cao-onderhandelingen: Abbott terug naar Chicago

Na de tweede ronde van onderhandelen op 1 april (maar het was niet grappig) gaat Abbott terug naar Chicago om te kijken of het mandaat van de onderhandelingsdelegatie verruimd kan worden. Vakbonden gaan overleggen met werknemers. Want er zit geen beweging in de onderhandelingen en de afstand tussen vakbondsvraag en werkgeversbod is enorm groot.

Inflatieachterstand 5%

De bonden en Abbott zijn het er over eens dat wanneer je terugkijkt tot het moment van hoge inflatie, het loon van Abbott werknemers zo’n 5% achterloopt op de inflatie.

Abbott kijkt liever iets verder terug. Want als je tot bijvoorbeeld 2010 terugkijkt, dan is er helemaal geen achterstand in het loon. Dan is er ruim meer betaald dan de inflatie. Dat is ook niet zo gek natuurlijk, want in normale jaren liet Abbott haar werknemers altijd mee profiteren van de goede resultaten. En vakbonden vragen in goede tijden ook niet alleen om koopkrachtbehoud, maar óók om koopkrachtverbetering. En in het verleden konden we die afspraak ook altijd maken met Abbott.
In 2022 liep dat mis, toen was de inflatie zo hoog, dat het loon bij Abbott achterbleef en sindsdien geven bonden aan dat te willen repareren. Zo ook dit jaar. Dat verklaart voor vakbonden waarom we tussen de 6 en 7 procent loon vragen. En dat verklaart ook waarom werknemers de automatische prijscompensatie dit jaar met stip op één op hun wensenlijst hebben geplaatst. Want niemand wil 3 jaar wachten voordat een achterstand is weggewerkt, terwijl het bedrijf prima resultaten laat zien.

Geen automatische inflatie compensatie

Helaas blijft Abbott bij haar standpunt: GEEN automatische prijscompensatie om werknemers in de toekomst koopkrachtbehoud te garanderen. Abbott geeft als reden dat het bedrijf graag een eigen loonbeleid voert en wil dat niet koppelen aan inflatie. Het feit dat de door Abbott gepresenteerde cijfers aantonen dat er eigenlijk in alle jaren (het jaar van de hyperinflatie uitgezonderd) prijscompensatie is betaald, veranderd daar niets aan. Dus eigenlijk doet Abbott al aan prijscompensatie, maar wil ze vooral de garantie niet geven. Jammer.

Loonbod Abbott onveranderd volstrekt onacceptabel

CNV en FNV hebben hun loonvraag om bovenstaande redenen niet aangepast in de tweede ronde van onderhandelen. Wij denken dat we prima hebben onderbouwd waarom de vraag is wat ze is en we zien geen reden om richting het bod van 2,5% te bewegen. Ook Abbott heeft haar loonbod niet aangepast en we liggen dus nog steeds mijlenver uit elkaar.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Het bedrijf wil de RVU regeling wel verlengen (mits we voldoen aan alle nieuwe eisen die de overheid oplegt) en wil ook praten over het toekennen van rechten aan werknemers die ondanks alle te nemen maatregelen toch nog erkend zwaar werk verrichten. Daarmee lijkt het bedrijf van plan te zijn om tegemoet te komen aan de eis van bonden: Als zwaar werk niet te voorkomen is, dient eerder stoppen met werken een werknemersrecht te zijn.

Verbeteren Generatiepact (80-80-100)

Ook hier geen verandering in het standpunt van jullie werkgever. Wel begrepen we dat onder 55plussers het langdurig ziekteverzuim aan de hoge kant is. Wij denken dat een regeling om minder te gaan werken, die WEL betaalbaar is, kan helpen bij het ontlasten van oudere werknemers. Mogelijk dringt dat de kosten voor dat langdurig ziekteverzuim terug en dat maakt een 80-90-100 regeling meteen beter betaalbaar, want ziekteverzuim kost Abbott heel erg veel geld.

Verruimen en verrijken IKB

Waar het gaat om het verruimen van het IKB, vooral van belang voor werknemers in de 5 ploegendienst, geeft Abbott aan dat er in het verleden afspraken zijn gemaakt over een relatief te hoge ploegendienst in ruil voor een lager IKB. Abbott wil de vrij besteedbare vakantiedagen in het IKB niet zomaar verhogen, maar als werknemers alsnog hun ploegentoeslag willen verlagen voor een hoger IKB dan is dat bespreekbaar. Dat lost jullie probleem natuurlijk niet op, want iedereen die geld voor tijd wil ruilen, kan dat nu ook al doen door extra vrije dagen te kopen volgens de cao. Punt is nu juist dat het loon van de 5 ploegendienst collega’s niet idioot hoog is, maar ze wel te weinig vrij besteedbare vakantiedagen hebben.

Verrijken van het IKB (dus het toevoegen van nieuwe bestedingsdoelen zoals een voordelige fietsenregeling) blijkt niet mogelijk omdat de uitruilmogelijkheid van bruto voor nettoloon (de WKR) al helemaal vol zit met andere afspraken. De helft van dat beschikbare uitruilbudget blijkt op te gaan aan het Abbott Award systeem. Daarom zijn vakbonden wel heel benieuwd wat jullie ervaring met AWARDS is. Denk er vast over na, we komen langs om je reactie te horen!

Overzicht alle voorstellen

In de bijlage tref je een bijgewerkt overzicht aan van alle vakbondsvoorstellen met daarbij de eerste reactie van Abbott.

Abbott belt Amerika - vakbonden komen langs in Olst en Weesp

Abbott gaat in de komende weken bellen met Chicago om te zien of het budget verruimd kan worden. Daarvoor heeft jullie werkgever 3 weken nodig. De vakbonden komen langs in Olst en Weesp om met jullie te overleggen over de ontstane impasse.

Kom dus naar de vakbondsmeeting
Zoals altijd tref je ons in de kantine of - als je dat prettiger vindt - in het bedrijfsrestaurant

11 april in Olst van 13.00 - 14.30 uur
22 april in Weesp van 14.00 - 15.30 uur

Bedenk van te voren wat voor jou de absolute EISEN zijn voor deze ronde cao-onderhandelingen. Hebben vakbonden de prioriteiten helder? We horen het van je als we elkaar tegenkomen tijdens de meeting op jouw vestiging.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is het hele cao-traject te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina

Thijs Nell, kaderlid CNV

Alptekin Akdogan
Bestuurder CNV
M: 06 4162 9515
E: a.alptekin@cnv.nl

Downloads