Aspen / BioChem creatief binnen zelfde loonruimte

Maandag 24 juni 2024 hebben wij wederom met jouw werkgever onderhandeld over een nieuwe cao en Sociaal Plan. Jouw werkgever heeft een nieuw bod op tafel gelegd, hetgeen CNV niet gerust stemt.

Cao

Het voornaamste geschil (maar zeker niet het enige!) zit in het loon. De afstand tussen het gedane loonbod en de door CNV ingediende loonsverbetering van 7% is bijna onoverbrugbaar. In dit loonvoorstel zit ook een element van koopkrachtverbetering. Enkel om de nullijn te bereiken over de laatste twee jaar, is er al 5,3% structurele loonsverhoging voor nodig. Daarmee zou dan de inflatie van de afgelopen 2 jaar ingehaald zijn. Het vorige bod van jullie werkgevers was 1% structureel en 1% gemiddeld in de matrix. We hebben jouw werkgever laten weten dat dit absoluut onvoldoende is en voor CNV geen basis is om met vertrouwen verder te onderhandelen. Daarom is jouw werkgever gevraagd om met een verbeterd bod terug te komen, een loonbod dat voor onze leden acceptabel zou zijn.

Na het overleg van afgelopen maandag constateert CNV eigenlijk dat er geen verbeterd bod op tafel ligt, maar creatief is geschoven binnen de beschikbare loonruimte.

Jouw werkgever stelt voor de primaire loonontwikkeling het volgende voor:
1% loon per 1 juli 2024 plus € 1.000,- (bij fulltime werken) structureel en nog eens € 375,- per 1 januari 2025 structureel. Dit alles vermenigvuldigd met een bandbreedte (de bandbreedtes die gebruikt werden voor de AIP-beloning):

  • 200 is 110%
  • 300 is 100%
  • 400 is 90%

Het resultaat hiervan wordt wederom vermenigvuldigd met een percentage volgens beoordeling, variërend van 90% (Onvoldoende) tot 110% (Uitstekend). Deze percentages komen in plaats van de matrix.

Dit resulteert volgens jouw werkgever in een totale loonsverbetering van 3% over 12 maanden.

Dit percentage van 3% pakt echter voor elke medewerker heel anders uit. De percentages lopen van 1,89% voor P4 tot 4,60% voor P1. En het gaat ook nog om gemiddelden, dus is het niet zo dat elke medewerker in P4 1,89% zou krijgen. Het kan dus feitelijk iets meer of minder zijn.

Tegelijkertijd stelt CNV vast dat met dit voorstel geen enkele medewerker aan de nullijn komt. Je hebt immers minimaal 5,3% nodig om de inflatieachterstand van de laatste 2 jaar in te lopen. Van de 18 levels zijn er slechts 2 die (net) boven de 4% komen, 5 (net) boven de 3%, 7 (net) boven de 2% en tenslotte 4 die zich tussen de 1 en 2% bevinden. 

Daarnaast wijst jouw werkgever een aantal van de overige CNV-voorstellen af, zoals onder andere de bijdrage ziektekosten, de verbeterde thuiswerkvergoeding en 5 mei als feestdag.

Resumerend

Op grond van het bovenstaande constateert CNV dat partijen, ondanks de inspanningen, nog steeds mijlenver van elkaar staan. Het nieuwe bod van jouw werkgever lijkt optisch beter dan het eerste bod (blijkbaar een gemiddelde van 3% versus een gemiddelde van 2%), maar:

  • Of het daadwerkelijk 3% is, kunnen wij niet controleren, daarvoor is de variaties in beloning percentages te groot;
  • CNV heeft geen inzage en geen gezag over de (individuele) beloning. Dit voorstel gaat immers in de richting van een gebudgetteerde individuele beloning;
  • Deze systematiek gaat, zoals gezegd, richting een volledig individuele beloning, deels gebaseerd op willekeur. Het is een enorme inbreuk op het fundament van een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO). Op termijn gaat dit groepen medewerkers tegen elkaar op zetten;
  • Tenslotte: met dit voorstel komt het resultaat van de beoordeling als factor die je hele loonsverhoging mede bepaalt terug. Een soort van Matrix light.

