Woondiensten moeizaam vervolg cao-overleg

De tweede onderhandelingsronde op 20 november 2024 verliep moeizaam. Aedes kwam niet over de brug met een loonbod. Een duidelijk standpunt over het al dan niet voortzetten van het generatiepact, kwam niet op tafel. Ook een heldere onderbouwing door Aedes van haar eigen voorstellen bleef achterwege. Cao-partijen hebben afspraken gemaakt over de onderwerpen die de volgende onderhandelingsronde aan bod komen. Voorts gaven cao-partijen een nadere toelichting op de eigen voorstellenbrieven. De aanvragen voor het generatiepact worden geparkeerd. Aan het eind van de dag hadden vakbonden een onbevredigend gevoel over het verloop.

Schaken of kaarten
Het overleg in de tweede onderhandelingsronde verliep moeizaam. Aan onderhandelen zijn cao-partijen niet toegekomen. Vakbonden wensten van Aedes een loonbod en een helder standpunt over het al dan niet voortzetten van het generatiepact. Vakbonden wilde van Aedes haar startpunt vernemen. Helaas ontvingen vakbonden geen loonbod en ook een helder standpunt over het generatiepact bleef achterwege. Het leek wel of de vakbonden zaten te schaken en Aedes zat te kaarten. De stukken van vakbonden staan op het bord.

Het is duidelijk wat vakbonden willen:

  • Veiligheid op de werkplek: afspraken maken over een veilige werkplek.
  • Koopkrachtbehoud en koopkrachtverbetering.
  • Het generatiepact een vast onderdeel van de cao maken.
  • Niet de focus alleen op loon leggen, maar ook op versterking van overige arbeidsvoorwaarden.
  • Bevrijdingsdag als jaarlijkse feestdag. Het collectief kunnen vieren van Bevrijdingsdag.
De vakbondswensen zijn tot stand gekomen na een gedegen voorbereiding. Inzet van vakbonden is om de sector Woondiensten aantrekkelijk te houden. In een krappe arbeidsmarkt is dat van belang om nieuwe medewerkers in de sector in te laten stromen. Graag willen vakbonden met alle vakbondsvoorstellen de onderhandelingen in gaan. Uiteraard zijn vakbonden gaarne bereid om hun standpunten te onderbouwen en inzicht te geven in onderliggende berekeningen. 
Aedes daarentegen hield de kaarten op de borst en liet zich niet in de kaarten kijken. Een concreet loonbod kwam niet op tafel. Aedes hield het erbij, dat het loonbod bescheiden en verantwoord zal zijn. Aedes gaat uit van marktconformiteit, referentiemarkt en betaalbaarheid. Maar wat dat concreet inhoudt, daarover kon Aedes geen helderheid scheppen. Ten aanzien van het generatiepact wees Aedes op de kosten van de regeling. Volgens Aedes een dure regeling.
 
De volgende vragen van vakbonden bleven onbeantwoord: 
  • Wat is volgens Aedes een marktconform loonbod?
  • Hoe bepaalt Aedes de positie in de referentiemarkt?
  • Hoe heeft Aedes de kosten van het generatiepact berekend?
Vakbonden hielden een onbevredigend gevoel  aan de tweede onderhandelingsronde over. Wel is de agenda voor de volgende rondes vastgesteld. Hopelijk kunnen we na de volgende rondes inhoudelijk meer informatie met jullie delen.

Agenda vervolg

  • 3e onderhandelingsronde (4 december 2024): sociale veiligheid, individueel keuzebudget, generatiepact (start),
  • 4e onderhandelingsronde (11 december 2024): generatiepact (vervolg), loon,
  • 5e onderhandelingsronde (20 december 2024): overig + totaal pakket.

“Parkeren” aanvragen voor deelname aan Generatiepact

Het Generatiepact uit de cao Woondiensten loopt tot 1 april 2025. De eventuele verlenging van het Generatiepact is onderdeel van de onderhandelingen over de nieuwe cao Woondiensten. Op dit moment is dus onbekend of het generatiepact verlengd wordt of niet.

