Heb je een slapend dienstverband? Meld je snel!

De Hoge Raad heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan over de slapende dienstverbanden. Zit jij ook in zo'n situatie? Dan hebben wij mogelijk al contact met je opgenomen. Zo niet, meld je dan snel bij ons.
Er zijn in Nederland enkele duizenden werknemers met een 'slapend dienstverband'. Daarvan is sprake als je nog wel een contract hebt met je werkgever, maar geen loon meer krijgt.

Wanneer kun je een slapend dienstverband hebben?

Als je langer dan 2 jaar ziek bent, kun je te maken hebben met een slapend dienstverband. Volgens de cao krijg je bij ziekte gedurende 2 jaar je salaris doorbetaald. Daarna hoeft je werkgever geen loon meer te betalen en krijg je vaak een uitkering. In de meeste gevallen wordt het dienstverband dan ook beëindigd. Maar... veel bedrijven doen dat niet, omdat ze dan een ontslagvergoeding moeten betalen. Ze houden de zieke werknemer dus 'slapend' in dienst, zonder loon te betalen.

Hoge Raad: slapend dienstverband is niet de bedoeling

Na een aantal rechtszaken heeft de Hoge Raad onlangs een definitieve uitspraak gedaan. Het is niet de bedoeling dat werknemers tegen hun zin vast zitten in een slapend dienstverband, vindt de Hoge Raad. Werkgevers moeten deze dienstverbanden beëindigen én de ontslagvergoeding betalen.

Wat moet je doen als je een slapend dienstverband hebt?

Als je je al eerder bij ons hebt gemeld, hebben wij inmiddels vast al contact met je openomen over de afhandeling van het slapende dienstverband. Heb je ook een slapend dienstverband en heb je nog geen contact met ons gehad? Meld je dan zo snel mogelijk. Het is belangrijk dat wij nu snel contact met je werkgever opnemen. We willen de lopende kwesties graag vóór 1 januari 2020 afhandelen. Vanaf die datum wordt de ontslagvergoeding namelijk lager.

Reageren

Je kunt je bij mij melden, via de mail. Je kunt ook contact opnemen met CNV Info.

Jan Kampherbeek
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 22
E: j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl