Onderhandelingsresultaat cao Boek- en Kantoorvakhandel: 3,5% loonsverhoging erbij!

Kortgeleden heeft CNV met de werkgevers in de Boek- en Kantoorvakhandel een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. In deze brief lees je een toelichting en vind je een stemlink.

Het traject

Voor de zomer heb je de concept voorstellenbrief ontvangen met de inzet waarmee CNV de onderhandelingen is ingegaan. Op basis van de reacties van leden behoefde deze geen aanpassingen dan wel aanvullingen meer.
Eerst hebben de werkgevers de economische situatie van de sector uiteengezet. Dit is altijd het eerste agendapunt om een beeld te kunnen krijgen van de context waarin de branches opereren. Vervolgens zijn op basis van de voorstellenbrief van het CNV de onderhandelingen met de werkgeversdelegatie gestart. Ook dit keer was de cao-loonsverhoging, zo zal je niet verbazen, het belangrijkste onderwerp waarin de meeste tijd is gaan zitten.  

De beide branches

De boekhandels beleven lastige en onzekere tijden. Onder andere omdat er een donkere wolk boven de branche hangt vanwege een voorgenomen forse btw-verhoging van het nieuwe kabinet (van 9 naar 21%!). Dit zal een forse impact hebben op de branche. De omzet staat bovendien nog steeds onder druk, hoewel na Corona er een licht herstel is geweest zijn de omzetten nooit meer teruggekomen op het niveau van 2019. De hoge inflatie van de afgelopen jaren heeft ook de kosten in de breedte fors verhoogd.  
Bij de kantoorvakhandels is vooral voelbaar dat het werken op kantoor fors ingekrompen is/wordt. Men werkt steeds meer thuis waardoor er een overschot ontstaat aan beschikbare kantoorruimtes. Deze ontwikkeling, die een vlucht heeft genomen tijdens de coronapandemie, zorgt voor behoorlijke druk op de omzet van de kantoorvakhandels. Ook voor deze branche heeft de hoge inflatie de kosten in de breedte verhoogd. Bovendien zorgt de digitalisering er nog eens voor dat de printer- en copy-markt het zwaar heeft.
Desalnietemin heeft CNV een onderhandelinsgresultaat kunnen bereiken met werkgevers in de Boek- en Kantoorvakhandels! 

3,5 procent loonsverhoging!

CNV heeft een structurele cao loonsverhoging van 3,5 procent op jaarbasis bereikt, onderverdeeld in twee stappen: 2 procent al op 1 januari 2025 en 1,5 procent op 1 juli 2025. De uitkomst ligt dicht bij onze inzet en is hoger dan de verwachte inflatie in 2025. Tevens wordt de cao-loongrens op de beide genoemde momenten met dezelfde percentages verhoogd. Gezien onze inzet, de (economische) situatie binnen de branches én de verwachtte lagere inflatie in 2025, is dit wat CNV betreft een mooi resultaat.

Reiskosten

CNV heeft ingezet op verbetering van de mogelijheden om de reiskosten woon-werkverkeer voor werknemers te verlagen. Dit heeft geleid tot een aanvullende afspraak, naast de al bestaande regeling in de cao inzake vergoeding per kilometer. Per 1 oktober a.s. biedt de cao aan werkgevers en werknemers de mogelijkheid om de regeling fiscale uitruil van reiskosten toe te passen als werkgever en de individuele werknemer hierover afspraken maken. In de bijlage van het onderhandelingsresultaat vind je hierover meer info.   

Rouwverlof

CNV heeft zich hard gemaakt voor uitbreiding van verlof wanneer je geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare. Voor iemand in rouw kan werk een welkome afwisseling zijn, maar dat geldt lang niet voor iedereen: starten met werk, kort na het overlijden, kan ook een te grote belasting zijn. De ene medewerker verwerkt het verlies het beste in de privéomgeving, terwijl de andere medewerker gebaat is bij de structuur van werk en de aandacht van collega’s.
Het is gelukt om met werkgevers een afspraak te maken over extra rouwverlof. Met ingang van 1 oktober 2024 krijgen werknemers daarmee recht op 6 dagen betaald rouwverlof in een periode van 12 maanden bij het overlijden van een ouder, partner en/of kind. Werkt de werknemer in deeltijd dan is het recht op het aantal dagen rouwverlof naar rato van de duur van het dienstverband.  

Het woord is nu aan jou

De onderhandelingen hebben geleid tot een cao-resultaat waarvan je de volledige tekst als bijlage bij deze nieuwsbrief ontvangt. Na stevige onderhandelingen, is dit het maximaal haalbare gebleken. CNV is positief over het resultaat.

Leden van CNV hebben een beslissende stem of er een nieuwe cao komt. Klik hier om naar de digitale stemming te gaan. Je kan stemmen tot en met maandag 14 oktober as.

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan kun je die altijd op de cao-pagina plaatsen of stuur mij een bericht via onderstaande mail adres. 

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 06 201 64 972 / E m.denheijer@cnv.nl

Downloads