Achmea-medewerkers: loonsverhoging en pensioen belangrijk
Massaal is er per e-mail gereageerd op onze vorige nieuwsbrief. Ook zijn er een 3-tal goede Teams-bijeenkomsten geweest. In die nieuwsbrief en de bijeenkomsten is uiteengezet wat de opstelling van zowel Achmea als van CNV Vakmensen en de andere bonden is in het cao-overleg tot nu toe. Doel was om van jou en je collega’s te horen wat jullie vinden van de opstelling van Achmea. Over een aantal onderwerpen is de mening duidelijk:
- er moet een behoorlijke loonsverhoging komen omdat de kosten van levensonderhoud stijgen;
- de afspraken over pensioen moeten ook behoorlijk zijn, maar daarin kan een kleine concessie worden gedaan;
- het klimaatbudget moet niet in de cao staan;
- de onderhandelingen over de cao en het sociaal plan moeten niet met elkaar vermengd worden.
Achmea: beperkte loonsverhoging en pensioenopbouw
In eerste instantie hebben wij in het cao-overleg de bovengenoemde punten benoemd als onze wensen voor het overleg. Als reactie gaf Achmea aan dat ze bereid is het klimaatbudget uit de cao te halen en de koppeling tussen onderhandelingen over sociaal plan en cao los te laten. Daarna gaf Achmea ons de keuze voor 4 varianten qua pensioenopbouw en loonsverhoging. In het beste scenario qua loonsverhoging is voor 2022 2,5% en voor 2023 0,5% en de pensioenopbouw dan 1,552% bij een pensioenpremie van 39%. In het slechtste scenario qua loonsverhoging is dat voor 2022 1% en 2023 0,5% en de pensioenopbouw dan 1,693% bij een pensioenpremie van 42%.
Tegenvoorstel bonden: goede loonsverhoging
CNV Vakmensen en de andere bonden hebben niet gekozen voor 1 van de 4 scenario’s maar zelf een tegenvoorstel neergelegd:
- Looptijd van 2 jaar
- Een loonsverhoging van 3% in zowel 2022 als 2023
- Een pensioenpremie van 44%
- Sociaal plan apart afspreken
- Geen cao-afspraak over klimaatbudget
- Overgangsafspraak 34-urige werkweek gedurende de looptijd van de cao (dus nog 1 jaar) verlengen
- Optie 4 x 9 uur werken handhaven
Ook gaven wij daarbij aan dat de overige onderwerpen zoals de ort Eurocross, rouwverlof etc. nog nader uitgewerkt moeten worden.
Achmea: geen afspraak over klimaat is geen verhoging cao-geld.
Achmea heeft wel steeds aangegeven dat het klimaatbudget niet uit cao-geld komt, maar in antwoorden zowel in het cao-overleg als op Achmea-net geeft jouw werkgever wel aan dat het ten goede komt van jouw koopkracht. Daar wordt dus een koppeling tussen jouw koopkracht en het klimaatbudget gemaakt. Bij het voorstel van de bonden is om die reden wel van een koppeling uitgegaan. Achmea zegt dat dit wat hen betreft niet uitwisselbaar is.
Wat ben jij Achmea waard?
De vraag die nu bij CNV Vakmensen opkomt, is: wat ben jij Achmea eigenlijk waard? Achmea wil via het programma Waardemakers ervoor zorgen dat er binnen de organisatie efficiënter gewerkt wordt. Jij als medewerker bent daarbij de sleutel en als zodanig veel waard voor jouw werkgever. Achmea geeft op LinkedIn aan dat als een werkgever in zijn organisatie wil investeren, je dan in je medewerkers moet investeren. Dat gebeurt dan met opleidingen, kansen en mogelijkheid tot doorstroming, maar ook in financiële zin. Helaas blijkt dat laatste nu in ieder geval niet het geval.
Hoe nu verder?
We zijn nog niet klaar met onderhandelen. 20 december praten wij verder. En dan zullen wij echt weten wat jij Achmea waard bent. Natuurlijk houden wij jou op de hoogte. In de tussentijd ben ik wel benieuwd naar jouw reactie. Dat mag je wat mij betreft ook op Achmeanet laten weten. Reageren kan ook hier op de cao-pagina
Nog even dit: Maand van de vakbond
Tot het einde van de maand is er de Maand van de vakbond. Gedurende die maand kan jouw ongeorganiseerde collega een jaar lang gratis lid worden via www.cnvvakmensen/gratis. De afgelopen tijd hebben wij duidelijk laten blijken naar onze leden te luisteren en ze laten meedenken. Dat alleen al is een reden om lid te worden. Als lid kan je bovendien meestemmen over een eventueel resultaat.
Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2350 0986 / i.wiersinga@cnvvakmensen.nl