Shell en vakbonden nog mijlenver uit elkaar

Op maandag 10 februari 2025 hebben we voor de tweede keer met Shell gesproken over jouw nieuwe cao. Shell heeft een integrale inhoudelijke reactie gegeven op de voorstellen vanuit de vakbonden. De conclusie is dat we nog mijlenver van elkaar verwijderd zijn en dat we opnieuw een teleurstellende reactie van Shell op onze voorstellen hebben ontvangen.

Wat is de complete reactie van Shell?

Jullie werkgever heeft een complete reactie gegeven op onze voorstellen met daarbij het verslechteringsvoorstel aangaande de prestatiebonus die Shell zelf heeft ingebracht. Ook heeft Shell een toelichting gegeven op “the new operating model”.

Verslechteringsvoorstel prestatiebonus

Volgens Shell ligt de huidige prestatiebonus ver boven het marktgemiddelde. Shell wil het bonuspercentage flink verlagen. Voor het huidige personeel wil Shell gedurende de looptijd van de cao het bonuspercentage van 9% verlagen naar 5%. Voor de nieuwe medewerkers die in dienst komen per 1 maart 2025 gaat direct de verlaging van de bonuspercentage naar 5% in werking.

Reactie op de loonsverhoging

Shell heeft aangegeven de gevraagde loonsverhogingen vanuit de vakbonden niet realistisch en niet marktconform te vinden. Shell stelt in plaats daarvan voor om in combinatie met de verslechtering van de prestatiebonus per 1 maart 2025 een structurele loonsverhoging van 3% toe te kennen.

Overige voorstellen vakbonden

Gebaseerd op de input vanuit jullie hebben de vakbonden diverse overige voorstellen gedaan. Bijvoorbeeld op het gebied van balans werk en privé, gezondheid, inzetbaarheid en een goed ouderenbeleid. Shell ziet echter geen ruimte voor de voorstellen, zoals door ons gedaan. Jullie werkgever vindt dat er in de cao en de door Shell gehanteerde interne regelingen al voldoende geregeld is op de onderwerpen binnen onze voorstellenbrief.

The new operating model

Tenslotte heeft Shell aangegeven dat zij vinden dat er een efficiencyslag zal moeten gaan plaatsvinden. Vakbonden hebben hun expliciete zorgen uitgesproken wat dit in de praktijk gaat betekenen en hoe we de mogelijke sociale gevolgen van zo’n efficiencyslag goed borgen.

Wat vinden de vakbonden?

Het is helaas een teleurstellende reactie vanuit jullie werkgever. De voorgestelde loonsverhoging door Shell is verre van een loonsverhoging die van een marktleider verwacht mag worden, zeker in combinatie wanneer de forse verslechtering van het bonuspercentage meegerekend wordt. Ook zijn we teleurgesteld, aangaande de reactie van Shell, op de verschillende overige voorstellen die wij hebben ingebracht. Specifiek zijn we teleurgesteld dat Shell geen positieve reactie heeft gegeven op de voorstellen in relatie tot een goede balans werk en privé en een goed generatiebeleid.

Hoe nu verder?

De standpunten van de vakbonden en de werkgever liggen nog ver uit elkaar. Op 17 februari spreken we elkaar opnieuw over de cao. Hopelijk kunnen we dan onderwerpen vinden waarover we het eens kunnen worden.

Samen voor een goede cao

Voor een goede cao hebben we elkaar nodig. Wij hebben jouw steun nodig om een cao-akkoord te bereiken dat aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Shell lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen. Nodig je collega uit om lid te worden. Lid worden kan via de volgende link: www.cnv.nl/lid-worden/

De cao online

Je kunt alle info over de cao-onderhandelingen terugvinden op de cao-pagina. Daar kun je ook vragen stellen of reageren. Krijg je dit bericht per post dan kun je de cao-pagina makkelijk vinden door naar www.cnv.nl/cao te gaan en dan vul je in de zoekbalk Shell in.

Namens de onderhandelingsdelegatie, Emile van der Kooij, Merel Louter en Wim Verbaarschot ( kaderleden CNV)
En mede namens Elsa Kraats, FNV-bestuurder Procesindustrie

Aron Foppen
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9719
E: a.foppen@cnv.nl