Conclusie: Het budget dat jouw werkgever vrij maakt, is nog lang niet voldoende voor een fatsoenlijk en rechtvaardig cao-resultaat die recht doet aan jouw inspanning.

Sociaal Plan

Wat het Sociaal Plan betreft, is het qua proces en inhoud feitelijk hetzelfde verhaal als de cao, onvoldoende budget! 

Jouw werkgever stelt voor het laatste Sociaal Plan van 2020-2022 als uitgangspunt te nemen met de daarin gestelde correctiefactor, maar dan gebaseerd op de huidige transitie vergoeding. Kort gezegd een waarde daling van rond de 30% gemiddeld. Waarbij geldt: "Hoe langer in dienst, hoe groter de “schade”.

Feiten

De nieuwe transitievergoeding, die jouw werkgever wil hanteren, biedt als vergoeding 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Maar dit is veel slechter dan de transitievergoeding die in 2020 gold. Die kent namelijk verschillende schijven:

  • Over de eerste 10 dienstjaren een 1/3 maandsalaris per volledige dienstjaar;
  • Vanaf het 11de dienstjaar een 1/2 maandsalaris per dienstjaar;
  • Ben je 50 jaar of ouder en langer dan 10 jaar in dienst ontvang je 1 heel maandsalaris voor elk dienstjaar.

Zoals jij ziet, nogal een verschil!

Voorstel Aspen/BioChem nu

Werkgever stelt dat in dit bod sprake is van een factor C gelijk aan 2,1 in plaats van 1,8. 

Verder stelt jouw werkgever voor dat medewerkers met meer dan 20 dienstjaren een bescherming en demping krijgen: medewerkers kunnen er dan maximaal 12,5% er op achteruit gaan ten opzichte van het vorige Sociaal Plan, of maximaal 12,5% op vooruit.

Dit alles wordt dan mede door de collega’s met een korter aantal dienstjaren gefinancierd:

  • Medewerkers met 0 tot 9 dienstjaren krijgen dan een C factor van 1,70. Dit betekent dat zij zowel ten opzichte van het vorige Sociaal Plan, als ten opzichte van het vorige voorstel, er op achteruit gaan;
  • Medewerkers met 10 tot en met 19 dienstjaren krijgen een C factor van 1,85. Dus marginaal beter dan het eerder voorgestelde 1,8, maar nog steeds beduidend slechter dan het vorige Sociaal Plan;
  • Medewerkers vanaf 20 dienstjaren krijgen een C factor van 2,00. Met de hierboven vermelde demping of bescherming.

Kortom: Ook hier is er gewoon sprake van (ruim) onvoldoende budget. En van willekeur in het stellen van peildata.

Verder omdat er hier sprake is van een ander systeem ten opzichte van een systeem gebaseerd op de transitievergoeding, zijn de individuele gevolgen ten opzichte van het vorige Sociaal Plan ook weer anders.

Vervolg

Op 10 juli 2024 staat er nog een overleg gepland. Gelet op de (te) grote verschillen op dit moment is het niet realistisch om een resultaat te verwachten. Na het zomerreces zal CNV haar leden raadplegen over de dan actuele stand in beide processen.

Tot slot hecht CNV er veel waarde aan dat beide processen (cao en Sociaal Plan) gelijktijdig oplopen en gelijktijdig tot een resultaat komen. Hiermee doen wij recht aan de belangen van "blijvers" en mogelijk "boventallige "medewerkers.

Je cao online

Op de cao-pagina van Aspen/BioChem kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar Sluit je aan/ Lid worden van CNV.

Mede namens Erik ter Voert en Patty IJzermans (CNV-onderhandelingsdelegatieleden),

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV
M: 06-51 60 20 32
E:  a.huizinga@cnv.nl