Man en vrouw, senioren, in gesprek aan de keukentafel

Hulp bij jouw keukentafelgesprek

Heb je door je ziekte, beperking of leeftijd ondersteuning nodig? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een voorziening via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt deze hulp aanvragen bij je gemeente, waarna je een keukentafelgesprek hebt om jouw aanvraag te bespreken. Vind je dit lastig? Schakel dan de hulp in van een CNV vertrouwenspersoon, die jou voorbereidt op dit gesprek en verder in het proces begeleidt.

Wat is een keukentafelgesprek?

Een keukentafelgesprek is een gesprek tussen jou en iemand van de gemeente, waarin je jouw persoonlijke situatie bespreekt. Zo bepaalt de gemeente of je in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente wil weten wat je persoonlijke situatie is, welke problemen je ondervindt, wat nodig is om je problemen op te lossen, en welke rol je familie speelt in de ondersteuning. De gemeente is verplicht om deze gesprekken eerlijk en transparant te voeren, zodat jouw belangen goed vertegenwoordigd worden.

Ondersteuning bij jouw Wmo keukentafelgesprek

De uitkomst van een keukentafelgesprek bepaalt welke zorg je krijgt. Er hangt dus veel vanaf. Als lid van CNV schakel je gratis een vertrouwenspersoon in. Deze professional helpt je stap voor stap met het voorbereiden van het keukentafelgesprek met de gemeente en is hier ook bij aanwezig. Dit is handig, want er komt veel op je af. Dan is het fijn als er iemand bij is die ervaring heeft met deze gespreken.

De CNV vertrouwenspersoon:

  • Helpt je bij het in kaart brengen van je zorgvraag.
  • Bereidt de keukentafelgesprekken goed voor door jouw persoonlijke situatie nauwkeurig in beeld te brengen.
  • Ziet erop toe dat het gesprek met de gemeente eerlijk en open verloopt, en maakt als dat nodig is aantekeningen.
  • Evalueert na afloop het keukentafelgesprek met je en helpt je de vervolgstappen te bepalen.

De uitkomst van het keukentafelgesprek is bepalend voor de zorg die je krijgt. Er hangt dus veel vanaf. Als lid schakel je gratis een CNV vertrouwenspersoon in. Handig, want er komt veel op je af.

CNV vertrouwenspersoon

Checklist keukentafelgesprek

Je doorloopt de verschillende fases voor jouw Wmo-aanvraag samen met de CNV vertrouwenspersoon:

  • Je maakt een melding bij het Wmo-loket bij jouw gemeente.
  • Je bereidt jezelf voor op het keukentafelgesprek met je gemeente.
  • Je voert het gesprek.
  • Je ontvangt binnen 10 werkdagen een verslag van dit gesprek waarin de gemeente je een zorgvoorstel doet.
  • Ben je het eens met het voorstel? Dan onderteken je dat en stuur je het terug. Dit geldt als definitieve aanvraag voor hulp uit de WMO.
  • De gemeente beslist vervolgens binnen twee weken of je voor bepaalde voorzieningen in aanmerking komt, wanneer dit wordt verstrekt en in welke vorm.

CNV vertrouwenspersoon aanvragen

Wil jij in gesprek met je gemeente en kun je daarbij wel wat extra hulp en ondersteuning gebruiken? Vraag dan nu een CNV vertrouwenspersoon aan. Als lid maak je gratis gebruik van deze dienst.

Sluit je aan

Kun je hulp gebruiken bij het aanvragen van zorg? Als lid schakel je gratis een CNV vertrouwenspersoon in en profiteer je van veel andere lidmaatschapsvoordelen. Tijdelijke actie: de eerste 5 maanden voor € 25. Dit is slechts € 5 per maand. Zo gaan we in 2025 samen sterker door.

  • Gratis advies en ondersteuning bij keukentafelgesprek
  • Altijd professionele hulp bij je belastingaangiftes
  • Persoonlijk advies over werk en loopbaan
  • Invloed op je arbeidsvoorwaarden