Achterbanraadpleging convenant beveiliging tender Schiphol

Vakbonden CNV, FNV en de Unie hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met de beveiligingsbedrijven over een convenant voor de nieuwe tender beveiliging op Schiphol. Belangrijk is hierbij geweest dat de CNV en FNV brief als uitgangspunt is ingezet om beveiligers bij de nieuwe indeling bij elkaar te houden. In de gemaakte afspraken blijft zo'n 80% van de beveiligers in 2026 op hetzelfde perceel werken met de bijbehorende uitvraag van Schiphol.

Geconfronteerd met toch een tender

Vakbond CNV is nog steeds geen voorstander van een nieuwe tender, laat dat duidelijk zijn. Ons eerdere statement kan je hier vinden: Beveiliging van Schiphol moet op de schop | CNV

Omdat Schiphol nu toch weer een nieuwe tender uitgeschreven heeft voor o.a. de particuliere beveiliging op Schiphol werden vakbonden uitgenodigd om met bedrijven aanvullende afspraken te maken. Met name om de gevolgen van de tender in een convenant zoveel mogelijk vast te leggen. Dit is voor een groot deel gelukt, echter op een aantal punten helaas niet. In de vorige nieuwsbrief gaven we al een eerste uitleg: Update beveiliging tender Schiphol | CNV

Wat is er gelukt en wezenlijk anders vergeleken met het vorige convenant?

Wat vakbonden positief heeft verrast is dat op de brief van CNV en FNV grotendeels begripvol is gereageerd door de bedrijven. De brief kan je hier vinden: Brief vakbonden CNV en FNV aan Schiphol | CNV. Bedrijven en vakbonden zijn vervolgens gaan kijken hoe de perceelverdeling ingevuld zou kunnen worden om aan zoveel mogelijk van de wensen van de meeste beveiligers tegemoet te komen. De wensen nogmaals op een rijtje: 

- als collega's bij elkaar blijven
- op hetzelfde perceel blijven werken
- dezelfde werktijden behouden
- de persoonlijke roosterafspraken behouden

In samenwerking met de andere vakbonden FNV en de Unie (ook een nadrukkelijk verzoek van de werkvloer) is er vervolgens een aanpak afgesproken waarin zo'n 80% van de beveiligers bij elkaar blijft en op hetzelfde perceel blijft werken. Hierdoor zal de grootste groep dezelfde werkplek en dezelfde uitvraag van Schiphol houden. 

Voorstel bedrijven en vakbonden voor P6 door Schiphol afgewezen

Een voorstel om de beveiligers werkzaam op P6 net zoals de andere percelen ook grotendeels bij elkaar te houden is door Schiphol helaas afgewezen. Met de bedrijven was gesproken over een toebedeling waarin 80% van de beveiligers bij elkaar blijft als collega's en daarnaast op hetzelfde perceel zou blijven werken in 2026. Alleen voor P6 is hiervoor geen oplossing gevonden, helaas wilde Schiphol niet mee in een voorstel om ook voor deze groep een soortgelijke afspraak te maken.  

Bij je huidige collega's en perceel blijven versus blijven bij je huidige bedrijf

Het is helaas niet mogelijk gebleken om iedereen bij hetzelfde bedrijf te behouden. Dit komt omdat een tender er nu eenmaal voor zorgt dat de bedrijven wisselen. Beveiligers in de particuliere beveiliging werken namelijk in de zogenaamde 'uitbestede diensten'. Dienstverlening waarvoor Schiphol dus een ander bedrijf inhuurt. Om bij hetzelfde bedrijf te kunnen blijven zou je dus moeten stoppen met tenderen. Hiervoor heeft vakbond CNV vorig jaar een voorstel gedaan: Beveiliging van Schiphol moet op de schop | CNV. Schiphol heeft vervolgens - zoals jullie weten - alleen toch gekozen om een nieuwe tender uit te schrijven.

De wet op overgang van onderneming beschermd vervolgens de werknemers om hetzelfde werk, op dezelfde locatie te houden en over te gaan naar het nieuwe bedrijf. We weten dat een deel van de beveiligers als nummer 1 wens heeft om bij hetzelfde bedrijf te blijven, alleen zou dan het overgrote deel van de beveiligers niet meer op hetzelfde perceel blijven en de huidige collega's kwijtraken. Hierdoor zou de chaos zoals bij de vorige tender dus gegarandeerd herhaald worden. Dus er was maar een betere optie over, namelijk om als uitgangspunt te nemen dat beveiligers zoveel als mogelijk bij elkaar blijven en op hetzelfde perceel blijven werken. Zie hiervoor ook de: Brief vakbonden CNV en FNV aan Schiphol | CNV.

Zelf solliciteren

Je kan als individuele beveiliger wel alsnog zelf solliciteren - als er vacatures zijn - bij je huidige werkgever, als je al niet bij je huidige bedrijf blijft vanwege de nieuwe tender in 2026. Alleen maak je dan geen gebruik van het recht om over te gaan met behoud van je huidige arbeidsvoorwaarden (werkplek, werktijden en individuele roosterafspraken). Dit is dus een individuele keuze.

Soms wil je niet meegaan met de bedrijfsovername. Je moet dan je contract schriftelijk opzeggen. Dit beëindigt de band met je oude en nieuwe werkgever.

Let op: Zeg je zelf je contract op, dan vervalt je recht op een WW-uitkering.

Afspiegeling

De tekst in bijlage 4 van het convenant geeft een beschrijving van afspiegeling. Voor 80% van de beveiligers is dit niet van toepassing omdat je in de huidige toebedeling van het convenant gewoon bij je huidige werk, perceel en je collega's blijft. Op bijvoorbeeld P6 kan je hier straks wel mee te maken krijgen. De collega's met de meeste ervaring hebben vervolgens het eerste recht om op het huidige perceel te blijven. Het artikel leest bijna alsof de langstzittende werknemers als eerste hun baan verliezen, echter het tegendeel is waar: zij blijven juist als eerste op hun huidige perceel en blijven bij hun huidige collega's. Wel zullen zij dan van bedrijf moeten wisselen, maar dat is ook inherent aan een nieuwe tender en de wet op overgang van onderneming. Alles over de overname van een bedrijf | CNV | CNV:

Bij een overgang van onderneming wordt de overnemer gezien als degene die het bedrijf voortzet. Er is alleen sprake van overgang van onderneming als het bedrijf zijn identiteit behoudt. De nieuwe eigenaar wordt automatisch de werkgever van de werknemers. De werknemers behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden.

Een deel van de achterban wil niet naar een ander bedrijf, alleen kunnen we dat dus niet voorkomen via een convenant. 

Verlofaanvragen na februari 2026

Artikel 15 geeft in het convenant aan dat huidige werkgevers verlof toe kunnen kennen aan haar medewerkers tot de Ingangsdatum. In de fase na de gunning zullen beveiligingsbedrijven direct nader overleg met elkaar voeren over specifieke verloftoekenning voor de periode na 10-02-2026. Dit voor zowel kortdurend- als langdurend verlof (bijv. zomerverlof), waarbij bestaande richtlijnen, zoals het moment waarop zomerverlof wordt behandeld, van de huidige werkgever worden gerespecteerd door de verwervende werkgever om op die manier een soepele overgang van werknemers mogelijk te maken.

Individuele afspraken 

Persoonlijke afspraken die schriftelijk zijn vastgelegd worden gerespecteerd. Alleen aanwijsbare en te onderbouwen mondelinge afspraken die gelden vanaf 1 juli 2024 kunnen schriftelijk vastgelegd worden tot uiterlijk 01-02-2025. De datum van 1-2-2025 vinden we als vakbond niet handig gekozen, echter vanwege de mutatielijsten die bedrijven aan Schiphol moeten aanleveren is hiervoor gekozen. Weet dat als je op basis van de cao na februari 2025 op sociale of medische gronden nog een individuele afspraak moet maken met je huidige werkgever, dat je werkgever de cao hierin moet blijven volgen. 

Conclusie

Als vakbonden blijven we de tenderfasen dit jaar op de voet volgen en we zullen jullie hiervan op de hoogte houden. We hebben als vakbonden geprobeerd het convenant zoveel als kon te beinvloeden met als basis onze brief om zoveel mogelijk beveiligers bij elkaar te houden: met behoud van hetzelfde perceel en de bijbehorende uitvraag van Schiphol. Dit om de totale chaos van de vorige tender zoveel mogelijk te voorkomen. Is dit dan helemaal gelukt? Nee dat is het niet, maar we zijn wel een eind gekomen. Het is nu aan jullie om aan te geven of dit voldoende is of niet. 

Stemmen

Apart ontvang je een nieuwsbrief met een stemlink. Middels die stemlink kan je aangeven of het voldoende is of niet. Dit doe je door VOOR of TEGEN te stemmen. Stemmen kan vanaf ontvangst van de nieuwsbrief met stemlink tot en met 7 februari 12.00 uur.

Erik Maas
Onderhandelaar CNV
e.maas@cnv.nl

Downloads