Cao Woondiensten - het echte werk moet nog beginnen

In de derde onderhandelingsronde voor de cao Woondiensten is er door partijen veel werk verzet. Cao-partijen bespraken de onderwerpen sociale veiligheid, Individueel Keuzebudget en de voorstellen voor de diverse doelgroepen. In een goede sfeer zijn veel onderwerpen besproken, verkend en toegelicht. Concrete afspraken zijn er echter niet gemaakt. Het echte werk moet nog beginnen. Pas volgende week zal duidelijk worden of partijen spijkers met koppen kunnen slaan. Dan staan de onderwerpen loon en generatiepact op de agenda.

Sociale veiligheid, Individueel Keuzebudget en voorstellen voor de doelgroepen

Op woensdag 4 december 2024 vond de derde onderhandelingsronde plaats. Op het programma stonden de onderwerpen sociale veiligheid, Individueel Keuzebudget en de voorstellen voor de doelgroepen jongeren, vrouwen, ouderen, iedereen. De onderwerpen zijn inhoudelijk besproken en verkend. Cao-partijen gaven ook aan of ze al dan niet welwillend tegenover een voorstel staan. Uiteindelijk hangt het af van het totaalplaatje. Welke loonruimte heeft Aedes voor ogen? Vakbonden tasten op dat punt nog in het duister. Het loon en het generatiepact komen pas volgende week aan de orde.

Sociale veiligheid
Vakbonden vragen aandacht voor de onveilige situaties op de werkvloer. Werknemers die te maken hebben met bedreiging, verbaal en lichamelijk geweld of scheldpartijen op de sociale media. Het onderwerp veiligheid moet in de gehele corporatie de aandacht krijgen die het verdient. Met elkaar blijven onderzoeken, welke maatregelen getroffen kunnen worden. Het gevoel van onveiligheid bespreekbaar maken en niet normaal vinden wat niet normaal is.
Heb je zelf te maken met bedreiging of geweld, meld het binnen de eigen organisatie, uiteraard kun je ook contact op nemen met je vakbond. 


Aedes had op het onderwerp sociale veiligheid geen concrete voorstellen gedaan. Wel onderstreepte Aedes, dat zij het een super belangrijk onderwerp vinden. Een onderwerp, waar binnen de corporaties veel aandacht voor is. Aedes vraagt zich wel af, of je over dit onderwerp afspraken in de cao moet maken. In wet- en regelgeving is al veel vastgelegd. Aedes was er voorstander van om bestaande afspraken onder de loep te nemen en te verscherpen. Concreet betekent dat: het verstevigen van de regels over sociale veiligheid in de branche specifieke Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) en werkdruk/PSA-scan. 
Het belang van een goede aanpak onderstrepen en corporaties aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Uitgebreid bespraken we het belang van de juiste volgorde van aanpak: bronaanpak, collectieve aanpak, individuele aanpak.
Als het kan, moet het probleem bij de bron aangepakt worden (bronaanpak). Als dat niet of onvoldoende lukt, moet je nadenken over collectieve maatregelen (collectieve aanpak bijv. beveiliging) en vervolgens de maatregel treffen die op individueel niveau (individuele aanpak, bijv. verzorgen van trainingen) past.
Kortom: Ook voor Aedes staat het onderwerp sociale veiligheid hoog op de agenda. Aedes vraagt zich af of dit onderwerp in de cao geregeld moet worden.

