We hebben tijdens het samenkomen een uitgebreide presentatie gekregen over de performance van de fabriek. Uit deze cijfers blijkt dat er een mooie stijgende lijn zit in de performance/efficiency van het werk dat jullie doen. Het betekent dat de mensen op de locatie, ieder vanuit zijn of haar verantwoordelijkheid, de schouders eronder hebben gezet. Er is nog veel te winnen, maar dat er een mooie stijgende lijn zit in de cijfers is natuurlijk positief en een compliment aan jullie allemaal.
Tegelijkertijd is ons tijdens de presentatie ook duidelijk geworden dat er nog veel onzekerheid is over het jaar 2023. In voorgaande jaren was het op dit moment al veel duidelijker welke volumes er aan de klanten is verkocht. Door de onzekerheid op de markten nemen klanten een afwachtende houding aan en blijven de orders uit. Dat zorgt op dit moment voor een grote(re) voorraadvorming.
Veiligheid
Tijdens ons overleg hebben wij ook met elkaar gesproken over het thema veiligheid. Onder de werktitel “Herken jij het risico” wordt er werk gemaakt van meer bewustwording op dit onderwerp. Zelf hebben wij als bonden ook een aantal kwesties onder de aandacht gebracht (vallende deur, schimmelvorming). We zien dat er werk is gemaakt van deze meldingen en blijven vinger aan de pols houden voor wat betreft de voortgang.
Duidelijk is ook dat het aantal meldingen dat collega’s doen over onveilige situaties is toegenomen, dat is opnieuw een positief teken. Pas wanneer zaken worden gemeld kan er werk van gemaakt worden. Mocht jij tegen zaken aanlopen meld deze dan bij de leidinggevende. Kom je er niet uit of loop je tegen zaken aan waar je hulp bij nodig hebt, dan kun je natuurlijk altijd contact zoeken met de kaderleden.
Functie-indeling
De afgelopen periode is er wat onduidelijkheid ontstaan over de indeling van bepaalde (nieuwe) functies. Via de kaderleden komen er signalen binnen van collega’s die aangeven dat ze niet op de hoogte zijn van de inhoud van het functieprofiel van de functie waarin ze zijn ingedeeld. Het indelen van functies gebeurt bij NEG via de ORBA methode. Dit is een systeem waarmee functies worden ‘gewogen’ en ingedeeld.
Als vakbonden erkennen wij het ORBA systeem als methode om te komen tot functiewaardering en indeling. Een van de redenen dat wij dit systeem accepteren heeft te maken met de gedegen bezwaar en beroepsprocedure die hierin is opgenomen. Een procedure waarin de vakbonden ook een rol kunnen spelen. Hoewel wij als vakbonden niet bepalen hoe een functie wordt ingedeeld, kunnen wij wel toetsen of de indeling op een juiste en zorgvuldige manier is gebeurd. Is er op een eerlijke manier gewogen? Zijn alle bezwarende omstandigheden meegenomen?
Wij hebben met de directie afgesproken dat zij alle beschikbare functieprofielen sturen aan de ondernemingsraad. Op deze manier kunnen we met elkaar borgen dat alle profielen ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Vervolgens willen we jullie erop wijzen dat je het functieprofiel behorend tot jouw functie altijd kunt opvragen bij Connie van Sonsbeek. Mocht jij na het lezen van jouw functieprofiel van mening zijn dat deze geen recht doet aan de inhoud van jouw functie dan kun je bezwaar aantekenen. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in de cao artikel 18 lid 1 sub c.
We kunnen ons best voorstellen dat het wat lastig is om dat bezwaar zelf aan te tekenen en daarom roepen we je dan ook op om contact op te nemen met een van de kaderleden wanneer je hier hulp bij nodig hebt. Uiteraard kun je rekenen op de ondersteuning van de vakbond.
Mede namens CNV Vakmensen Kaderlid Maarten Spithof
Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
06-18711343
a.williams@cnvvakmensen.nl