Voorstel dagdienst
Wij hebben dus aangegeven dat het de wens is dat de mensen in dagdienst de 6,5 dag (of 1 uur per week) niet enkel op vrijdag het laatste uur kunnen opnemen, maar ook op andere momenten. Dat het mogelijk is dit flexibel op te nemen. Wij hebben aangegeven dat als het gedane voorstel niet verandert, we nu spreken van een eindbod.
Jullie directie heeft ons vervolgens een paar dagen later laten weten dat ze vasthouden aan het voorstel dat de dagdienst elke vrijdag 1 uur eerder naar huis mag. Dus dat het voorstel niet verandert. Een alternatief voorstel werd ook gedaan: namelijk dat de dagdienst 1 extra vrije dag krijgt die naar eigen wens kan worden opgenomen (conform de normale spelregels die gelden voor het opnemen van een vrije dag). Jullie directie gaf aan dat voor alle duidelijkheid, het of/of is. Dus of op vrijdag 1 uur eerder vrij, of 1 extra vrije dag per jaar naar eigen wens op te nemen. Dat laatste voorstel nemen we niet serieus en brengen we ook niet in stemming. Dat zou betekenen dat we eigenlijk weer terug zijn bij af met het voorstel van 1 mei. Dat vinden we onaanvaardbaar.
De belangrijkste punten uit het eindbod
Het voorstel van Enitor verandert dus niet. Na de reactie van de leden op de ledenvergaderingen van 9 mei leggen we het voorstel nu voor als een eindbod. Belangrijke punten uit het eindbod:
- €135,- per maand (gemiddeld 3,55%) plus 3,5% per 1-4-2023 bij een looptijd voor 12 maanden.
- Er komt een werkgroep die als doel heeft om de 80-90-100 regeling uit te gaan werken namens de werkgever en de bonden.
- Alleen voor de dagdienstmensen:
Je krijgt met het voorstel van de werkgever weer een 39-urige werkweek, maar je bent verplicht die ook per week op vrijdagmiddag op te nemen. Totaal is het 6,5 dag op jaarbasis.
In de bijlage zie je nog eens het eindbod zoals we dat eerder ook aan jullie toestuurden.
Tijdens de ledenvergaderingen gaven we al aan dat, als er door leden gekozen wordt voor een uur eerder vrij op vrijdag, het belangrijk is alle praktische bezwaren op te schrijven komend jaar. Zodat we bij een volgende cao-onderhandeling dat kunnen gebruiken.
Consequenties
Een eindbod is niet onderhandelbaar. De leden kunnen ja of nee zeggen, meer smaken zijn er niet. Wij zijn van mening dat we alles uit de onderhandelingen hebben gehaald wat mogelijk is.
Als de leden ja zeggen, komt een nieuwe cao tot stand en kunnen partijen overgaan tot tekenen. De leden kunnen ook tegen het eindbod stemmen. Zoals gezegd, een eindbod is niet onderhandelbaar. Wij hebben niet de verwachting dat Enitor weer met de vakbonden aan tafel gaat om betere afspraken te maken voor de dagdienst. Dit zullen we dan moeten afdwingen door bijvoorbeeld actie te voeren.
Alle leden mogen hun stem uitbrengen. Besef hierbij goed dat tegen stemmen betekent dat er geen cao is en dat we een beter resultaat moeten afdwingen met elkaar.
Stem in de volgende nieuwsbrief uiterlijk 28 mei
Zoals we bij de ledenvergaderingen al aangaven mogen leden digitaal stemmen. Na deze informatie krijgen de leden van CNV Vakmensen een nieuwsbrief om hun stem uit te brengen. Ook wanneer deze per post verzonden wordt.
Stemmen kan tot en met zondag 28 mei. Dit kan eenmalig door VOOR of TEGEN te kiezen. Let op: eenmaal gekozen betekent dat je je stem hebt uitgebracht.
In de week erna zullen we de uitslag bekend maken. Hierbij doen we de oproep om zoveel mogelijk te stemmen. Het gaat om jullie arbeidsvoorwaarden!
Volg het traject ook op de cao-pagina
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Ga hiervoor naar de cao-pagina.
Tristan Westra, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 4845 6854 / E t.westra@cnvvakmensen.nl