Nieuwe regeling, vakbonden helaas te laat betrokken
CNV en FNV waren tot afgelopen week niet uitgenodigd voor overleg over de nieuwe regeling; wel drongen we daar in de afgelopen periode op aan bij ANWB. Natuurlijk willen wij nadrukkelijk betrokken zijn bij de totstandkoming van de nieuwe regeling, willen we praten over de ins en outs en de praktische uitwerking. Het is immers ónze (die van ANWB en de vakbonden) afspraak.
Wat is de gedachte achter een 80-90-100-regeling
Door het stijgen van de pensioenleeftijd moeten we langer werken; hoe houd je dat werk langer in goede gezondheid vol?
Dat kan onder andere door 1 dag per week minder te gaan werken (80%); je krijgt 90% loon dus jij levert inkomen in, maar ANWB betaalt ook mee. Je bouwt pensioen op alsof je gewoon 100% werkt.
Als je een dag korter werkt per week heb je meer rust in je werkweek en kun je het werken gemakkelijker volhouden.
Vragen over de invulling bij ANWB
Omdat een groot deel van de medewerkers bij ANWB in roosterdienst werkt, moeten er afspraken worden gemaakt waarbij enerzijds de inzet van de medewerker die 80% of 60% gaat werken goed wordt geregeld en anderzijds er voldoende rust gewaarborgd wordt.
Naar aanleiding van de Q&A die ANWB heeft verspreid en jullie vragen en opmerkingen daarover hebben wij vragen gesteld, bijvoorbeeld over de vraag hoe 80% werken in de praktijk werkt (als je in roosterdienst werkt) en wat dat betekent voor je inkomen (en vooral je onregelmatigheidstoeslag).
Over de gevolgen voor de OT: de meeste medewerkers hebben een OT-percentage van 18%. Dit wordt bij 80% werken 16% OT. Deze 16% wordt van het 100% schaalsalaris berekend. Dat betekent in de praktijk dat je een salaris krijgt van 90% zoals afgesproken, wellicht iets meer vanwege de vastgezette D-factor.
Tijdens het overleg dat we eerder deze week hadden, liet ANWB weten dat het gelet op het feit dat het al bijna 1 januari is, niet mogelijk was/is om nieuwe roosters te maken voor degenen die mee willen doen aan de 80-90-100-regeling.
En dat daarom gekozen is voor de praktische oplossing om de extra vrije uren die je krijgt als je meedoet aan de 80-90-100-regeling in het al aangeboden basisjaarrooster te zetten, in de vorm van ADV-dagen.
Dat had misschien anders/beter gekund, maar omwille van de tijd is hier nu voor gekozen. En dat begrijpen wij wel.
We zijn het (nog) niet eens met ANWB over de vraag wie over die uren gaat: jij of ANWB of zowel jij als ANWB.
Andere punten die nog openstaan:
- inzet in de weekenden
- inzet op feestdagen
- is er voldoende rust in de roosters
- opsparen van enkele dagen voor een break (niet voor een lange vakantie of om eerder met pensioen te gaan)
- gevolgen voor RVU
Nog veel vragen, maar jij moet wel vóór 1 november laten weten of je gebruik gaat maken van de regeling
Omdat er nog veel onduidelijkheden zijn en omdat het nogal belangrijk is dat je weet wat de gevolgen zijn voor je inkomen als je deel gaat nemen aan de 80-90-100-regeling, hebben we aangedrongen op een iets langere reactietermijn. Dat geeft ons (ANWB en de vakbonden) ook meer tijd om de openstaande punten met elkaar te bespreken.
We vinden het onbespreekbaar dat geldende afspraken over vaste vrije dagen of NULL-dagen die jij had gemaakt om eerder parttime te kunnen werken, nu vanwege de administratieve omzetting eenzijdig worden geschrapt.
We hopen dat we sámen tot een goede regeling kunnen komen waar iedereen blij mee is.
Natuurlijk houd ik je op de hoogte.
Praat mee
Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao ANWB | CNV
Aletta Bulsink
Bestuurder CNV
M: 06-204 71 888
a.bulsink@cnv.nl