Onderhandelingen cao Woondiensten starten op 8 november

Op vrijdag 8 november ontmoeten de vakbonden en brancheorganisatie Aedes elkaar weer aan de onderhandelingstafel. De start van het nieuwe cao-traject. Cao-partijen overhandigen dan hun voorstellenbrieven. De afgelopen periode stond in het teken van de voorbereiding. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de resultaten van de enquête over de bedrijfseigen-regelingen.

Cao-onderhandelingen Woondiensten starten op 8 november

De huidige cao Woondiensten loopt pas op 1 april 2025 af. Toch gaat het CNV, samen met de vakbonden FNV en De Unie, nu al met brancheorganisatie Aedes in gesprek over de nieuwe cao. In de eerste onderhandelingsronde zullen cao-partijen hun voorstellen voor de nieuwe cao uitwisselen en aan elkaar toelichten. In de onderhandelingsrondes daarna geven we elkaar een eerste reactie op hoofdlijnen en gaan de inhoudelijke besprekingen van start.

Met elkaar bepalen we de inzet van het CNV

De afgelopen periode stond in het teken van de voorbereiding. In de cao+-commissie Woondiensten (actieve kaderleden, werkzaam in de sector) bespraken we de aanpak: hoe gaan we onze inzet bepalen. Vervolgens gingen we via digitale bijeenkomsten met de leden in gesprek. In de arbeidsvoorwaardenenquête konden jullie  je eigen standpunt kenbaar maken. Wat is belangrijk en wat minder.
De inbreng vanuit de leden (gesprekken en uitkomsten arbeidsvoorwaardenenquête) wordt vervolgens met leden van de cao+-commissie besproken. Rekening houdend met het eigen arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV komt dan vervolgens de voorstellenbrief tot stand. Uiteraard vindt er tussendoor collegiaal overleg plaats met de onderhandelaars van FNV en De Unie.

Na de eerste onderhandelingsronde ontvangen jullie de voorstellenbrief van het CNV.

Overige data

De volgende onderhandelingsrondes staan gepland op:
- woensdag 20 november
- woensdag 4 december
- woensdag 11 december
- donderdag 19 december

Via nieuwsbrieven houden we jullie van de ontwikkelingen aan de onderhandelingstafel op de hoogte.

Resultaten van de enquête naar bedrijfseigen regelingen

De cao-partijen (de vakbonden en Aedes) hebben aan corporatiebestuurders gevraagd om samen met hun ondernemingsraad een enquête in te vullen over hun arbeidsvoorwaardelijke bedrijfseigen regelingen. Hier lees je wat de resultaten zijn.

Wat was de achtergrond van deze enquête?
In de huidige cao Woondiensten is een eindejaarsuitkering afgesproken. Onderdeel van die afspraak is dat bestaande bedrijfseigen regelingen zoals een eindejaarsuitkering, 13de maand etcetera geïncorporeerd worden in die cao-eindejaarsuitkering.

Cao-partijen willen graag dat corporaties elkaar op beloningsgebied niet beconcurreren en alle corporatiemedewerkers dezelfde cao-eindejaarsuitkering ontvangen. Cao-partijen hebben daarom de intentie uitgesproken om de cao-eindejaarsuitkering in de toekomst verder op te bouwen. Voordat cao-partijen hierover een afspraak maken in de volgende cao wilden ze graag zicht hebben op alle bedrijfseigen regelingen in de branche.   

Deelname aan de enquête
De enquête is verstuurd naar alle woningcorporaties die lid zijn van Aedes. Hiervan hebben 179 corporaties (70%) de enquête ingevuld. Van die 179 corporaties hebben 159 corporaties een OR. Van die 159 corporaties hebben 126 corporaties (80%) de enquête samen met hun ondernemingsraad ingevuld.

Resultaten van de enquête
In totaal zijn er door de corporaties en ondernemingsraden 252 regelingen genoemd. Van deze regelingen valt maar een deel onder de definitie bedrijfseigen regeling zoals de cao-partijen hebben gedefinieerd. Namelijk: bedrijfseigen regelingen zijn vaste, structureel aanvullende beloningselementen,  die op iedere medewerker of groepen van medewerkers van toepassing zijn anders dan het salaris of de vakantietoeslag.

Er zijn ongeveer 160 regelingen genoemd die te maken hebben met:
-             Arbobeleid (bijvoorbeeld een vergoeding voor een beschermbril);
-             Vergoedingen voor gemaakte kosten voor het werk (bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen, internetvergoeding, telefoonkostenvergoeding, vergoeding voor de thuiswerkplek of een vergoeding voor een externe lunch);
-             Vitaliteit (bijvoorbeeld een abonnement voor de sportschool);
-             Extra verlof.

Van de bovenstaande regelingen is het niet de bedoeling dat ze geïncorporeerd worden in de cao-eindejaarsuitkering.

Dit ligt anders bij een algemene financiële bijdrage van de werkgever aan het Individueel KeuzeBudget of, bijvoorbeeld, een tegemoetkoming in de premie voor de ziektekostenverzekering. In deze laatste 2 gevallen moet het budget/bedrag wel geïncorporeerd worden in de cao eindejaarsuitkering.

Hoe gaan de cao-partijen verder met de enquête-resultaten?
Cao-partijen gaan de overige 92 regelingen, die wél vallen onder de definitie van bedrijfseigen regelingen zoals bedoeld door cao-partijen, nog verder bestuderen. Het gaat dan om regelingen/bedragen die een looncomponent-achtig karakter hebben. Deze analyse gebruiken cao-partijen als input voor de komende cao-onderhandelingen.

Vakbondswerk doe je samen

Als vakbondsbestuurder sta je er gelukkig niet alleen voor. De steun van de leden is noodzakelijk. Zonder steun van de leden sla je als vakbond geen deuk in een pakje boter. De betrokkenheid van actieve leden (=cao+-commissie Woondiensten) is onmisbaar. Binnen het CNV zijn betrokken leden actief in de cao+-commissie Woondiensten. Een actieve ledengroep, die meedenkt en spart over ons beleid t.a.v. de cao, pensioen en andere zaken die de sector betreffen. Voor mij het directe contact in de woningcorporaties. Lijkt het je leuk om actief betrokken binnen het CNV en wil je meer weten over de cao+-commissie Woondiensten, neem dan per e-mail contact op met bestuurder Robbim Heins: r.heins@cnv.nl 

Meepraten en reageren

Op onze cao-pagina kun je het cao-traject volgen. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen, van harte uitgenodigd om deze cao-pagina te bezoeken. Klik HIER om direct naar deze pagina te gaan.

Lid worden

De totstandkoming van de huidige cao is niet zonder slag of stoot gegaan. Het heeft behoorlijk wat energie gekost, maar samen hebben we een mooie cao tot stand gebracht. Laten we het nieuwe cao-traject met evenveel energie ingaan. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van het CNV. Je collega betaalt dan € 24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt alsaanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op: www.cnv-ledenwerven.nl 

Mede namens Stan Westerink (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en Petra Strijker (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E: r.heins@cnv.nl