Veel gestelde vragen en antwoorden
Vakbonden hebben veel positieve reacties ontvangen op het bereikte resultaat. Met elkaar, betrokken corporatiemedewerkers en vakbonden, hebben we een mooi resultaat bereikt. Een structurele loonsverhoging van 10% over een periode van 15 maanden en afschaffing van de systematiek van het aanpassingsbedrag zijn afspraken, die er wezen mogen.
Naast positieve reacties ontvangen wij ook vragen over het onderhandelingsresultaat.
Cao-partijen hebben gezamenlijk een document gemaakt met veel gestelde vragen en antwoorden. Ter verduidelijking zijn bij sommige vragen voorbeelden opgenomen.
De veel gestelde vragen en antwoorden hebben betrekking op:
- salarisverhoging; welke salarisafspraken hebben cao-partijen gemaakt?
- cao-eindejaarsuitkering; hoe verhoudt de cao-eindejaarskering zich tot bestaande regelingen binnen de corporatie?
- vergoedingen; hoe hoog zijn de vergoedingen in de nieuwe cao?
- pensioen; telt de de 10% loonsverhoging mee in de pensioenopbouw?
- generatiepact; zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het generatiepact?
- PAWW en de sector Woondiensten; hoe staat het ermee?
Daarnaast is in de toelichting nog een correctie op een redactionele aanpassing opgenomen: anders dan in het onderhandelingsresultaat vermeldt staat, verdwijnt in artikel 7.2. cao Woondiensten de leeftijdscategorie: geboren tussen 1 januari 1953 en 28 februari 1957. Met deze afspraak hebben cao-partijen slechts een redactionele wijziging beoogd. Voor medewerkers geboren in 1957 zou de redactionele aanpassing materiële gevolgen kunnen hebben, dat is niet de bedoeling van cao-partijen geweest.
Nader uitgelicht
Gelet op veel gestelde vragen lichten we er 2 vragen uit.
- De vraag over de toepassing van de loonsverhoging voor medewerkers die als gevolg van afspraken uit het verleden met hun salaris boven het maximum van hun schaal zitten.
- De vraag of de 10% loonsverhoging mee telt in de pensioenopbouw en per wanneer.
Loonsverhoging. Als medewerkers als gevolg van afspraken uit het verleden met hun salaris boven het maximum van hun schaal zitten hebben ze dan ook recht op de 10% loonsverhoging?
Ja, iedere corporatiemedewerker heeft recht op die 10% loonsverhoging per 1 januari 2024, de relatieve salarispositie (RSP) van de medewerker verandert niet. Dit is alleen anders als er op individueel niveau met de betreffende medewerker hierover afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld in het kader van demotie. Zo’n andere afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat het salaris van de betreffende medewerker wordt bevroren.
Telt de 10% loonsverhoging mee in de pensioenopbouw?
Ja, de 10% loonsverhoging telt mee in de pensioenopbouw met ingang van 1 januari 2025. In 2024 telt de loonsverhoging nog niet mee in de pensioenopbouw, omdat de afspraak om de lonen te verhogen met terugwerkende kracht per 1 januari is gemaakt. Door de aanpassing in het pensioenreglement die SPW in 2022 heeft doorgevoerd, wordt een loonsverhoging met terugwerkende kracht per 1 januari in het opvolgende jaar pensioengevend.
Meepraten en reageren
Heb je vragen en/of opmerkingen; op onze cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina
Lid worden
Er is een mooie cao voor de sector Woondiensten tot stand gekomen. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van €20,-. Voor meer informatie over een collega lid maken, klik hier
Robbim Heins
bestuurder CNV Vakmensen
M: + 31 6 5160 1987
r.heins@cnvvakmensen.nl