Als gevolg van de landelijke Wet Toekomst Pensioenen (WTP) die vorig jaar is ingegaan, kunnen jullie per 1 juli 2026 een nieuwe pensioenregeling verwachten. Samen met jullie werkgever is voor een solidaire premieregeling gekozen.
Solidaire premieregeling
In een solidaire premieregeling worden risico’s gedeeld en is er sprake van een zeker en betrouwbaar pensioen. Samen met je werkgever blijf je geld (premie) inleggen voor je pensioen. Nieuw is dat ieder een eigen pensioenspaarpot krijgt. Het geld uit ieders pensioenspaarpot wordt belegd. Voor jongeren wordt er meer in aandelen belegd, voor ouderen worden beleggingsrisico’s beperkt. De opbrengsten komen vervolgens vooral in je persoonlijke pensioenpot terecht. Een deel van de opbrengsten en vermogen van het fonds wordt opzijgezet in een zogenaamde solidariteitsreserve. Zo kan het fonds de pensioenen stabiel houden wanneer het economisch tegenzit. Dat verkleint de kans dat pensioenen dalen.
Meebewegen met de economische situatie
Verschil met de huidige regeling is dat in de toekomst de hoogte van je pensioenuitkering niet langer vaststaat en meer dan nu afhangt van de economische situatie (natuurlijk was dat deels al het geval, omdat er vaak niet geïndexeerd werd in de huidige regeling). In de nieuwe regeling zullen er kleinere buffers worden aangehouden. De bestaande buffers worden bij overgang naar de nieuwe regeling deels uitgedeeld aan de deelnemers van het pensioenfonds. Buffers zijn als het ware soort van liggend geld waarmee je nu niks kunt doen. Dat betekent dat – zoals het er nu naar uit ziet – de pensioenen zullen stijgen bij overgang naar de nieuwe regeling. En doordat je meer geld in je pensioenpot hebt zitten om mee te beleggen, kan je pensioen sneller stijgen als de economie goed gaat, maar als het tegenzit, daalt je pensioen ook iets eerder. Wanneer je bijna met pensioen gaat, wordt het meer zeker wat je gaat ontvangen. En eenmaal met pensioen, is het streven om je pensioen stabiel te houden, ook als het economisch tegenzit.
Geen achteruitgang
De sociale partners hebben de nieuwe regeling verder uitgewerkt en vastgelegd in het transitieplan. Daarbij wordt er onder andere gekeken of niemand er op achteruit gaat. Mocht dat wel zo zijn, dan is het uitgangspunt dat medewerkers worden gecompenseerd. Ook zijn er afspraken gemaakt over de premie, de pensioenambitie en het nabestaandenpensioen.
Terugkijken Webinar met uitleg over het nieuwe pensioen
Op 24 oktober is er namens de sociale partners en het pensioenfonds een webinar georganiseerd waarin is uitgelegd wat de afspraken zijn die we hebben gemaakt met elkaar. Dit webinar is terug te kijken via deze link: Hoe ziet uw nieuwe pensioen eruit? De sociale partners praten u bij!
Daarnaast hebben we een korte uitgave van het transitieplan gemaakt in de vorm van een pensioenkrant die als bijlage bij deze mail zit, naast het volledige transitieplan met daarin alle afspraken zoals die gemaakt zijn voor de transitie naar het nieuwe pensioen.
Belangrijkste afspraken samengevat
- Beoogde ingangsdatum nieuwe pensioenregeling op 1 juli 2026;
- De nieuwe regeling wordt een solidaire premieregeling;
- Alle opgebouwde aanspraken en ingegane pensioenen worden ingebracht in het nieuwe stelsel (invaren);
- De ingegane pensioenen worden zo stabiel mogelijk gehouden;
- Compensatie voor deelnemers die door afschaffen doorsneesystematiek een lager pensioen zouden krijgen;
- Premie blijft 32% van de pensioengrondslag, verdeling op basis van gemaakte afspraken in de cao Vlakglas;
- Nabestaandenpensioen bij overlijden tijdens dienstverband: 10% van het laatst verdiende salaris (levenslang) aangevuld met een tijdelijk partnerpensioen van €19.080,- tot AOW datum;
- Voor kinderen geldt een wezenpensioen van 20% van het partnerpensioen tot ze 25 jaar zijn.
Overeenstemming
Het was van belang om afspraken te maken over de toepassing van de toekomstige pensioenregeling. Sociale partners (dit zijn de vakbonden en de werkgeversorganisaties) hebben hierover afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een transitieplan. Pensioen is een collectieve arbeidsvoorwaarde. Dit is opgenomen in de cao en het is uiteindelijk aan onze leden om aan te geven of zij kunnen instemmen met de gemaakte afspraken in het transitieplan. We leggen de gemaakte afspraken met een positief advies ter stemming aan u voor.
Breng je stem uit over de gemaakte afspraken
De vakbonden leggen de gemaakte afspraken uit het transitieplan voor aan de leden. Je ontvangt na deze nieuwsbrief een aparte mail met daarin een link om je stem uit te brengen over de gemaakte afspraken. Je kunt stemmen tot maandag 18 november 8 uur. Heb je geen mail ontvangen om je stem uit te brengen, neem dan contact op met me via h.oomkes@cnv.nl
Mocht je nog vragen hebben, kun je die ook stellen via hetzelfde mailadres.
Vriendelijke groet,
Hank Oomkes
Bestuurder voor cao Vlakglas