Robuuste inzet van vakbonden
De afgelopen maanden stonden voor de vakbonden CNV, FNV en De Unie in het teken van voorbereiding. De intensieve gesprekken met betrokken leden en de uitkomsten uit de arbeidsvoorwaardenenquête, leidde tot een stevige inzet van vakbonden. In de gesprekken met leden kwamen de onderwerpen veiligheid op de werkplek, loonontwikkeling en generatiepact telkens weer terug.
CNV besteedt in haar voorstellenbrief ruim aandacht aan deze onderwerpen:
Veiligheid op de werkplek
In toenemende mate worden werknemers geconfronteerd met de verharding in de samenleving. Het is van essentieel belang dat het onderwerp veiligheid van hoog tot laag in de organisatie de aandacht krijgt die het verdient. Met elkaar blijven onderzoeken, welke maatregelen getroffen kunnen worden. Het gevoel van onveiligheid bespreekbaar maken en niet normaal vinden wat niet normaal is.
Loonontwikkeling
Naast koopkrachtbehoud pleit CNV voor koopkrachtverbetering. Koopkrachtverbetering is noodzakelijk om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende kosten. Ook om als sector concurrerend te blijven in een krappe arbeidsmarkt, is koopkrachtverbetering gewenst. CNV stelt een structurele verhoging per 1 april 2025 van het loon en aanverwante toeslagen voor van 6%.
Bij het beoordelen van het koopkrachtplaatje moet de hoogte van de vergoedingen worden meegenomen. Een doorn in het oog is, dat de zakelijke kilometers sinds jaar en dag niet geïndexeerd zijn.
Ook stelt CNV voor om de eindejaarsuitkering pensioengevend te maken en mee te nemen in de berekening van het vakantiegeld. CNV stelt een structurele groei van 2% van de eindejaarsuitkering voor.
Generatiepact
CNV hecht er aan, dat de regeling generatiepact een vast onderdeel van de cao wordt. CNV stelt voor om de regeling generatiepact als structurele regeling voort te zetten. Om werknemers niet in onzekerheid te laten heeft CNV bepleit, dat er snel duidelijkheid over het voortbestaan van de regeling komt.
Niet de focus alleen op loon leggen, maar ook op versterking van overige arbeidsvoorwaarden
In de voorstellenbrief van CNV worden de Centen Niet Vergeten, maar vragen we ook aandacht voor andere belangrijke zaken die spelen binnen de Woondiensten.
Bevrijdingsdag als jaarlijkse feestdag
Het in vrijheid kunnen vieren van Bevrijdingsdag is een belangrijk symbool. Juist in een wereld waar op tal van plekken de vrijheid onder druk staat, is het belangrijk om tenminste één keer per jaar stil te kunnen staan bij het voorrecht om in vrijheid te leven. CNV stelt voor om Bevrijdingsdag in de sector Woondiensten jaarlijks als feestdag aan te merken. De corporatiemedewerker ontvangt dan jaarlijks op 5 mei betaald verlof (in plaats van éénmaal in de 5 jaar).
Werkgeversvoorstellen
Ook Aedes presenteerde haar voorstellen. Een greep uit de voorstellenbrief van Aedes:
Marktconform belonen
Aedes neemt als het gaat om belonen als vanouds een afwachtende houding in en maakte haar loonbod nog niet bekend. Als uitgangspunt voor haar loonbod noemt Aedes: de referentiemarkt, marktconformiteit en betaalbaarheid.
Bevorderen instroom
Aedes wil de drempels verlagen voor corporaties om nieuwe medewerkers aan te nemen. Aedes stelt voor om bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een proeftijd van twee maanden te mogen opnemen. Daarnaast wil Aedes instapschalen vervangen door aanloopschalen. Zodoende krijgen nieuwe medewerkers volgens Aedes de tijd om aan de functie-eisen te voldoen.
Behoud en inzetbaarheid
Aedes stelt onder meer voor om het Individueel Keuzebudget opnieuw vorm te geven. Aedes stelt voor dat budget (in geld en tijd) ingezet kan worden om het eigen arbeidsvoorwaardenpakket flexibel in te vullen. CNV vindt het opvallend dat Aedes geen voorstellen doet om de veiligheid op de werkplek te bevorderen. Ook het generatiepact komt in de voorstellenbrief niet terug. Vakbonden zullen Aedes op die onderwerpen stevig bevragen.
De voorstellen van de vakbonden CNV, FNV en De Unie en brancheorganisatie Aedes vind je in de bijlage.
Volgende onderhandelingsronde: 20 november 2024
De komende periode bestuderen cao-partijen de voorstellenbrieven. In de tussentijd worden per mail vragen uitgewisseld. De volgende onderhandelingsronde starten we met het beantwoorden van vragen. Afgelopen vrijdag stond in het teken van verkenning: waar staan we? Op 20 november 2024 kunnen de onderhandelingen echt beginnen.
Meepraten en reageren
We roepen jullie op om mee te doen en mee te denken. Deel je mening op onze cao-pagina. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen, van harte uitgenodigd om deze cao-pagina te bezoeken. Klik HIER om direct naar deze pagina te gaan.
Lid worden
Vakbondswerk doe je samen. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op: http://www.cnv.nl/werf-een-lid/.
Mede namens Stan Westerink (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en Petra Strijker (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),
Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E: r.heins@cnv.nl