Hoe is jouw ‘fingerspitzengefühl’ bij verlieservaringen van jouw medewerkers?

Wanneer is het voor leidinggevenden een goed moment om het eerste gesprek aan te gaan met werknemers over verlieservaringen?

Bekijk het onderzoek 'Fingerspitzengefühl'

Het juiste moment voor een eerste gesprek

Het goed timen en aanpakken van het eerste gesprek met werknemers bij verlieservaringen vraagt om een instinctieve antenne, oftewel een fingerspitzengefühl’. Welke aandachtspunten zijn er voor leidinggevenden rondom de timing van het eerste gesprek met medewerkers bij verlieservaringen? Om dit te ontdekken deed Motivaction namens CNV onderzoek onder ruim 600 leidinggevenden en medewerkers. Daarbij ging het om het signaleren, voorbereiden en voeren van het gesprek over een verlieservaring.

Werk en privé

Een privé-situatie verdwijnt niet bij de voordeur van het kantoor, net als dat het werk niet automatisch stopt wanneer de klok 17:00 uur slaat. Werk en privé beïnvloeden elkaar zowel positief als negatief. In positieve zin kan je leven buiten je werk ervoor zorgen dat je beter functioneert omdat je goed in je vel zit. Daardoor ben je flexibeler en kun je je beter in verschillende situaties en perspectieven verplaatsen. Stress om privézaken kan er echter ook zorgen voor een verminderd concentratievermogen op de werkvloer. Als een stressvolle privésituatie langer duurt kan dat zelfs leiden tot een burn-out en/of verzuim.

Life events hebben impact op werk

Enkele voorbeelden negatieve zaken uit de privésfeer die stress veroorzaken, en daardoor negatieve invloed kunnen hebben op werk zijn:

  • Financiële zorgen;
  • Overlijden van dierbaren;
  • Scheiden of relatiebreuk;

Positieve life-events, zoals het krijgen van een kind of een nieuw huis waar veel aan moet gebeuren. Ook hier kan concentratieverlies uit voortkomen.

Fingerspitzengefühl is een initiatief van vakbond CNV en CNV Jongeren en wordt mogelijk gemaakt door Instituut Gak.

Serious Game

Aan de hand van dit onderzoek wordt een serious game ontwikkeld. Dit is een digitale simulatie waarin je ontdekt hoe jouw aanpak en timing bij het voeren van een gesprek over een verlieservaring, invloed heeft op het welzijn van jouw medewerkers. De game dient als gespreksstarter bij bijvoorbeeld workshops over verlies op de werkvloer. Wil je meer weten over de serious game? Laat het ons dan weten via het contactformulier onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen over 'Fingerspitzengefühl'

Staat je vraag er niet bij?

Heb je een vraag over het onderzoek die niet in de FAQ staat, of wil je meer informatie ontvangen over de serious game? Stel hem hier en we beantwoorden hem zo snel mogelijk!

Error
None
Error
None
Error
None
Error
None

Vragen welkom!

Klaar om je Fingerspitzengefühl te trainen?

In het onderzoek van CNV en Motivaction staan aandachtspunten voor leidinggevenden rondom de timing van het eerste gesprek met medewerkers over verlieservaringen.