ANWB verschuilt zich achter sociaal fonds en overheid
Terwijl wij een maand geleden nog de hoop (en verwachting) hadden dat ANWB bereid was om in ieder geval voor de korte termijn afspraken te maken waarmee de eerste noden gelenigd kunnen worden, bleek vandaag het tegenovergestelde. De prijzen zijn "weer terug naar normaal" (sinds wanneer is een benzineprijs van € 2,15 normaal?) en de overheid is ons al tegemoet gekomen door over te gaan tot een tijdelijke accijnsverlaging.
Het sociaal fonds van ANWB (dat niets te maken heeft met de cao en het cao-overleg) heeft aangegeven onder voorwaarden een gebaar te willen maken naar mensen die het hoofd echt niet meer boven water kunnen houden. Wij gaan niet over de hoogte van het bedrag en evenmin over de voorwaarden waaronder er recht bestaat op een uitkering, maar duidelijk is dat de overgrote meerderheid van de ANWB-ers hiervoor niet in aanmerking komt.
Je zou verwachten dat ANWB, die zich zo graag als maatschappelijke organisatie profileert en wel andere werkgevers adviseert om werknemers tegemoet te komen, dat zelf ook zou doen.
Maar niets van dat al.
Pas bespreken tijdens cao-overleg; lang wachten op concrete oplossing
ANWB wil een en ander pas tijdens het cao-overleg aan de orde stellen. Praktisch gezien betekent dat dat je minimaal een half jaar moet wachten op iets van een compensatie terwijl je nú geconfronteerd wordt met benzineprijzen die tot 50 cent per liter hoger liggen dan normaal en energieprijzen die verdubbeld zijn of meer nog.
CNV Vakmensen wilde juíst omdat de nood nu hoog is, alvast een (eenmalige) afspraak maken zodat jij en je collega's lucht in je portemonnee krijgen en voorlopig vooruit kunnen.
Maar ondanks de grote winsten die ANWB al een aantal jaren maakt en ondanks de flexibiliteit van alle ANWB-ers (of ze nu thuis gingen werken tijdens corona of dat ze in alle gevaarlijke corona-situaties leden bleven helpen) wordt er niet geluisterd naar wat jullie nú nodig hebben.
Wie helpt de hulpverlener?
ANWB wil de discussie hierover voeren tijdens het cao-overleg en dan (wellicht....) een structurele afspraak maken. Dat zou hetzelfde zijn als de wegenwacht die de klant met pech langs de weg niet wil helpen, maar eerst in discussie gaat over de vraag of hij zich niet eerst moet oriënteren op de aanschaf van een betere auto. Zo werkt dat niet behalve als je bij ANWB werkt.
Gevolgen voor het cao-overleg
Op 9 mei start het overleg over een nieuwe cao. Wij zijn bezig met de voorbereidingen en het opstellen van een voorstellenbrief. Het overleg wordt zéker niet gemakkelijker na vandaag. Binnenkort hoor je meer van ons, maar laat vooral aan je werkgever en aan je collega's weten wat jij er van vindt dat jij het voorlopig zelf nog even uit mag zoeken nu jij op de korte termijn een stuk minder te besteden hebt. Blijf ook de cao-pagina volgen voor de updates en om te reageren.
Lid worden
Het is belangrijker dan ooit dat zoveel mogelijke ANWB-ers zich nú aansluiten bij CNV Vakmensen. In de afgelopen jaren hebben wij steeds gezocht naar redelijke oplossingen in het belang van de medewerkers én van ANWB. We zijn teleurgesteld dat we moeten constateren dat dat ons steeds moeilijker, zo niet onmogelijk wordt gemaakt.
Blijkbaar moet de kracht van het woord sterker worden ondersteund door de macht van het getal.
Informeer dus je collega en overtuig hem of haar van de voordelen van het lidmaatschap maar vooral van de kracht die uitgaat van een sterke, gezamenlijke beweging. Maak je collega lid en ontvang zelf cadeaubonnen en een cadeau. Benieuwd naar de actie? ga naar https://www.cnv-ledenwerven.nl/
Meepraten of een vraag stellen?
Ga direct dan naar de cao-pagina.
Je hoort zo snel mogelijk meer. Natuurlijk mag je mij ook mailen via a.bulsink@cnvvakmensen.nl
Mede namens de onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
Marcel Spruijt en Sander Bijl
Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 47 18 88
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl