VDF - Doorbetaalde pauze – hoe zit dat precies?

Sinds juli dit jaar is er een nieuwe cao voor personeel werkzaam in de Drogisterijbranche (de cao VDF). In deze cao zijn nieuwe afspraken gemaakt. We zijn natuurlijk heel benieuwd hoe die uitpakken en of de regels goed worden nageleefd.

Doorbetaalde pauze

Tijdens de vorige cao-onderhandelingen hebben we ons hard uitgesproken over het niet kunnen nemen van pauzes als je werkt in een drogist. Een kwalijke zaak, want het nemen van pauze is van groot belang voor je mentale en fysieke gezondheid, en daarbij een recht van de werknemer. Het is gewoon niet gezond om de hele dag ‘aan’ te staan.

We zijn van mening dat het werk zo ingericht moet worden dat iedereen ook echt van hun pauzes kan genieten. Dat betekent dat je tijdens je pauze dus niet de winkel in de gaten hoeft te houden, dat je lekker even naar buiten moet kunnen; kortom: dat je ook écht pauze hebt tijdens je pauze. Nu is het geval dat in veel winkels er sprake is van een tekort aan personeel. Dat kan komen door hoe het werk is ingericht (hoeveel collega’s mogen er ingezet worden?), maar dat kan ook komen door de krapte op de arbeidsmarkt (er is bijna geen personeel te krijgen). Waar het ook door komt, dat maakt ons niet zo heel veel uit. Ons standpunt is dat als je niet van je pauze kan genieten, deze doorbetaald moet worden.

Cao-afspraak

We hebben hier tijdens de vorige cao-onderhandelingen veel over gesproken. We hebben de werkgevers duidelijk gemaakt dat wat ons betreft de pauze ook echt een pauze moet zijn. En, als dat niet lukt, dat de werkgever de pauze door moet betalen. Er is daarna heel veel heen en weer gepraat om te bepalen wanneer een pauze doorbetaald moet worden. Uiteindelijk is de volgende tekst opgenomen in de cao:

Artikel 3.1.3 – D
De werkgever kan de werknemer in beginsel niet verplichten om tijdens onbetaalde pauzes in het bedrijf te verblijven. Indien de werknemer op verzoek van de werkgever tijdens de onbetaalde pauze in het pand verblijft om werkzaamheden te verrichten, dan wordt deze onbetaalde pauze aangemerkt als werktijd en daarmee betaalde tijd
.

Cao-artikelen zijn altijd een beetje lastig te lezen, omdat het juridisch moet kloppen. Maar wat er eigenlijk staat is dat de werkgever je niet kan verplichten om tijdens onbetaalde pauzes in het pand te blijven. Je mag dus weigeren als je dit niet wilt. Wil je het wel en doe je dat uit eigen beweging, dan krijg je de pauze niet doorbetaald. Blijf je in het pand op verzoek van een leidinggevende om werk te verrichten, dan krijg je de pauze wel doorbetaald. Nu is de vraag, wat is ‘werk verrichten’? Elke opdracht die je krijgt van een leidinggevende, kun je onder ‘werk verrichten’ scharen.

Hoe werkt de afspraak in de praktijk?

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Heb je vragen, of loop je tegen problemen aan? Of gaat juist alles prima? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen met onderhandelaar Peter Bloemendaal (p.bloemendaal@cnv.nl).

Peter Bloemendaal
Bestuurder CNV
M: 06 2047 1887
E: p.bloemendaal@cnv.nl