De looptijd van de cao is te lang (bijna 3 jaar)
We leven in onzekere tijden met heel hoge inflatie. De ANWB gaat er in hun voorstel vanuit dat dit snel stabiliseert, als dat niet zo is gaan medewerkers er heel erg in koopkracht op achteruit. Het risico ligt bij jou.
Geen loonsverhoging in 2022
Wij geven al maanden aan dat medewerkers door de gestegen prijzen in financiële problemen komen. De ANWB maakt fantastische winsten en doet dat al een paar jaar achter elkaar (dus geen toevalstreffers). De inflatie is enorm, het geld is er en toch biedt de ANWB jou 0% loonsverhoging in 2022. Wij vinden dit ongehoord.
Geen 36-urige werkweek
Uit de roosterstudie die bij de Wegenwacht is gedaan blijken 4 van de 5 structurele roosterproblemen opgelost te kunnen worden met een 36-urige werkweek. Uit diezelfde studie blijkt dat dit met een wensrooster niet gaat lukken. Wij leggen geen blokkade voor een 38-urige werkweek, maar we willen dat de 36-urige werkweek het uitgangspunt is, omdat het belangrijk is dat er gezondere roosters komen. Alleen op die manier kunnen de mensen die onregelmatig werken, duurzaam en gezond aan het werk blijven.
Wij zien ook dat er op dit moment sprake is van een arbeidsmarktkrapte en we hebben daarvoor een tijdelijke oplossing geboden. Daar heeft de ANWB niet eens over willen praten.
We hebben gelezen dat de ANWB zegt dat je 36 uur kunt werken als je dat wilt. Als dat écht zo is, dan had de ANWB dat ook met ons kunnen afspreken. Wel zo gemakkelijk en wel zo chic. En overigens is tegen ons gezegd dat je weliswaar een verzoek kunt indienen (hoezo recht), maar dat het organisatorisch wel moet kunnen (niet dus, voorlopig) en in volgorde van binnenkomst (dus als je te laat bent, helaas pindakaas). Op die manier neemt de ANWB geen enkele verantwoordelijkheid voor betere roosters.
Wij willen oplossingen die bewezen effectief zijn
Wij willen meedenken over flexibelere roosters, maar dan eerst als 2 jarige pilot om uit te vinden of er onvoorziene problemen zijn vóór we akkoord gaan met een wijziging van de cao teksten. We willen de roosterproblemen bij de Alarmcentrale aanpakken, maar dat zou volgens het voorstel door de klankbordgroep roosters gedaan worden en wij krijgen dan alleen de resultaten. Wij willen een werkgroep met een duidelijke opdracht en waarbij de vakbonden en delegaties van alle werkstromen betrokken zijn.
Onvoldoende geluisterd naar medewerkers
Binnen de kaderledengroep van ANWB/CNV is het motto "alleen ga je sneller, samen kom je verder". De ANWB kiest er nu voor om zonder input van medewerkers af te wachten vergaande besluiten te nemen, dat willen wij niet.
Of jij wel of niet een persoonlijk keuzebudget wil, is niet meer belangrijk. De ANWB drukt het gewoon door. En vergis je niet: je krijgt er niets bij met het PKB. Het PKB dat is gewoon het opgetelde bedrag van jouw vakantiegeld en jouw eindejaarsuitkering.
Komende week krijg je een uitgebreide reactie met ook informatie over de stemprocedure.
We blijven bereid te onderhandelen
Uit de eerste reacties die we van jullie hebben gehoord blijkt dezelfde boosheid en verbijstering die wij ook voelen. Maar weet ook dat wij nog steeds bereid zijn om te werken aan een oplossing. Wij willen graag goede afspraken te maken, waar medewerkers beloond worden voor hun onverminderde inzet voor de ANWB, onder heel zware omstandigheden.
Nu er een eindbod ligt, zijn we in een situatie beland waarbij je alleen nog maar ja of nee kunt zeggen. Jullie en wij worden nu voor het blok gezet. We kunnen ons niet voorstellen dat een werkgever, jouw werkgever in 2022 nog op deze manier zijn wil door probeert te drukken, zonder oog voor argumenten en zonder oog voor de mensen die de ANWB groot maken.
Laat je mening horen en roep collega's op om ook lid te worden.
Onderhandelingsdelegatie CNV
Aletta Bulsink
Bestuurder CNV
M: 06- 2047 1888
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl