Onderhandelingsresultaat cao en sociaal plan KPN

CNV Publieke Diensten en de andere bonden hebben na stevige onderhandelingen een akkoord bereikt over een nieuwe cao en sociaal plan voor KPN. CNV-leden kunnen over het bereikte resultaat hun stem uitbrengen. Zij worden hierover per mail geïnformeerd.

Van het begin van de onderhandelingen was duidelijk dat er veel verschil zat tussen de inzet van de vakbonden en werkgever KPN. In een vijftal onderhandelingsrondes in november en december is dit verschil steeds kleiner geworden. Uiteindelijk zo klein dat CNV en de andere bonden denken dat hetgeen nu voorligt het hoogst haalbare is, en dus aan jullie kan worden voorgelegd ter stemming. Hieronder wordt een aantal punten toegelicht.

Sociaal plan

Het sociaal plan wordt met drie jaar verlengd. Dit plan regelt o.a. de financiële compensatie bij gedwongen vertrek bij KPN. Hierbij zijn twee situaties mogelijk. Een gefixeerde vergoeding of een beëindigingsvergoeding. Afgesproken is dat de eerste vergoeding sowieso nog drie jaar blijft bestaan. Dit is gunstig voor een grote groep KPN’ers die per 31 december 2018 in dienst was. De beëindigingsvergoeding wordt echter aangepast naar nieuwe wetgeving, waarbij een factor geldt van 1,7. Dit is een achteruitgang ten opzichte van de huidige situatie voor medewerkers met een lang dienstverband. Maar het feit dat het sociaal plan met drie jaar wordt verlengd inclusief het behoud van de gefixeerde vergoeding, beschouwen we echter als een flink pluspunt.

Salaris

De cao wordt met één jaar verlengd. Gedurende de looptijd vindt er een collectieve loonsverhoging plaats van 2,6% per 1 augustus en een éénmalige uitkering van €150,- bruto per 1 maart. We hebben met de werkgever lang onderhandeld over dit punt. We hebben gekeken naar de gemiddelde collectieve cao-verhoging in Nederland die momenteel 1,9% over 2021 is. We hebben echter ook gekeken naar de huidige gemiddelde inflatie, die behoorlijk aan het stijgen is. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar denken dat met deze afspraak in ieder geval de koopkracht voor volgend jaar op peil blijft.

De individuele salarisverhoging vindt plaats per 1 april 2022. Het percentage van deze verhoging is ongewijzigd t.o.v. de vorige cao en afhankelijk van je Relatieve Salaris Positie (RSP) in je loonlijn.

Vervroegd uittreden

Er is een (begin van een) Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) afgesproken. Medewerkers uit geboortejaren 1956 t/m 1958 kunnen in 2022 intekenen om 1 jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd vervroegd uit te treden en daarbij een financiële bijdrage van KPN tegemoet zien, zoals deze door de overheid fiscaal mogelijk is gemaakt. KPN beperkt dit aanbod tot maximaal 75 medewerkers. Deze afspraak, waar we lang over hebben gesproken, is zeker niet conform onze inzet maar beschouwen we als het hoogst haalbare.

Verlof

KPN zal 5 weken aanvullend geboorteverlof financieren tot 85% van het salaris. Ook dit beschouwen we als een begin van een betere afspraak.

Mooi is verder de afspraak dat de WW-reparatie voor 5 jaar zal worden verlengd. Dit betekent dat de WW-rechten voor KPN’ers op het hoogste niveau blijven.