Nieuwe pensioenwet
Wij willen natuurlijk graag een goed pensioen voor iedereen. Maar de wijze waarop het pensioen nu is georganiseerd, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Bij het maken van jouw nieuwe pensioenregeling zijn we uitgegaan van de nieuwe pensioenwet. Leden kunnen hun mening geven over hoe wij die nieuwe regeling hebben vormgegeven.
De keuze voor de solidaire pensioenregeling
CNV en FNV Mooi hebben samen met ANKO gekozen voor de solidaire pensioenregeling. Belangrijkste argumenten van ons voor deze keuze zijn:
- De solidaire regeling biedt de meeste mogelijkheden om sterke elementen van de huidige regeling te behouden.
- De solidaire regeling sluit het meest aan op de wensen van de werknemers in de branche.
- De solidaire regeling legt meer de nadruk op het samen beleggen en samen risico’s delen, en gaat dus meer uit van solidariteit.
- De solidariteitsreserve in deze regeling geeft betere mogelijkheden om financiële tegenvallers samen op te vangen.
Veel blijft hetzelfde
De AOW blijft bestaan en onderstaande punten uit de huidige pensioenregeling van het Pensioenfonds Kappers blijven behouden:
- Pensioen blijft een arbeidsvoorwaarde.
- Het ouderdomspensioen blijft levenslang.
- Partner, wezen-en arbeidsongeschiktheidspensioen blijven.
- Het pensioenfonds blijft alle premies beleggen.
- Het pensioenfonds blijft rekening houden met de stijgende levensverwachting.
- Sociale partners willen samen zorgen voor een goed pensioen voor later.
We gaan invaren
Als het pensioenfonds de pensioenen meeverhuist, gaan de opgebouwde pensioenen van deelnemers en gepensioneerden in één keer over van de huidige naar de nieuwe regeling. Dat wordt ‘invaren’ genoemd. De nieuwe pensioenregels worden dan ook van toepassing op het pensioen dat je al hebt opgebouwd of dat je al ontvangt. Daarmee blijft het collectief bij elkaar waardoor risicodeling en solidariteit in de nieuwe pensioenregeling optimaal worden benut.
Belang van de dekkingsgraad
Dit transitieplan is geldig als de dekkingsgraad van het Pensioenfonds Kappers tussen 95% en 125% is op de transitiedatum (1 januari 2027):
- Is de dekkingsgraad lager dan 95%, dan zijn de afspraken uit dit transitieplan (mogelijk) niet langer toereikend. In dat geval wordt de situatie opnieuw bekeken op de transitiedatum door sociale partners in afstemming met het bestuur van Pensioenfonds Kappers. Om ervoor te zorgen dat de transitie alsnog binnen een jaar kan plaatsvinden, streven partijen ernaar om zo snel mogelijk aanvullende afspraken te maken, zodat de overgang alsnog per 1 januari 2027 kan plaatsvinden.
- Is de dekkingsgraad hoger dan 125%, dan kan de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel doorgaan. In dat geval wordt het vermogen boven de 125% in beginsel verdeeld over de persoonlijke pensioenvermogens van de deelnemers. Sociale partners willen in deze situatie de situatie wel opnieuw bekijken en na overleg met het bestuur van Pensioenfonds Kappers vaststellen of dit extra onverdeeld vermogen (boven het vermogen dat behoort bij een dekkingsgraad van 125% op de transitiedatum) volledig uit wordt gedeeld via een extra verhoging van de persoonlijke pensioenvermogens, of dat een andere bestemming van dit geld meer evenwichtig is.
Evenwichtig beleid
CNV, FNV Mooi en ANKO willen veel onderdelen van de huidige pensioenregeling behouden. Daarom blijft de inleg voor jouw pensioen stabiel. Ook blijven het doel van de regeling en de keuzes die je hebt hetzelfde. Verder willen de sociale partners dat de afspraken ‘evenwichtig’ zijn. Dat betekent dat bepaalde groepen naar verwachting geen extra voor- of nadeel hebben van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling ten opzichte van anderen.
Jouw mening is belangrijk
Na maanden van gesprekken is er dus nu een concept-pensioenregeling voor deze bedrijfstak. CNV is positief over de regeling zoals deze nu in het transitieplan is verwoord. Na deze nieuwsbrief ontvang je via een aparte e-mail de mogelijkheid om te stemmen over dit onderhandelingsresultaat. De stemming loopt tot 10 december 2024.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Bij deze nieuwsbrief is het (concept)transitieplan gevoegd. Het is ingewikkeld, maar zo ben je wel volledig geïnformeerd. En als je vragen hebt, kan je altijd met ons contact opnemen. Meer achtergrondinformatie over het nieuwe pensioenstelsel is beschikbaar via de webpagina van het CNV, https://www.cnv.nl/dossiers/een-zeker-pensioen-voor-iedereen/.
Nog vragen en/of opmerkingen?
Neem dan contact op met Arie Kasper, bestuurder CNV, hieronder de gegevens;
M: 06 1320 8402
E: a.kasper@cnv.nl