Vrijdag 1 februari hebben wij opnieuw overleg gehad om een nieuwe cao tot stand te brengen. Helaas kunnen wij niet meedelen dat het overleg succesvol is verlopen. Sabic heeft een eindbod neergelegd dat we niet positief voorleggen.
Sabic wil een looptijd van 1 jaar, met een loonsverhoging van 3,0% procent structureel en 0,25% persoonsgebonden budget voor duurzame inzetbaarheid.
Op zich lijkt dit een goede loonsverhoging, maar op dit moment worden elders in de chemie, ook in deze regio, betere afspraken gemaakt en zijn de loonsverhogingen bij Sabic IP de laatste jaren gematigd geweest.
Sabic is geen noodlijdend bedrijf, in tegendeel op dit moment wordt een mooie winst gedraaid, daarom vinden wij dat er nu een betere loonsverhoging geboden kan worden.
Sabic wil de bezetting op orde brengen. Op zich is dit geen cao-onderwerp, het is in eerste instantie de taak van het management dat deze sowieso op orde is.
Is een duurzaam inzetbaarheidsbeleid wel mogelijk als je bezetting niet op orde is? Sabic wil samen met vakbonden het project beweeg je mee vorm gaan geven, prima maar wel erg laat. De intentie uitspreken dat duurzame inzetbaarheid vorm moet krijgen, vinden wij niet concreet genoeg. Er moeten concrete afspraken gemaakt worden, dat gaat verder dan alleen een intentie uitspreken.
Wij pleiten voor een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket met lonen die passen bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor alle binnen Sabic werkzame generaties, dus een generatie pact maar ook een betere regeling voor ouderschapsverlof.
Uitzendkrachten dienen bij gebleken geschiktheid in sollicitatieprocedures sowieso voor te gaan op externe kandidaten. Deze werknemers hebben immers al kennis en motivatie om bij Sabic te werken. Ook na een relatief korte opleiding kan men geschikt worden gemaakt om een bepaalde vacature te kunnen vervullen. Sabic wil wel, maar echt concrete afspraken wil men ook hierover niet maken.
Het blijft dus moeilijk om de koe bij de horen te vatten.
Een aantal kleinere dingen werd wel geregeld: de afschaffing van de jeugdschalen in het salarisgebouw (maar dat moet sowieso wettelijk al), deelname aan het traject “Beweeg mee aan duurzame inzetbaarheid” van CNV Vakmensen, FNV, en AWVN, de uitbreiding van het bijzonder verlof in het geval de niet bij jou inwonende ouder komt te overlijden, de keuze voor tijd voor tijd als je werkt op een feestdag, de invoering van een vertrouwenspersoon. Dat zijn goede dingen, maar die bewegen ons bod niet naar neutraal of positief.
Eindbod (bijlage)
Graag willen wij met jullie het eindbod bespreken, wij zullen een ja of nee moeten geven. Wij leggen het eindbod echter negatief voor en adviseren het eindbod niet te accepteren!
Ledenbijeenkomst
Wij organiseren een ledenraadpleging, deze vindt plaats:
Datum: Dinsdag 12 februari
Locatie: Lokaal in LXF (lokaal wordt ter plaatse kenbaar gemaakt)
Tijd: eerste bijeenkomst 12.00 - 12.30 uur en
tweede bijeenkomst 15.45 - 16.15 uur
Voor vragen kunnen jullie terecht bij Manus Bolders en Peter Vlaming p.vlaming@cnvvakmensen.nl
Ook niet-leden zijn welkom, zij kunnen echter niet meestemmen.
We rekenen op jullie komst.
Manus Bolders, kaderlid
Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 29 52 56
E: p.vlaming@cnvvakmensen.nl