Brede steun voor opstelling vakbonden
Na de derde onderhandelingsronde zijn de vakbonden CNV Vakmensen, FNV en De Unie terug naar hun achterban gegaan. Vakbonden waren benieuwd naar jullie mening over de opstelling van Aedes. Gezamenlijk organiseerden vakbonden 9 digitale bijeenkomsten. Ruim 400 werknemers, werkzaam in de sector Woondiensten bezochten de bijeenkomsten. Vervolgens startten vakbonden op donderdag 28 september een petitie, met de volgende tekst:
"KOOPKRACHT VOOR MEDEWERKERS IS INVESTEREN IN DE CORPORATIE VAN DE TOEKOMST!
Mijn werk wordt steeds complexer en er ligt een enorme opgave. Ik wil koopkrachtreparatie en koopkrachtbehoud. Daarom heb ik deze petitie getekend."
De petitie ondervond brede steun in de corporatie-sector. In bijna 2 weken tijd hebben 9.041 corporatiemedewerkers de petitie ondertekend. We zijn trots op jullie dat dit een zeer kort tijdsbestek gerealiseerd is.
Aedes onder de indruk, maar..
Aan het begin van de vierde onderhandelingsronde boden de 3 delegatieleden Chris, Stan en Niels de petitie aan. Aedes bedankte voor de petitie. Aedes sprak haar waardering uit voor de enorme betrokkenheid van de werknemers binnen de sector. Een betrokkenheid die zij ook herkenden. Aedes gaf duidelijk aan; we nemen het serieus. Ondanks dat de werkgevers aangaven het signaal van werknemers serieus te nemen, bleken zij niet bereid de inzet op koopkrachtbehoud over te nemen. ‘Marktconform’ blijft het sleutelwoord voor werkgevers. Een loonbod in ‘centen en procenten’ willen werkgevers niet overwegen. En ook het afschaffen van het aanpassingsbedrag is (opnieuw) onbespreekbaar. Daarmee zijn beide ‘routes’ om juist de medewerkers die het meeste geraakt zijn door de inflatie een extra steuntje in de rug te geven door Aedes geblokkeerd.
Eindbod werkgevers
Aan het slot van de onderhandelingen kwamen werkgevers met een eindbod. Met dit eindbod geven werkgevers aan dat ze de grens van hun mandaat bereikt hebben. In het eindbod gaat het over een aantal onderwerpen. Maar het belangrijkste daarvan is ‘loon’. Dit element bevat een heleboel randbepalingen en voorwaarden. Conclusie kan niet anders zijn dan dat werkgevers geen koopkrachtreparatie en koopkrachtbehoud bieden. Het eindbod tref je in de bijlage aan.
Addertjes onder het gras
De angel zit ‘m in de combinatie met een eindejaarsuitkering. Werkgevers spreken over een verhoging van 10%. Maar slechts 8% daarvan is een loonsverhoging en telt dus ook mee voor pensioenopbouw en vakantiegeld. De andere 2% komt er alleen maar bij als je op corporatieniveau op dit moment nog niets extra’s hebt. Daar waar al een extraatje geregeld is (en daarin tellen alle structurele afspraken in de geldsfeer mee dus niet alleen die aan het eind van het jaar) wordt de 2% ‘verrekend’.
Bij de helft van de corporaties is dat al zo, dus daar heeft het personeel niets aan het aanbod van Aedes. In feite worden die medewerkers ‘afgestraft’ omdat hun corporatie al eerder heeft besloten iets extra’s te willen doen. Heb je dan ook nog te maken met een aanpassingsbedrag dan is er van de 10% van Aedes ineens nog maar 7% over. Ter vergelijking: Op basis van de cijfers zoals we die nu kennen, is voor volledig koopkrachtbehoud een loonsverhoging van zo’n 13% nodig…
In het eindbod van Aedes is de eindejaarsuitkering overigens standaard. Er mogen geen nieuwe regelingen meer tot stand komen. En bestaande regelingen mogen alleen gedurende de looptijd van de cao (dat is één jaar) niet afgebouwd worden. Daarna mogen de ondernemingsraden de strijd aangaan om hun gunstige secundaire arbeidsvoorwaarde overeind te houden.
Hoe nu verder?
Nu er sprake is van een eindbod van werkgevers heeft onderhandelen op de korte termijn even geen zin meer. Het eindbod wordt nog deze week besproken met de actieve kaderleden in de cao=-commissie Woondiensten. Daarin zijn collega’s van jullie uit het hele land vertegenwoordigd. Ook FNV en De Unie bespreken het eindbod deze week met hun cao-commissie. Op basis van het standpunt van onze kaderleden zal een vervolgtraject bepaald worden. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte!
Meepraten en reageren
Als CNV Vakmensen kunnen we de ondersteuning vanuit de achterban goed gebruiken. Laat je horen, maak je mening kenbaar op de cao-pagina. Het gaat immers om jouw cao. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen: Cao Woondiensten | CNV Vakmensen
Lid worden
Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Meer informatie kun je vinden op https://www.cnv-ledenwerven.nl
Namens CNV Vakmensen,Ronald Everard (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Stan Westerink (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),
Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987 / r.heins@cnvvakmensen.nl
Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.