Wat betekent dit voor medewerkers?

Medewerkers die al deelnemen
Voor medewerkers die al deelnemen aan het pact zal niks veranderen, of het pact verlengd wordt of niet (zie artikel 17 lid 2 bijlage 7 van de cao Woondiensten).

Medewerkers die op of na 1 april 2025 willen gaan deelnemen
Voor medewerkers die nog niet deelnemen en die op of na 1 april 2025 zouden willen gaan deelnemen, spreken cao-partijen met elkaar af dat aanvragen, worden “geparkeerd”. Zij kunnen hun aanvraag dus na 1 december 2024 nog wel indienen, maar er is geen zekerheid dat ze ook echt kunnen gaan deelnemen aan het pact. Dit zal afhangen van de uitkomst van de cao-onderhandelingen. In het geval deelname aan het Generatiepact in een nieuwe cao weer mogelijk is, start de aanvraagtermijn van 4 maanden niet opnieuw, maar wordt deze verminderd met het deel van de aanvraagtermijn dat al na 1 december 2024 is verstreken.

Wel moeten medewerkers rekening houden met enige voorbereidingstijd die werkgevers nodig hebben. De aanvraagtermijn die overblijft is (maximaal) 2 maanden. Dit geeft de werkgever de tijd om alles goed voor te bereiden en te zorgen voor vervanging.

Zolang een mogelijke verlenging van het Generatiepact onderdeel is van de cao-onderhandelingen, is er nog geen sprake van ‘herleving’ van het recht om extra roostervrije uren te kunnen kopen van het individueel loopbaanontwikkelingsbudget.

Nadere toelichting cao-eindejaarsuitkering

De uitbetaling van de cao-eindejaarsuitkering komt in zicht. Cao-partijen merken dat dit vragen oproept over welke van jullie eigen regelingen wel of niet geïncorporeerd worden in de cao-eindejaarsuitkering.

Vakbonden hebben met Aedes afgesproken dat de volgende vergoedingen niet geïncorporeerd  worden:

  • Vergoedingen op basis van het Arbobeleid (bijvoorbeeld een vergoeding voor een beeldschermbril),
  • Vergoedingen voor gemaakte kosten voor het werk (bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen, internetvergoeding, telefoonkostenvergoeding, vergoeding voor de thuiswerkplek of een vergoeding voor een externe lunch),
  • Vergoedingen die geoormerkt zijn voor vitaliteit (bijvoorbeeld een abonnement voor de sportschool).

Daarnaast wordt ook een eventuele extra verlofdag niet geïncorporeerd. 
In het geval een corporatie een uitkering aan medewerkers afhankelijk heeft gesteld van de prestatie van het individu of een groep medewerkers en er is voor de toekenning hiervan een apart besluit van de werkgever nodig, dan wordt deze uitkering ook niet geïncorporeerd in de cao-eindejaarsuitkering.

Dit ligt anders bij een algemene financiële bijdrage van de werkgever aan het Individueel Keuzebudget of een tegemoetkoming in de premie voor de (aanvullende) ziektekostenverzekering. In deze laatste 2 gevallen wordt het budget/bedrag dus wel geïncorporeerd in de cao-eindejaarsuitkering.

Heb je een vraag over de eindejaarsuitkering, stel hem op onze cao-pagina of mail naar: r.heins@cnv.nl.

Meepraten en reageren

We roepen jullie op om mee te doen en mee te denken. Deel je mening op onze cao-pagina. Heb je een vraag over de cao-onderhandelingen, het generatiepact of de eindejaarsuitkering schroom niet om je vraag te delen op de cao-pagina. Jouw vraag is voor jouw collega ook interessant. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen, van harte uitgenodigd om deze cao-pagina te bezoeken. Klik HIER om direct naar deze pagina te gaan.

Lid worden

Vakbondswerk doe je samen. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van het CNV. Jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op: http://www.cnv.nl/werf-een-lid/.

Mede namens Stan Westerink (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en Petra Strijker (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E:  r.heins@cnv.nl

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 25,- voor de eerste 5 maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Rechtshulp voor werk en privé