Loonbod en generatiepact
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Aedes heeft in de 4e onderhandelingsronde aan vakbonden een keuze voorgelegd. De vakbonden mochten kiezen uit 2 scenario's, een scenario met een aangepast generatiepact en een scenario zonder generatiepact. In beide scenario's gaat Aedes uit van een looptijd van 2 jaar.
- Per 1 april 2025 een loonsverhoging van 2%;
- Een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%;
- Verlenging van het generatiepact met 3 jaar;
- De toetredingsleeftijd wordt 64 jaar en 3 maanden (in plaats van 63 jaar);
- Per 1 april 2026 een loonsverhoging van 2%;
- Een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%.
N.B. Aedes telt de loonsverhoging en de eindejaarsuitkering bij elkaar op en spreekt van een loonsverhoging van 3% (2025 en 2026).
2) Scenario zonder generatiepact
- Per 1 april 2025 een loonsverhoging van 2,65%;
- Een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%;
- Per 1 april 2026 een loonsverhoging van 2,2%;
- Een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1%.
N.B. Aedes telt de loonsverhoging en de eindejaarsuitkering bij elkaar op en spreekt van een loonsverhoging van 3,65% (2025) en 3,2% (2026)
Aedes stelt daarnaast voor om de instapschalen te vervangen door aanloopstappen. Aan de loonschalen (vanaf loonschaal D) worden drie aanloopstappen toegevoegd. Medewerkers die in de ogen van de werkgevers onvoldoende kennis en ervaring hebben om een functie volledig en/of zelfstandig uit te kunnen oefenen, kunnen in de aanloopstappen ingedeeld worden. Aedes stelt een bijpassend ontwikkeltraject voor.
Afspraken met werknemers die nu ingeschaald zijn in de instapschalen wijzigen niet.
Nadere toelichting op de scenario's
Aedes geeft aan, dat er geen ruimte is om het generatiepact om te zetten in een permanente regeling. Het blijft een tijdelijke maatregel. Daarnaast geeft Aedes aan, dat het generatiepact een dure regeling is. Een regeling die ten koste gaat van de loonruimte. Aedes vindt het in de huidige tijdsgeest passen om de toetredingsleeftijd te verhogen naar 64 jaar en 3 maanden.
Aedes geeft aan, dat het loonbod marktconform is.
Aedes geeft aan, dat andere voorstellen af gaan van de loonruimte, er is echter nog wel loonruimte.
IJzerenheinig
Na 4 onderhandelingsrondes is de houding van Aedes onmiskenbaar. IJzerenheinig bepaalt Aedes de koers en laat zich weinig gelegen liggen aan de bonden.
Steekhoudende argumenten worden terzijde geschoven en slechts mondjesmaat worden stellingen door Aedes onderbouwd. Op een enkele uitzondering bepaalt Aedes de agenda en de inhoud van de clusters.
Andere voorbeelden zijn:
- Terwijl de eindejaarsuitkering niet pensioengevend is en niet meegenomen wordt in de berekening van het pensioen, blijft Aedes spreken over loon. Bij het afspreken van een hypotheek wordt de eindejaarsuitkering echt niet meegenomen.
- Uit de enquête bedrijfseigen regelingen bleek, dat een fiks aantal corporaties al een hogere bedrijfseigen regeling heeft dan 4%. Werknemers in zo'n corporatie profiteren niet van de verhoging van de eindejaarsuitkering. Aedes ging verder niet in op dat argument.
- Ondanks herhaaldelijk verzoek maakt Aedes niet inzichtelijk, wat volgens haar marktconform is. Het is voor Aedes uitgangspunt, maar onderbouwing blijft achterwege.
- Bij de discussie over het loongebouw in 2018 zijn de aanloopschalen geschrapt. Aedes houdt nu bij hoog en bij laag vol, dat de introductie van aanloopstappen geen impact heeft op het loongebouw.
