Cao Dierenparken Update onderhandelingen

We hebben op op 11 september het 2e overleg gehad en op 9 oktober was de derde ronde.

Op maandag 7 oktober 2024 ontvingen we de voorstellen van werkgevers over de reparatie van het loongebouw en de loonontwikkeling ontvangen. Ze geven aan dat het financieel moeilijk gaat bij de dierentuinen door stijgende loonkosten en andere kosten. De marges staan hierdoor onder druk.
 
Toch vinden zij het belangrijk om (nieuwe) medewerkers eerlijk te belonen en de lonen te verhogen. Dit komt nu in het nauw doordat meerdere basislonen op WML-niveau staan. Daarbij willen zij medewerkers ook loonontwikkeling kunnen bieden.

Voorstellen werkgevers

Reparatie loongebouw per 1 januari 2025

  • Functiegroep I+II worden samengevoegd en het basis- en eindloon volgen het WML. 
  • Functiegroep III-V gedifferentieerd basisloon verhogen (III met 6%, IV met 7% en V met 4,5%) en eindloon III-V met 2%.
  • Functiegroepen VI t/m XI; basis- en eindlonen stijgen met 1,5%.

Loonontwikkeling per 1 januari 2025

  • Functiegroep I+II; het feitelijk loon van vakkrachten stijgt per 1 januari en 1 juli met het WML-percentage.
  • Functiegroep III-V: het feitelijk loon van vakkrachten stijgt met 2%.
  • Functiegroepen VI t/m XI: het feitelijk loon van vakkrachten stijgt met 1,5%.

Per 1 januari 2026

  • Functiegroep I + II: het feitelijk loon van vakkrachten stijgt per 1 januari en 1 juli met het WML percentage.
  • Functiegroep III-XI: het feitelijk loon van vakkrachten stijgt met 2%. 

Inzet CNV

Wij willen als vakbonden inflatiecorrectie en 1,5% koopkrachtverbetering Voor 2026 willen we een garantie dat als de inflatie hoger is dan de afgesproken loonsverhoging, er een correctie komt in juli. Dit zou betekent dat er een totaal loonsverhoging van 7,5% nodig is. 
 
Op dit moment is er nog een verschil van 3,5% tot 4% met het voorstel van werkgevers. Daarnaast zijn we het niet eens met de volgende punten van de werkgevers:
  • Invoering van wachtdagen bij ziekte.
  • Minder loondoorbetaling bij ziekte in de eerste vier weken (95% in plaats van 100%).
Volgende ronde op 31 oktober staat de volgende ronde gepland, hierna zullen we informeren over de stand van zaken. Mocht je vragen hebben neem dan contact met ons op.
 

Maak je collega lid!

Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan ongeorganiseerde collega’s. Beter nog maak ze lid. Alleen samen kunnen we tot een goede cao komen. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnv.nl/lid-worden. Word lid!

Praat mee

Heb je nog vragen? Laat mij dit dan weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina waar je al onze eerdere nieuwsbrieven aantreft. Je kunt er meepraten en vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Dierentuinen | CNV

Willem Kruithof
Bestuurder CNV
M: 06 5160 1998
w.kruithof@cnv.nl