Kunnen je smart gadgets gehackt worden?
Ja, dat kan. Het is geweldig om via een app altijd en overal contact te kunnen maken met de babyfoon. Of om de oven te voorverwarmen op weg naar huis en bezoekers via een deurbelcamera bekijken tijdens je vakantie. Maar wat als anderen via het internet ook toegang kunnen krijgen tot je smart apparatuur? Dat is belangrijk om rekening mee te houden.
7 tips voor een veilige smart home
Geen fijn idee, dat je kans hebt op pottenkijkers en meeluisteraars. Je wilt vast iets doen om te voorkomen dat je smart apparatuur gehackt wordt. Dan is het goed te weten dat je maatregelen kun nemen om de kans zo klein mogelijk te maken:
- Doe onderzoek naar het apparaat dat je wilt kopen: controleer vooraf of er voldoende aandacht is besteed aan de veiligheid.
- Investeer in kwaliteit: goedkopere apparaten hebben vaak minder beveiliging, kies daarom voor grotere merken.
- Vervang standaard wachtwoorden: gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor elk apparaat.
- Installeer updates: zorg ervoor dat je de (automatische) updates van je apparaten altijd installeert voor belangrijke beveiligingsverbeteringen.
- Gebruik een apart wifi-netwerk voor je smart home gadgets: houd dit gescheiden van het netwerk voor je laptops, tablets en mobiele telefoons.
- Zorg voor een veilige internetverbinding: gebruik sterke encryptie en een firewall.
- Vermijd onbetrouwbare third-party apps: gebruik alleen goed gecontroleerde apps.
- Wees bewust van meeluisterrisico's: gebruik een audio spy detector bij smart home speakers zoals Apple Home, Amazon Echo en Alexa.
Cyberverzekering biedt hulp bij een hack
Bent je toch gehackt? Verbreek allereerst de internetverbinding om verdere schade te voorkomen. Beoordeel de omvang van de schade en welke maatregelen nodig zijn. Met een inboedelverzekering met cyberdekking kun je spreken met specialisten die je de juiste stappen helpen zetten. Of het nu gaat om het aanpakken van cybercrime als je slachtoffer bent of om dat te voorkomen.