Sectoren in de bouw
Sectoren in diensten
Sectoren in de industrie
Meest gezocht
Overige
Zoek jouw cao
Sectoren in het onderwijs
Sectoren in de overheid
Sectoren in publieke diensten
Sectoren in vervoer
Meest gezocht
Overige
Zoek jouw cao
Sectoren in de voeding
Sectoren in zorg en welzijn
Ben jij dit niet? Wissel van account
Sectoren in de bouw
Meest gezocht
Overige
Sectoren in diensten
Sectoren in de industrie
Meest gezocht
Overige
Sectoren in het onderwijs
Sectoren in de overheid
Sectoren in publieke diensten
Sectoren in vervoer
Meest gezocht
Overige
Sectoren in de voeding
Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over het leerambassadeurs-traject.
Een leerambassadeur is het vaste aanspreekpunt voor naaste collega’s op het gebied van scholing en ontwikkeling. Een maatje dus, die werknemers activeert en informeert op dit gebied. De leerambassadeur helpt bij het zoeken naar een geschikte opleiding of cursus en wijst collega’s op opleidingspotjes binnen de organisatie. Verder zoekt de leerambassadeur met de naaste collega antwoorden op vragen als: Wat is mijn arbeidsmarktpositie? Wat zoek ik in mijn werk en hoe kom ik daar? En hoe versterk ik mijzelf? Hij of zij doet dit vanuit een onafhankelijke rol. Dit biedt een veilige omgeving om over scholing en ontwikkeling te praten.
CNV draagt, als loopbaanpartner van werkend Nederland, graag bij aan het stimuleren van scholing en ontwikkeling op de werkvloer. Helemaal onder praktisch geschoolden, die weinig bezig zijn met loopbaanstappen. Scholing en ontwikkeling is noodzakelijk om bij te blijven op een snel veranderende arbeidsmarkt. Het houdt je wendbaar en versterkt je arbeidsmarktpositie. Nu en later.
Scholing en ontwikkeling is belangrijk. Zeker op een arbeidsmarkt die snel verandert, net als de vaardigheden om je werk te kunnen doen. Toch is niet elke medewerker bezig met scholing en ontwikkeling. Vooral praktisch geschoolden volgen nauwelijks een opleiding of training, bijvoorbeeld uit leerangst of tijd- en geldgebrek. En dat is zonde. Want door regelmatig een cursus of training te volgen, ontwikkel je als werknemer je vaardigheden. Daardoor kun je je sneller aanpassen, verbeter je je arbeidsmarktpositie en je werkgeluk. Werkgevers die actief investeren in scholing en ontwikkeling, maken hun werknemers duurzaam inzetbaar. Ook bind je werknemers aan je. Belangrijk, op een krappe arbeidsmarkt. Tot slot sterkt scholing en ontwikkeling je concurrentiepositie. Een medewerker die gelukkig is in zijn baan, loopt net een stapje harder voor het behalen van goede bedrijfsresultaten. Win-win, dus!
Een leerambassadeur is geïnteresseerd in en bezig met het onderwerp scholing en ontwikkeling. Vaak heeft hij of zij zelf ook drempels overwonnen op dit gebied. Dit kan inspirerend werken op andere collega's. Daarnaast brengt een leerambassadeur het onderwerp en scholing dichtbij de werkvloer. Hij of zij is een laagdrempelig aanspreekpunt voor collega's met scholingsvragen. Ook voert de leerambassadeur zijn of haar rol uit vanuit een onafhankelijke positie. Het gesprek is vertrouwelijk en komt niet bij de werkgever terecht. Dit stimuleert collega's om, in een veilige omgeving, over mogelijke scholingswensen te praten.
Ja. Het concept leerambassadeurs komt oorspronkelijk uit Engeland, waar het een bewezen succesvolle methode is om scholing en ontwikkeling te stimuleren op de werkvloer. In Nederland is er nog geen onderzoek gedaan naar de rol van leerambassadeurs bij scholingsgesprekken onder praktisch geschoolde werknemers. Tijdens het leerambassadeurs-traject voert hogeschool HAN onderzoek uit bij deelnemende bedrijven, om erachter te komen hoe bedrijven de leerambassadeur het meest effectief kunnen inzetten. Meedoen kost het bedrijf slechts enkele uren per jaar.
Scholing en ontwikkeling is belangrijk om een sterke arbeidsmarktpositie te krijgen en houden. Toch maakt niet iedereen gebruik van het scholingsaanbod binnen bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat praktisch geschoolde medewerkers niet vaak bezig zijn met loopbaanstappen. De leerambassadeur stimuleert en enthousiasmeert juist hen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op dit gebied.
Hoeveel naaste collega’s een leerambassadeur spreekt, is lastig te voorspellen. Dat hangt nauw samen met hoeveel tijd een leerambassadeur steekt, in het uitvoeren van zijn rol. Ook speelt de bekendheid, verworven bij de opstartfase van het traject, een belangrijke rol in het aantal gevoerde gesprekken. Over het algemeen geldt: hoe zichtbaarder de leerambassadeur op de werkvloer, hoe hoger het aantal gesprekken. Uit een eerdere leerambassadeurspilot blijkt dat een leerambassadeur gemiddeld 20 collega’s op weg helpt bij loopstaanstappen.
