cnv.nl
Liever eerst even praten? Geen probleem, schrijf in je mail je mobiele nummer en het moment waarop ik je kan bereiken, dan bellen we even.

Driekwartvergaderingen eind augustus

Vakbonden zullen in elk geval officiële driekwartsvergaderingen gaan beleggen, dat zijn vergaderingen waarin driekwart van de aanwezigen voor actie moet stemmen. Pas als dat gebeurt, mogen vakbonden ook daadwerkelijk oproepen tot actie. Je krijgt daar half augustus een uitnodiging voor, want nu zijn er te veel collega’s op vakantie.

Willen je collega’s ook een betere loonsverhoging? Maak ze dan lid van het CNV. Jij ontvangt een cadeaubon van €20 en het nieuwe lid betaalt slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Ga naar: Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV - Vakmensen | CNV Vakmensen
MAAK JE COLLEGA’S LID ZODAT ZIJ OOK ACTIE VOEREN.

Mede namens onze kaderleden Thijs van der Stelt en André Quist,

Saskia Spaargaren
Bestuurder CNV
M: 06 5144 3597
E:  s.spaargaren@cnv.nl

 

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error