De lonen in onze sector blijven immers al jaren achter bij die van vergelijkbare beroepen, wat het moeilijk maakt om nieuwe mensen aan te trekken en ervaren vakmensen te behouden. Ondanks eerdere loonsverhogingen blijft het verschil met andere sectoren best groot, vooral nu de lonen daar weer stijgen.
Achterstand
Uit recent onderzoek blijkt dat kappers nog steeds minder verdienen dan werknemers in vijf andere sectoren waar veel voormalige kappers naar overstappen. Als we willen dat meer mensen voor dit vak kiezen en er graag in blijven werken, moeten we hier wat aan doen. We snappen dat dit niet in één keer opgelost kan worden, maar niets doen kan ook niet.
Voorstel voor een nieuw loon- en functiegebouw
Om blijvende verbeteringen te realiseren, stellen we een nieuw loon- en functiegebouw voor. Eerder stelden we voor om een cao voor drie jaar af te sluiten, maar om overeenstemming te bereiken met ANKO hebben we ons voorstel aangepast naar een termijn van één jaar.
In ons nieuwe voorstel zijn de belangrijkste veranderingen per 1 juli 2025:
- de invoering van een nieuw loon- en functiegebouw met vier salarisschalen.
- Een eerste loonstijging van 4% voor alle leeftijden en starters van 21 jaar zonder ervaring, gevolgd door jaarlijkse verhogingen van 2%.
- Een algemene loonsverhoging van 4,5% vanaf 1 juli 2025, afgestemd op de verwachte gemiddelde stijging in andere sectoren.
Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om de lonen van kappers meer in lijn te brengen met die van vergelijkbare beroepen.
Aanvullende voorstellen voor verbetering van de cao
- Prestatiebeloning: dit blijft mogelijk, maar het nieuwe loon- en functiegebouw vormt de basis. De rekenregels worden aangepast om deze wijziging kostenneutraal door te voeren.
- Loondoorbetaling bij ziekte: we pleiten ervoor dat werknemers die langer dan een jaar ziek zijn niet ónder het Wettelijk Minimumloon (WML) uitkomen.
- Stagevergoeding: deze wordt gelijkgetrokken met de laagste salarisschaal.
- Toeslagen: alle toeslagen, zoals diplomatoeslagen en deelcertificatentoeslagen, worden aangepast aan de afgesproken loonontwikkeling.
- Reiskostenvergoeding: deze wordt verhoogd naar € 0,23 per kilometer.
- Overwerkvergoeding: werknemers mogen zelf kiezen of ze overwerk in geld of in vrije tijd laten uitbetalen.
Eerlijker
Met dit voorstel zetten we een eerste stap naar een eerlijker salaris voor kappers. Werken in deze sector moet aantrekkelijk blijven maar we willen ook koopkracht behouden. Daarom moeten de lonen minstens in lijn blijven met de loonstijgingen in andere sectoren.
We gaan binnenkort weer in gesprek met de Anko en houden je op de hoogte!
Vragen of opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Krijg je deze nieuwsbrief per post en wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnv.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan.
Tenslotte: volg ons ook op de cao-pagina waar je vragen kunt stellen en mee kunt praten. Ga naar de cao-pagina Cao Kappers | CNV
Arie Kasper, Bestuurder CNV
M 06 1320 8402 / a.kasper@cnv.nl