Individueel Keuzebudget
Aedes wil het Individueel Keuzebudget opnieuw vormgeven. Aedes verwijst daarbij naar de voorbeelden Cao Rijk, Cao Gemeenten en Cao Sociaal Werk. Doel van het Individueel Keuzebudget is, dat de werknemer zijn eigen arbeidsvoorwaarden kan samenstellen. Iedere werknemer beschikt over een Individueel Keuzebudget, dat hem de mogelijkheid biedt om zijn arbeidsvoorwaarden af te stemmen op zijn persoonlijke wensen en behoeften. In het voorstel is er een budget dat maandelijks beschikbaar is. Genoemde bronnen voor het budget zijn vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof. Vakbonden zijn het eens met de voorgestelde systematiek. Echter, het Individueel Keuzebudget zal qua niveau van de bronnen en de keuzemogelijkheden van de doelen meer geladen moeten worden. CNV heeft gepleit voor een werkgeversbijdrage aan het IKB, daarnaast zijn de doelen, zoals thans voorgesteld door Aedes wel erg beperkt. Om te voorkomen, dat corporaties zelf het wiel uit moeten vinden, wil CNV meer concrete doelen in de cao. Daarbij geldt wel, dat er sprake is van een minimum regeling, corporaties kunnen zelf in overleg met de ondernemingsraad maatwerk overeenkomen: wat is van belang voor de eigen corporatie.

Voorstellen doelgroepen
In hun voorstellenbrieven doen vakbonden concrete suggesties om als werkgever voor de verschillende doelgroepen in de corporatie aantrekkelijk te zijn. Vakbonden hebben concrete voorstellen gedaan voor jongeren (aanvulling ouderschapsverlof, aanvullend geboorteverlof), vrouwen (borstvoeding/kolven, menstruatie/overgang), ouderen (generatiepact, doorwerken na AOW), iedereen (aaneengesloten vakantie van 3 weken, 5 mei betaald verlof). Aedes stond tegenover het ene onderwerp welwillender dan tegenover het andere onderwerp. Ook hier verwees Aedes naar het totaalplaatje. Aedes heeft haar concrete voorkeuren, maar kan pas afspraken maken als ze het totaalplaatje in beeld heeft. De wens van Aedes om te dereguleren kwam uitdrukkelijk naar voren. Alhoewel Aedes uitdrukkelijk sympathie had voor de voorstellen van vakbonden, vroeg ze zich telkens af of het in de cao geregeld moet worden. Vakbonden stellen daar tegenover; de voorstellen zijn voortgekomen vanuit de wensen en behoeften van de achterban. In de voorstellen van de vakbonden zit voor iedere doelgroep wat wils.

Generatiepact en loon

Op 11 december 2024 gaat het er om spannen, de vierde onderhandelingsronde. Op de agenda staan dan de onderwerpen loon en generatiepact. Dan moet blijken of we spijkers met koppen kunnen slaan. De loonvraag van vakbonden is klip en klaar: naast koopkrachtbehoud willen we koopkrachtverbetering. Voor Aedes is het vertrekpunt: een marktconforme beloning.
Vakbonden gaan er vanuit, dat Aedes openheid van zaken geeft en een concreet loonbod op tafel legt.  

Ook het standpunt van vakbonden over het generatiepact laat weinig aan duidelijkheid te wensen over. Vakbonden willen een permanente regeling. De tijdelijke regeling moet omgezet worden in een structurele regeling Generatiepact. Aedes vindt de regeling te duur en zoekt naar alternatieven. 
Vakbonden hebben gevraagd om de kostenberekening van Aedes. Volgende week wordt duidelijk of we daadwerkelijk stappen kunnen maken.

Meepraten en reageren

We roepen jullie op om mee te doen en mee te denken. Deel je mening op onze cao-pagina. Heb je een vraag of opmerking over de cao-onderhandelingen, het loon of het generatiepact, schroom niet om je vraag te delen op de cao-pagina. Jouw vraag is voor jouw collega ook interessant. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen, je bent van harte uitgenodigd om deze cao-pagina te bezoeken. Klik HIER om direct naar deze pagina te gaan.

Lid worden

Vakbondswerk doe je samen. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van het CNV. Je collega betaalt dan € 24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op: http://www.cnv.nl/werf-een-lid/.

Mede namens Stan Westerink (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en Petra Strijker (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E:  r.heins@cnv.nl