Nieuws met betrekking tot de NOW-regeling

Hoe gaat het (verder) met je? Het coronavirus houdt onze samenleving nu al geruime tijd bezig, op sociaal én economisch gebied.

De regering heeft op dinsdag 31 maart het definitieve reglement verspreid van de NOW-regeling, het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Dit is bedoeld voor behoud van werk en inkomen. Via jouw werkgever heb je, of krijg je er mogelijk mee te maken. Ik kan me voorstellen dat je met vragen zit. Wat kán de werkgever dan vragen, en is dat verzoek wel redelijk? Op onze website vind je veel antwoorden. Hieronder wil ik ook alvast wat duidelijkheid proberen te geven.

NOW

Jouw werkgever betaalt aan jou nog steeds het salaris. Als dat vanwege wegvallende inkomsten nodig is (het bedrijf is bijvoorbeeld gesloten door de crisis) dan krijgt jouw werkgever 90% van dat salaris vergoed door de overheid vanuit het noodfonds NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid). Jij merkt hier niets van in de portemonnee. Jouw werkgever wordt royaal gecompenseerd.

Je houdt jouw baan
Je mag niet worden ontslagen door jouw werkgever als deze gebruik maakt van de NOW. Let op, dit geldt ook voor flexkrachten en uitzendkrachten! Die laatste moeten hun salaris dan gewoon uitbetaald krijgen door het uitzendbureau, volgens de verdeling 90/10 zoals die in de NOW staat.

De gebruikelijke reactie van werkgevers op economische tegenwind is vaak dat de relatie met flex- en uitzendcontracten wordt beëindigd. Als dat dreigt te gebeuren in jouw bedrijf dan kun je jouw leidinggevende wijzen op de regeling die dus ook geldt voor tijdelijke en flexibel personeel.
Het gaat te ver om hier te beweren dat werkgevers alle zorgen uit handen wordt genomen door de overheid, maar wel heel veel…! Want naast de loonkostensubsidie (die niet hoeft te worden terugbetaald) mogen ook bepaalde belastingen en premies later worden betaald dan normaal gesproken. Er ontstaat dus een flinke financiële armslag voor werkgevers, die er anders totaal niet zou zijn. Het belangrijkste is gegarandeerd met de NOW-voorziening: jij behoudt jouw baan en inkomen. De punten en komma’s? Laat dat maar aan jouw vakbond over.

Is mijn baangarantie 100%?
Nee, die baangarantie is helaas niet helemaal waterdicht. Sommige bedrijven en ondernemingen zullen zo’n enorme knauw krijgen door deze crisis, dat ze niet in staat zullen zijn om te overleven. Maar…, dat wordt pas duidelijk in de toekomst! Het is niet realistisch als de werkgever daar nu al voorsorteert en medewerkers ontslaat. Want er zijn gewoon behoorlijke vangnetten gespannen door de overheid.

Het kan wel zo zijn dat sommige bedrijven of bedrijfstakken niet - of onvoldoende - worden geholpen door de huidige maatregelen. De overheid is zich daarvan bewust en heeft daarom ruimte gelaten voor verandering en/of verbetering van de genomen maatregelen.

Heb jij het idee dat jij slachtoffer dreigt te worden van een overhaaste, onjuiste of zelfs oneerlijke beslissing door jouw werkgever? Of heb je de indruk dat er bij jou in het bedrijf problemen ontstaan doordat er geen passende oplossingen zijn binnen de huidige maatregelen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Zoals ik hierboven al aangaf: laat de punten, komma’s en uitroeptekens maar aan ons, jouw vakbond over. Wij kunnen dergelijke blinde vlekken dan aan de orde stellen (bij jouw werkgever of bij de overheid) en zetten ons in voor een betere oplossing.

Hoe lang gaat dit alles duren?
Die vraag is op dit moment eigenlijk niet te beantwoorden. Net als jij zien wij bij CNV Vakmensen ook dat uit alle macht wordt gezocht naar oplossingen voor deze crisis.

Verlenging
Welke effecten er op de lange termijn ontstaan is nog onduidelijk. Daarom is nu al zeker dat de NOW-oplossing tot eind mei geldt en daarna (desnoods aangepast) wordt verlengd met drie maanden, als dat nodig is.

Let op jezelf en elkaar
Het is een spannende tijd, zowel op je werk als thuis. Samen komen we deze tijd beter door dan alleen. Let daarom goed op elkaar. Houd afstand, maar houd elkaar tevens goed in het oog! Wij zetten ons in om ook in de dierenverzorgers (artsen) laten vallen onder de lijst van de vitale want dierverzorging is een gespecialiseerd beroep en je kunt niet zomaar iemand de dieren laten verzorgen. Wij doen dit samen de werkgevers.

Wij als CNV Vakmensen blijven jouw belang behartigen. Zodra er meer is te melden hoor jij van ons. Heb je in tussentijd vragen of opmerkingen? Aarzel niet en bel ons gerust. 030 751 1007. Een e-mail sturen mag ook: cnvinfo@cnv.nl
Kijk vooral ook nog eens op onze website, wellicht zit daar al het antwoord op de vraag die je nog zou willen stellen.

Willem  Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 98
E: w.kruithof@cnvvakmensen.nl