Je meldt je bedrijf eenvoudig aan via dit aanmeldformulier. Binnen één week neemt CNV contact op met de contactpersoon voor een kennismakingsgesprek.
Ja, deelname aan het CNV leerambassadeurs-traject is geheel kosteloos. Het project wordt gefinancierd vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
CNV heeft enkele voorwaarden opgesteld om geschikte bedrijven en organisaties te selecteren. Die zijn:
Het leerambassadeurs-traject richt zich vooral op het stimuleren van scholing en ontwikkeling onder praktisch geschoolden. Uit onderzoek blijkt dat deze groep werknemers weinig investeert in de nodige loopbaanstappen. Theoretisch geschoolden kennen vaak wel de beschikbare scholingsmogelijkheden. Toch nodigen we je wel uit om je bedrijf aan te melden. Misschien is een deel van je personeel praktisch geschoold. Voor hen leiden we dan de leerambassadeur op. Als de leerambassadeur eenmaal actief is, kunnen hoogopgeleide medewerkers natuurlijk ook bij de leerambassadeur aankloppen voor loopbaanadvies.
Het totale opleidings- en begeleidingstraject duurt anderhalf jaar. Het CNV leidt de deelnemers in een tweedaagse training op voor hun nieuwe rol als leerambassadeur en organiseert tevens twee intervisiedagen. Tijdens die dagen wisselt de leerambassadeur ervaringen uit met leerambassadeurs uit andere bedrijven. Daarnaast ondersteunt CNV de leerambassadeur met een handige toolbox, bomvol middelen om bekendheid te krijgen binnen het bedrijf en middelen om scholing en ontwikkeling op de kaart te zetten. Denk daarbij aan:
De training bestaat uit twee dagen, waarin de leerambassadeur alles leert over zijn nieuwe rol. Onderwerpen die aan bod komen zijn: gesprekstechnieken, omgaan met weerstand, de leercurve van een volwassene, hoe je jezelf bekend maakt binnen de organisatie en wat het inhoudt om als leerambassadeur aan de slag te gaan. Ook maakt de leerambassadeur tussentijdse opdrachten om zijn/haar kennis bij te houden.
CNV leidt de werknemer in twee trainingsdagen op tot leerambassadeur. Ook doet de werknemer mee aan twee intervisiedagen. Daarnaast werkt het bedrijf mee aan het onderzoek van de HAN. Dit kost slechts een paar uur per jaar.
In de opstartfase werkt de leerambassadeur aan het opbouwen van naamsbekendheid. Hij/zij schuift aan bij werkoverleggen, plaatst nieuwsberichten op interne communicatiekanalen, hangt posters op en deelt flyers uit. Daarnaast overlegt de leerambassadeur regelmatig met zijn/haar vaste contactpersoon. Als het concept staat, kost het de leerambassadeur ongeveer 3 uur per maand om zijn/haar rol optimaal te vervullen.
Een trainer van CNV/James geeft de trainingen en intervisie. Ook is er aan elke groep een projectleider verbonden. Deze houdt nauw contact met de leerambassadeurs en organisaties. De leerambassadeurs en organisaties kunnen altijd bij de projectleider aankloppen bij vragen. Ook zorgt CNV voor een toolbox met handige materialen. Denk daarbij aan gespreksstarters, een contentkalender en brochures om jezelf bekend te maken binnen de organisatie.
Het succes van de leerambassadeur hangt nauw samen met hoe de persoon wordt ondersteund in zijn nieuwe rol. Het CNV heeft een handig plan opgesteld met daarin de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken interne collega’s. Je leest het complete document hier.
Als het bedrijf waarvoor je werkt meedoet aan het leerambassadeurs-traject, dan kun je jezelf kandidaat stellen als leerambassadeur. Informeer hiernaar bij P&O/HR of je leidinggevende. Het bedrijf werft de leerambassadeur en doet de intakegesprekken.
Leerambassadeur word je niet zomaar. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat je al de nodige vaardigheden op zak hebt. Waar je in ieder geval aan moet voldoen, is:
Je geeft de moed niet snel op. Je activeert anderen om actie te ondernemen, zonder het stokje over te nemen.
Als bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor het werving- en selectieproces. Als geen ander weet jij immers uit welk hout je medewerker gesneden is. CNV ondersteunt jou daarbij met een wervingspakket, met daarin een vacaturetekst, social mediabericht en nieuwsbericht. Allemaal geschikt om te verspreiden via de interne communicatiekanalen.
Een bedrijf bindt zich voor anderhalf jaar aan het CNV leerambassadeurs-traject. Wanneer een leerambassadeur stopt, is het bedrijf verantwoordelijk voor het werven van een nieuwe leerambassadeur. De contactpersoon van het bedrijf neemt dan contact op met CNV om de vervolgstappen te bespreken.
We helpen je graag! Je kunt een e-mail met je vraag en contactgegevens sturen naar leerambassadeurs@cnv.nl. Binnen enkele werkdagen nemen we contact met je op. Of neem contact op met CNV Info via 030 751 1001, op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 18:00 uur.