Aanleiding cao Hospitality
De werkgelegenheid in de cateringbranche staat onder grote druk. De afgelopen 2 jaar – de impact van de covid-pandemie – spreken in dat verband voor zich. Veel bedrijfsrestaurants gingen dicht of heel beperkt open. Scholen waren tijdelijk dicht. En de malaise in de reiswereld heeft negatief doorgewerkt voor de inflight-cateraars.De teruggang in werkgelegenheid is helaas niet iets van de afgelopen 2 jaar. Tussen 2011 en 2021 is het aantal werknemers afgenomen met circa 50%. Al een flink aantal jaren worden we geconfronteerd met toenemende concurrentie vanuit andere sectoren. Denk aan horeca, bezorgdiensten, automaten en food-retail. Deze concurrentie zal de komende jaren naar verwachting enkel groter worden. Dit in combinatie met onzekere vooruitzichten -wordt thuiswerken een blijvertje? - kleurt de toekomst van de sector somber als we niets doen.
Als reactie op bovengenoemde ontwikkelingen zien we ook dat bedrijven nieuwe activiteiten ontplooien. Door het aanbieden van andere activiteiten – bijvoorbeeld receptie of horeca – verbreden bedrijven hun werkterrein. Deze bedrijven hebben voor deze activiteiten nieuwe mensen aangenomen. Zo is de situatie ontstaan dat er binnen één bedrijf meer dan één cao wordt toegepast.
Nieuwe koers
Het teruglopen van de werkgelegenheid in de ‘traditionele contractcatering’ en de kansen – behoud werkgelegenheid - die er zijn bij het aanbieden van andere diensten vormden voor de cao-partijen de aanleiding om op zoek zijn te gaan naar een nieuwe koers. Hoe zorgen we ervoor dat onze cao breder kan worden toegepast dan enkel het domein van de contract-catering. En dat meer bedrijven zich aansluiten bij onze cao. Hoe zorgen we ervoor dat deze cao aantrekkelijk is voor de huidige werknemers (die nu vallen onder de contract-catering), maar ook voor werknemers die binnen het bedrijf een andere cao volgen. En natuurlijk ook voor nieuwe werknemers.Congres toekomst van de contractcatering
Cao-partijen hebben de handschoen opgepakt en zijn aan de slag gegaan met bovenstaande vragen. Een belangrijke stap hierbij was het congres dat 9 november 2021 door het FNV - met steun van CNV Vakmensen en de Unie- is georganiseerd. De boodschap van de deelnemers aan het congres aan cao-partijen was duidelijk: de wereld van de contractcatering is enorm in beweging en niets doen is geen oplossing. Zorg ervoor dat de sector voor de huidige werknemers een aantrekkelijke werkkring is en blijft, maar kijk ook naar de toekomst. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat meer bedrijven en werknemers een plek vinden in ons werkveld waar gastvrijheid centraal staat. Met andere woorden, Hospitality!Hoofdlijnen
Eind november heeft de denktank haar denkwijze met de cao-partijen gedeeld. De hoofdlijnen:- Er wordt een nieuwe cao ontwikkeld die zich richt op het domein van eten, drinken en gastvrijheid. De titel wordt de Cao Hospitality.
- Voor werknemers die nu al werken onder een contract van de catering is de insteek dat hun arbeidsvoorwaarden gelijk blijven. Bij zich wijzigende omstandigheden is de waarde van het pakket in ieder geval gegarandeerd. Dit pakket wordt ‘ondergebracht’ in de cao Hospitality.
- Werknemers bij een bedrijf dat aangesloten is bij de cao-Hospitality en nu niet vallen onder de catering cao en binnen hun werk actief bezig zijn met eten, drinken en gastvrijheid vallen onder het basispakket van de Cao Hospitality. Dit pakket is aantoonbaar structureel beter dan dat van de Horeca-cao.
- Voor werknemers die nieuw in dienst treden zal de nieuwe cao Hospitality gelden.
- Het speelveld wordt voor iedereen.
- De cao Hospitality moet ertoe leiden dat er binnen 1 bedrijf niet langer sprake is van verschil in arbeidsvoorwaarden door toepassing van verschillende cao’s (werknemers kunnen daardoor elkaars concurrent zijn) Het domein van de cao Hospitality richt zich op eten, drank en gastvrijheid. Facilitaire diensten als bijvoorbeeld schoonmaak vallen daar niet onder.
- Op dit moment kennen we binnen de catering, maar ook bij de horeca veel relatief kleine dienstverbanden. Door het verschil in cao weg te nemen streven we ernaar om te komen tot dienstverbanden van grotere omvang. Onder één cao actief binnen de catering en de horeca!
- Het onderwerp duurzame inzetbaarheid moet een prominente plek krijgen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat werknemers van jong tot oud gezond, vakbekwaam en vitaal hun werk kunnen doen. Aandacht voor arbeidstijden (voldoende rust- en hersteltijd, balans werk- privé), ontwikkelen (investeren in opleidingen) en gezondheid (bewustzijn) moeten worden omgezet in voorzieningen en cao-bepalingen.
- Flexibiliteit (taken en arbeidstijden) hoort bij het werken in de Hospitality. Het vergroten van de flexibiliteit draagt bij aan de werkzekerheid en biedt kansen op verdere ontwikkeling. Maar deze flexibiliteit moet wel van beide kanten komen (werkgever en werknemer).
- Een verantwoorde loonontwikkeling.
Hoe verder?
Zoals je in de vorige nieuwsbrieven hebt kunnen lezen zijn cao-partijen 18 januari gestart met de formele cao-onderhandelingen en heeft 3 februari heeft de tweede ronde plaatsgevonden. Tijdens deze twee ronden hebben cao-partijen verkend welke onderwerpen verder moeten worden uitgewerkt zodat ze als bouwsteen kunnen gaan dienen voor de nieuwe cao. Vanzelfsprekend is het voor CNV Vakmensen belangrijk dat de huidige arbeidsvoorwaarden van medewerkers die nu onder Cao Contractcatering vallen gewaarborgd blijven en dat er sprake is van een acceptabele loonontwikkeling en voldoende ruimte is voor ontwikkeling. Het volgende overleg staat gepland op donderdag 17 februari.De inflight heeft te maken met de ontwikkelingen in de luchtvaart en kent nu al afwijkende afspraken in de branche-cao. Het vraagstuk van werkgevers is: wanneer en hoe herstelt de vraag naar vluchten zich en met welke cateringsbehoefte? Vanuit werknemers is er zorg over de werkgelegenheid en de ontwikkeling van hun inkomen naar aanleiding van de hoge inflatie.
Donderdag 17 februari gaan werkgevers in de inflight en de vakorganisaties hierover in gesprek met elkaar.
Heb je nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande nieuwsbrief aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, én je kunt het hele cao-traject volgen op de cao-pagina. Je kunt daar altijd je vragen kwijt, reageren (op anderen) en het laatste nieuws over jouw cao volgen.Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2390 9865 / j.marskamp@cnvvakmensen.nl
Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?
poll__results
Bedankt voor je stem!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief over werk en inkomen. Je ontvangt deze 1x per maand.