Allereerst dit
Jammer genoeg is er nog geen nieuwe cao-tekst beschikbaar. Zodra die er is, zullen we je informeren en zal de cao op onze site verschijnen.
80-90-100-regeling
ANWB heeft alles in het werk gesteld om het per 1 januari 2025 mogelijk te maken om gebruik te maken van de 80-90-100-regeling. Dat kostte intern in de systemen blijkbaar meer moeite dan gedacht; ANWB heeft de regeling in haar eentje verder uitgewerkt. We hebben ANWB laten weten dat het gaat om een cao-afspraak van bonden en werkgever, die naar onze mening samen verder vormgegeven had moeten worden. Nu zijn wij geconfronteerd met beslissingen waar wij niet persé heel blij van worden, bijv. de praktische vormgeving van de regeling in de werkweek (wij vinden dat je per week korter moet werken; het instrument is immers bedoeld om je werk beter vol te houden).
Op dit moment is er onduidelijkheid over overwerk: er is gecommuniceerd dat je geen overwerk betaald krijgt als je gebruik maakt van de 80-90-100-regeling. Dat is niet juist. Natuurlijk moet je wel overwerk betaald krijgen als je overwerkt. Aan de andere kant is het niet de bedoeling dat je structureel gaat overwerken. ANWB zou dat communiceren, maar dat hebben we nog niet gezien.
Het onderwerp staat wat ons betreft prominent op de agenda; waar het kan sturen we bij. Als jij vragen hebt of ergens tegenaan loopt, mail me via a.bulsink@cnv.nl
Adv-dagen op het LSC
Vorig jaar hebben medewerkers gevraagd om uitbreiding van hun contracturen. In die (fulltime) contracten staat o.a. dat je kunt kiezen voor ADV in de vorm van 1 Adv-dag per maand. Let op: in de cao staat dat je recht hebt op 13 dagen per jaar. Als je dus 1 Adv-dag per maand geniet, dan houd je er nog 1 over waar je op een ander moment gebruik van kunt maken. Je kunt natuurlijk ook afspreken dat je 1x per 4 weken een Adv-dag opneemt. Net zo gemakkelijk. Dit geldt overigens niet alleen voor LSC, voor de hele ANWB, maar we zagen het in de contracten van LSC-medewerkers.
Nu we het toch over vrije dagen hebben
Als je ziek bent, ben je ziek. Dan hoef je geen verlofdag op te nemen. We zien dit fenomeen nog steeds oppoppen binnen ANWB. Dat gebeurt dan in de vorm van "samen kijken we of je op een andere dag kunt werken" of "je kunt overwegen om een verlofdag op te nemen" of "samen bepalen we of er een reden is om afwezig te zijn". Ziek is ziek. Je hebt je verlofdagen nodig om op een ander moment lekker vrij te zijn.
Hoe zit het met verlof? Heb jij de vakantie gekregen die je hebt aangevraagd?
Als het goed is, heb je uiterlijk 15 december (wegenwacht) of vlak voor Kerst (ALC, LSC) gehoord of/dat je verlof is goed gekeurd. In de afgelopen jaren hebben we hier vaak vragen over gehad. We hebben de indruk dat er dit jaar veel verlofaanvragen zijn toegekend conform de wens van de medewerker. Dat is mooi en de roosteraars verdienen wat dat betreft een compliment. Heb je vragen, kijk nog eens naar onze berichten van de afgelopen anderhalf jaar over dit onderwerp (de nieuwsbrieven staan op onze website: Cao ANWB | CNV of stuur mij een mailtje.
Overwerk parttimers
In de cao (art. 4.13, blz. 35) hebben we afspraken staan over overwerk van fulltimers en parttimers. Voor parttimers noemen we dat 'meerwerk'. De vergoeding voor meerwerk is per 1 april 2024 verhoogd van 125% naar 143,28%.
Fulltimers kunnen kiezen of zij hun overwerk in geld of tijd uitbetaald willen krijgen; in de tekst voor de parttimers staat dat de uren worden uitbetaald tegen een bepaald percentage (nu dus 143,28%). Hoewel parttimers tot voor kort ook altijd konden kiezen, wordt er (o.a. bij de ALC) gezegd dat de uitbetaling van het 'meerwerk' alleen in geld kan plaatsvinden. Daarover zijn we het niet met ANWB eens. Wordt vervolgd.
Interessant in dat kader is overigens dat het Europees Hof heeft bepaald dat er geen sprake kan zijn van 'meerwerk' maar dat elk uur overwerk van een parttimer op dezelfde manier behandeld moet worden als dat van een fulltimer. Dergelijke uitspraken zijn van belang, omdat cao's daaraan moeten voldoen en werkgevers daaraan gehouden kunnen worden. We hebben dit bij ANWB neergelegd om te bespreken.
Aladin
Het project Aladin wordt verder uitgerold binnen de ALC. We zijn hierover in november in grote lijnen geïnformeerd.
Vind je het leuk/uitdagend dat er meer verschillende werkzaamheden bijkomen? Vind je het spannend omdat er (te) veel van je gevraagd wordt? Welke gevolgen hebben de veranderingen voor je werkplezier? En voor je werkdruk?
We zijn benieuwd hoe onze leden bij de alarmcentrale tegen de veranderingen aankijken. Daarom de oproep om mij een mailtje te sturen met jouw bevindingen en eventuele vragen.
Op 13 februari hebben we weer een overleg met ANWB en dan kan ik jouw vragen meenemen.
Tenslotte, andere onderwerpen/vragen/opmerkingen
Heb jij een onderwerp waar je de aandacht voor mist, laat het me weten. Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan hoor ik het ook graag. Stuur mij een mailtje via a.bulsink@cnv.nl
Ik hoop dat ik je binnenkort meer kan vertellen over de gesprekken over de pensioenregeling (die moet immers worden aangepast aan de nieuwe wetgeving) en dat ik je kan laten weten dat de tekst voor de cao helemaal klaar is.
In een volgende nieuwsbrief vertellen we je graag meer over andere onderwerpen uit de cao, zoals die over werkdruk, roosters en de RVU na 1 januari 2026.
Is je collega al lid van het CNV?
Hoe meer ANWB-ers lid zijn van het CNV, des te groter is onze inbreng en invloed. Voor meer informatie kan je terecht op Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV De eerste 5 maanden ben je al lid voor slechts €25.
Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnv.nl