- Vakbonden hebben kritische kanttekeningen geplaatst bij de berekening van het generatiepact. De extra kosten van het generatiepact vallen aanzienlijk lager uit. Aedes reageert niet eens op de opmerkingen van vakbonden.
- Vakbonden hebben na raadpleging van de achterban onderbouwde voorstellen gedaan ter verbetering van de cao. Aedes versmalt het zwaartepunt van de onderhandelingen tot het onderhandelen over loon, eindejaarsuitkering, generatiepact (al dan niet verlengen), aanloopstappen en deregulering. In de tweede onderhandelingsronde al werd het voorstel van Aedes om enkel te praten over loon en generatiepact door vakbonden afgewezen.
Loonruimte en marktconformiteit
Loonruimte. Of een voorstel van de vakbonden gehonoreerd kan worden, hangt voor Aedes af van de impact op de loonruimte en wordt verrekend met het loonbod.
Marktconformiteit. Voor het belonen grijpt Aedes telkens terug op het begrip "marktconform". Een begrip, dat Aedes sinds 10 jaar telkens weer hanteert als het om het loonbod gaat.
Aedes volhardt in het gebruik van de term "marktconformiteit", ondanks dat:
- de sector Woondiensten volop in beweging is en er een enorme opgave ligt;
- van werknemers veel gevraagd wordt;
- dat de wereld sinds 10 jaar enorm veranderd is.
Voor vakbonden zijn de woorden waardering, koopkrachtverbetering en robuust arbeidsvoorwaardenpakket richtinggevend.
Hoe nu verder
Vakbonden gaan eerst hun oor te luisteren leggen bij hun eigen kaderleden (= actieve leden). Vervolgens gaan we terug naar de achterban. Binnenkort ontvangen jullie een uitnodiging voor een achterbanraadpleging. De achterbanraadplegingen zullen in januari 2025 plaatsvinden. Houd de mailbox in de gaten.
Graag gaan we met jullie in gesprek. Wat moet de insteek voor vakbonden in het vervolg zijn?
Let op: vanaf januari 2025 gaat pensioenpremie omhoog
Als uw brutoloon in januari 2025 gelijk blijft, dan zal op uw loonstrook het nettoloon wat lager zijn. Dat komt omdat u meer pensioenpremie betaalt. Vanaf 1 januari 2025 wordt de grondslag, waarover het pensioen berekend wordt, hoger. Immers, de 10% cao-loonsverhoging uit 2024 telt vanaf 2025 mee in de pensioengrondslag. U bouwt dus vanaf 2025 meer pensioen op. De premieverdeling tussen werkgever en werknemer blijft hetzelfde. De bijdrage van de werkgever aan de pensioenpremie blijft 18,56%. De werknemer betaalt 8,44% (de totale pensioenpremie is 27%).
Daarnaast worden de pensioenen door het pensioenfonds SPW per 1 januari 2025 geïndexeerd. Van het pensioenfonds ontving u daar al eerder bericht over.
Meer informatie over de indexatie kunt u vinden op de website van het SPW.
Meepraten en reageren
We roepen jullie op om mee te doen en mee te denken. Deel je mening op onze cao-pagina. Heb je een vraag of opmerking over de cao-onderhandelingen, het loon of het generatiepact, schroom niet om je vraag te delen op de cao-pagina. Jouw vraag is voor jouw collega ook interessant. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen, je bent van harte uitgenodigd om deze cao-pagina te bezoeken. Klik HIER om direct naar deze pagina te gaan.
Je kunt jouw reactie ook naar mij mailen: r.heins@cnv.nl
Lid worden
Vakbondswerk doe je samen. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van het CNV. Je collega betaalt dan € 25,- voor de eerste 5 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op: http://www.cnv.nl/werf-een-lid/
Fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling gewenst!
Mede namens:
Stan Westerink (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Petra Strijker (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),
Robbim Heins
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1987
E: r.heins@cnv.nl