Nog een groot verschil te overbruggen

Vandaag heeft de eerste onderhandelingsronde plaats gevonden voor een nieuwe cao.

Zoals in de eerdere nieuwsbrief met onze voorstellenbrief al aangegeven is er een groot verschil tussen het voorstel van de werkgevers en wat wij als vakbond graag gerealiseerd willen zien in de nieuwe cao. Vandaag hebben we een toelichting gegeven op onze voorstellen en zijn er kleine stapjes gezet om te kijken of we tot een nieuwe cao kunnen komen voor de sector. Het overleg vindt in goede sfeer en op constructieve wijze plaats maar we zijn er nog niet hebben we na deze eerste ronde gezamenlijk vastgesteld. 

Stand van zaken


We hebben wel op een aantal punten overeenstemming. Dan gaat het om de duur van de cao, beide partijen vinden een cao voor de duur van een jaar realistisch en ook het meest wenselijk gezien alle maatschappelijke en economische ontwikkelingen die toch voor een bepaalde mate van onzekerheid zorgen. 

Een aantal werkgevers had al richting hun medewerkers gecommuniceerd dat ze de kilometervergoeding gaan verhogen naar 23 cent per kilometer, wat overeenkomt met onze de voorstellenbrief. De verhoging van de thuiswerkvergoeding was echter onbespreekbaar voor de werkgevers.

Daarnaast hebben we ook een stap gezet om te komen tot een generatiepact oftewel de vierdaagse werkweek. Dat betekent dat je 80% werkt, 90% salaris ontvangt en je pensioen wordt voor 100% opgebouwd gedurende die periode. De verdere uitwerking en communicatie over de regeling vanuit de werkgevers zal in de eerste drie maanden worden gerealiseerd voor de medewerkers die in 2024 voor de regeling in aanmerking komen. Vanaf 2024 moet je voor 1 november voorafgaand aan het jaar aangeven of je gebruik wenst te maken van de regeling. Het is een regeling waar je als werknemer vrijwillig gebruik van kunt maken. Wat ons betreft een belangrijke stap in duurzame inzetbaarheid, om te zorgen dat je gezond je pensioen kan halen. De overige inhoudelijke punten uit onze voorstellenbrief zijn nog niet besproken. Ze vormen voor ons als onderhandelingsdelegatie naast het loon een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaardenpakket die ook bijdraagt om het aantrekkelijk te maken om in de sector te komen werken. 

Loonsverhoging en jullie hulp gevraagd

Op het gebied van de loonsverhoging zitten we nog mijlenver uit elkaar en geven de werkgevers aan dat men moeilijke tijden verwacht in 2024. Dat is een geluid dat we wel vaker horen rondom cao-onderhandelingen. Op 10 januari staat de volgende cao-onderhandeling gepland en de tussentijd willen we gebruiken om de balans op te maken, dus we horen graag van jullie wat het beeld is binnen de onderneming waar je werkt voor de komende maanden. Stuur ons een mail om ons te helpen een goed en compleet beeld te krijgen. 

Veel leden betekent een goede cao

Een vakbond kan geen boodschappen voor je doen, je auto voltanken of je energierekening betalen. We kunnen wél een goede cao voor je afsluiten. De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen namens de leden. Maar die goede cao komt er niet zomaar. Zonder leden is het moeilijk om goede afspraken te maken. Met elk nieuw CNV-lid worden we sterker en kunnen we meer druk uitoefenen op de werkgever. Wil jij een loonsverhoging die in verhouding staat met de stijgende prijzen? Aanmelden als lid kun je online doen op deze pagina Word lid | CNV Vakmensen - Sluit je aan | CNV Vakmensen

Zoals gezegd op 10 januari gaan we verder met de onderhandelingen, mocht je in de tussentijd vragen of opmerkingen hebben dan kan dat via de mail of via jouw cao-pagina.

Voor nu wil ik je goede feestdagen en een fijne jaarwisseling wensen. 

Vriendelijke groet, 
mede namens de kaderleden, Jan Beijk, Hilbert Janssen en Jurgen van de Kuil

Hank Oomkes
Onderhandelaar CNV Vakmensen

m: h.oomk@cnvvakmensen.nl