Proces
Zoals eerder aangegeven in de nieuwsbrief, was het gezamenlijke streven van zowel de vakbonden als de werkgever om snel tot een akkoord te komen. Een langdurige periode van onzekerheid en uitblijvende loonsverhogingen is immers niet wenselijk voor de medewerkers van Stater. Na meerdere overleggen en andere vormen van contact zijn we tot de conclusie gekomen dat verdere gesprekken over de cao geen aanvullingen meer opleveren.
Tijdens de ledenvergadering zijn er nog opties besproken rondom een prestatiebeloning. Helaas is dit, vanwege een blokkade op prestatiegerelateerde beloningen in de financiële sector waar ook Stater aan gebonden is, niet haalbaar.
Stater geeft aan dat er, gezien de substantiële investeringen die al zijn gedaan, geen ruimte is voor aanvullende stappen of een voorschot zonder verantwoording. Wij hadden graag meer vooruitgang gezien voor de werknemers, vooral op het gebied van loon en andere voorstellen om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren, maar we hebben ook de dilemma’s van Stater hierin gehoord. Het is nu aan jullie: geef je mening door te stemmen..
Afspraken
In het eindbod van Stater staan de volgende afspraken:
- Looptijd van de nieuwe cao: 1 januari 2025 - 30 juni 2026.
- Loonstijgingen
- per 1 januari 2025, met terugwerkende kracht, een verhoging van 4%;
- per 1 januari 2026 een verhoging van 2%. - Verhoging van de reiskosten eigen vervoer per 1 januari 2026 naar het belastingvrije tarief dat dan geldt
(Voor de tweede helft van 2026 zijn er nog geen afspraken gemaakt. Dit zal onderdeel zijn van nieuwe onderhandelingen, afhankelijk van de omstandigheden op dat moment).
Daarnaast benoemt de werkgever nog de volgende twee afspraken:
- Baanbehoud: er is door de vakbonden en door Stater veel gesproken over baanbehoud voor medewerkers. Daar waar concurrenten veelvuldig afscheid nemen heeft Stater zich duidelijk op het standpunt gesteld dit niet te willen. Derhalve wordt in deze cao overeengekomen dat er geen reorganisatie zal worden doorgevoerd in 2025 waarbij gedwongen ontslagen vallen.
- Werkdrukbeleving: via diverse kanalen wordt er gesproken over werkdruk en dat hier voldoende aandacht voor moet zijn. Er zijn diverse maatregelen ingezet door leidinggevenden en het blijft een onderwerp wat de aandacht behoeft. Wij vinden dit relevant en gaan hier graag het gesprek over aan met de Ondernemingsraad. In 2024 is onderzoek naar gedaan de werkdrukbeleving binnen de organisatie. Door de interne en externe ontwikkelingen die invloed hebben op de organisatie vinden wij het van belang om op structurele basis actie te ondernemen om de werkdrukbeleving op een positieve manier te beïnvloeden.
Praat mee en stem
De onderhandelingen zijn afgerond en er kunnen geen aanvullende afspraken meer worden gemaakt. Aangezien het om jullie arbeidsvoorwaarden gaat, vinden we het belangrijk om deze aan jullie voor te leggen. Het is nu aan jullie om te stemmen. Ben je akkoord of niet akkoord met het eindbod? CNV-leden krijgen separaat de stemmogelijkheid gestuurd. Je kunt stemmen tot 10 april.
Belangrijk om te weten
Een afwijzing van het eindbod betekent niet automatisch dat er nieuwe onderhandelingen plaatsvinden. In dat geval is het aan de leden om signalen naar de werkgever af te geven en actie te ondernemen. De opties zijn dus: "Ik stem voor" of "Ik stem tegen en ben bereid actie te voeren." Bij instemming van de meerderheid van de leden geeft CNV bij Stater aan dat wij de nieuwe cao kunnen ondertekenen.
Vragen?
Heb je vragen over het proces of je arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met mij via t.westerink@cnv.nl Je kunt ook terecht op de cao-pagina, waar je alle nieuwsbrieven kunt vinden en mee kunt praten over de cao. Ga naar de cao-pagina: Cao Stater | CNV