Stemmen over cao eindbod van werkgevers ETD

Vorige week hadden we de vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao voor de Elektrotechnische Detailhandel (ETD). Dit heeft helaas geresulteerd in een eindbod van werkgevers. Het woord is nu aan de leden of jullie de inhoud voldoende vinden of niet.

Wat boden werkgevers eerder in het proces?

Werkgevers boden eerder tijdens de onderhandelingen de wettelijke verhoging van de Wet Minimumloon (WML) per 1 januari 2023 van 10,15% en voor de medewerkers die hier deels of helemaal niet door geraakt werden maximaal 3,5% per 1 juli as. Daarnaast lag er een eenmalige uitkering op tafel van 3x € 200,- in januari, februari en maart, naar rato dienstverband.

Verhogen van het loonbod

Tijdens de laatste onderhandelingsronde hebben vakbonden nogmaals aangegeven dat we het loonbod van 3,5% veel te laag vinden en wij tevens van mening zijn dat de medewerkers die toch al volgens de wet 10,15% zouden ontvangen, dit gaat om de laagste lonen, nog een percentage daar bovenop zouden moeten krijgen. 

Werkgevers hebben na een schorsing hun loonbod verhoogt naar maximaal 4,65% per 1 juli 2023 voor de medewerkers die deels of helemaal niet door de WML verhoging geraakt worden. Voor de medewerkers die de wettelijke 10,15% krijgen, krijgen daar bovenop nog maar een heel klein plusje van 0,35% per 1 juli 2023 en komen daarmee dan op een totaal van 10,50% komen. De eenmalige uitkering van 3x € 200,- naar rato, in januari, februari en maart, bieden werkgevers nog steeds.

Wij willen nu reparatie loongebouw

Vakbonden hebben bovendien voorgesteld om het gehele loongebouw onder handen te willen nemen om de onderlinge verhoudingen in functies en ervaringsjaren weer te herstellen. Immers, door de wettelijke verhoging van 10,15% van het WML schuift het loongebouw in elkaar en ontstaat er scheefgroei tussen de hogere en lagere functies. Door het loongebouw nu al aan te pakken zouden de medewerkers die niet binnen de WML verhoging van 10,15% vallen sowieso ook al een hoger loon krijgen, zo is dan de verwachting. Maar werkgevers willen de tijd nemen om het loongebouw te repareren, omdat zij verwachten dat hen dit nu te veel geld gaat kosten. Zij kiezen daarom helaas liever voor een geleidelijke aanpak. In het eindbod hebben werkgevers om die reden slechts een studieafspraak hierover opgenomen.

Wat is een eindbod?

Werkgevers hebben bij hun laatste bod direct aangegeven dat dit wat hun betreft een eindbod is. Dit betekend dat er niet meer valt te onderhandelen. Dat is teleurstellend omdat je er liever met elkaar uitkomt met een voor alle partijen acceptabele cao-afspraak. CNV Vakmensen vindt het goed dat er een eenmalige uitkering wordt geboden, maar we hadden ingezet op een hogere structurele loonsverhoging dan er nu wordt geboden, en dan ook nog zo vroeg mogelijk in de looptijd van de cao en dus niet pas halverwege 2023. Reparatie van de inflatie speelt speelt een belangrijke rol bij deze inzet van ons.

Voor de volledige tekst van het eindbod verwijs ik je graag naar de bijlage!

Leden hebben het laatste woord!

De uitkomst van het eindbod komt niet overeen met wat we hoopten en waar we op ingezet hebben. Het woord is nu aan jou om te bepalen hoe jij het eindbod waardeert? Stem jij wel of niet in met het eindbod. Klik hier om je stem uit te brengen. Stemmen kan tot en met 9 januari 2023. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan vind je de link op de cao-pagina.

Laat je stem horen, want het gaat over jouw arbeidsvoorwaarden!

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga meteen naar de cao-pagina: Cao Elektrotechnische detailhandel (ETD) | CNV Vakmensen

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via de cao-pagina of onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error