Meer informatie over het herkennen van intimidatie vind je in de wegwijzer seksuele intimidatie op het werk.
Verschil seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een ruim begrip waar verschillende soorten gedrag onder vallen. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen of seksueel getinte berichten. Benadert een collega je op een seksueel getinte manier waardoor jij je onprettig voelt? Dan spreken we van grensoverschrijdend gedrag. Seksuele intimidatie is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je spreekt van intimidatie als iemand anders je angstig maakt en met negatieve gevolgen dreigt. Iemand maakt in dat geval opmerkingen, gebaren of handelingen met een seksueel karakter die je als ongewenst en intimiderend ervaart.
Stappenplan: wat kun jij doen?
Voel jij je seksueel geïntimideerd? Actie ondernemen kan lastig zijn, zeker als de dader meer macht heeft. Toch is het belangrijk om anderen niet over jouw grenzen te laten gaan. Hier is een stappenplan om je te helpen:
- Herken je grens.
Voel je je onprettig of wordt je grens overschreden? Dat merk je vaak fysiek. - Trek een grens.
Spreek de persoon in kwestie aan op het gedrag. - Herhaal de boodschap.
Komt je boodschap niet aan? Geef aan wat de gevolgen zijn als het gedrag doorgaat. - Leg gebeurtenissen vast.
Bewaar bewijs zoals appjes en e-mails. - Neem iemand in vertrouwen.
Je staat er niet alleen voor. - Schakel hulp in van een externe partij.
Bijvoorbeeld Slachtofferhulp Nederland, Centrum Seksueel Geweld of CNV. - Dien een klacht in.
Check de klachtenregeling van je organisatie of je cao. Geen interne klachtenorganisatie? Dien je klacht dan in bij de klachtencommissie op brancheniveau of neem contact op met CNV.
Gevolgen van seksuele intimidatie
Ben je slachtoffer van seksuele intimidatie? Dit kan je eigenwaarde en welzijn schaden. Het verlaagt ook vaak je vertrouwen in anderen. Veel voorkomende gevolgen zijn slapeloosheid, concentratieproblemen en stress. Op het werk zorgt seksuele intimidatie voor een onveilige werksfeer met wantrouwige werknemers. Dit vermindert werkplezier, betrokkenheid en motivatie.