Shell laat vakbondsvoorstellen links liggen en zet in op verslechteringsvoorstel

Op donderdag 27 maart 2025 hebben we voor de vijfde keer met Shell gesproken over jouw nieuwe cao. Helaas moeten we opnieuw, na een lange dag onderhandelen, constateren dat Shell de verslechteringen handhaaft en in een ander jasje steekt. Ook heeft Shell naast hun huidige voorstel nog extra verslechteringen op het bestaande voorstel gedaan.

Hoe is de vijfde onderhandelingsronde verlopen?

Tijdens de vijfde onderhandelingsronde hebben wij afgetrapt met een handreiking naar Shell. De vakbonden hebben Shell wederom verzocht het voorstel tot verlaging van de prestatiebonus van 9% naar 5% van tafel te halen, waarbij de vakbonden bereid zijn tot het maken van concrete stappen. Ondanks de handreiking blijft Shell bij het voorstel tot verlaging prestatiebonus.  

Wat stelt Shell op hoofdlijnen voor?

  • Looptijd van drie jaar met een salarisverhoging per 1 maart 2025 van 3,25% van de salarisschalen. Deze loonsverhoging werkt niet door in je persoonlijke toeslag. Voor de overige twee jaar van de looptijd zal Shell de AWVN index Chemie volgen.
  • Verlaging percentage prestatiebonus: voor huidige medewerkers zal de verlaging van het percentage van de prestatiebonus verspreid worden over totaal zes jaar. De eerste twee jaren wil Shell een verlaging van 0,5% toepassen. Na deze twee jaar zal de verlaging versneld worden naar 0,75% per jaar. Zo komt Shell uiteindelijk per 1 februari 2031 aan 5%. Voor nieuwe medewerkers zal de verlaging van het percentage van de prestatiebonus per 1 juli 2025 direct naar 5% gaan.
  • Periodieke verhoging binnen je schaal: veranderen van bestaande individuele prestatie ratings. Shell stelt voor om waardes aan alle vijf de categorieën van de individuele prestatie rating toe te voegen. Respectievelijk:
    • Onacceptabel geldt 0 (was 0)
    • Lager geldt 0,25 (was 1)
    • Sterk geldt 1 (was 1)
    • Hoger geldt 1,25 (was 1)
    • Uitmuntend geldt 2 (was 2)
  • Opkomstdagen: boven de bestaande vijf opkomstdagen, stelt Shell voor om twee extra opkomstdagen tot salarisgroep 9 voor trainingsdoeleinden in te voeren. Voor medewerkers maximaal 12 jaar voor aanvang AOW-leeftijd stelt Shell voor om de opkomstdagen met een dag te verminderen naar totaal vier opkomstdagen.
  • Waarnemingstoelage: werkgroep instellen om te inventariseren wat een passende vergoeding is en welke functies hiervoor in aanmerking komen.
  • Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid: Shell weigert goede en reële stappen te maken voor een RVU/generatiepactregeling (80-90-100). De voorstellen vanuit de vakbonden zijn nog steeds onbespreekbaar.
  • Het vaststellen/toewijzen van de vakantiedagen: in de huidige cao staat dat de opkomstdagen rond februari bekend worden gemaakt. Dit kan een beperking zijn bij het boeken van vakanties. Shell stelt voor om in een werkgroep eerder plannen opkomstdagen in het kader van vakantierooster te bespreken.
  • Stopregeling: Shell stelt voor om vast te houden aan hun ingebrachte stopregeling-voorstel. In het geval van 12-uursdiensten is er de mogelijkheid dat drie nachtdiensten achter elkaar worden ingepland. Het maximum op te sparen uren Tijd-voor-Tijd zal gekoppeld worden aan de periode van drie maanden. Wanneer deze periode langer is dan drie maanden zal deze naar rato worden bijgesteld. Wanneer de stopperiode korter is zal deze negatief naar rato worden bijgesteld, waardoor je minder uren mee kunt nemen.
  • Werk/privébalans: Shell is bereid om op basis van hun bestaande hulpmiddelen een werkdrukmonitor vorm te geven.

Wat vinden de vakbonden?

Helaas heeft Shell onze handreiking niet geaccepteerd en blijft Shell bij het verlagen van het percentage van de prestatiebonus naar 5%. Het tegenovergestelde heeft plaatsgevonden! Shell heeft achteruit onderhandeld en heeft een extra verslechteringsvoorstel ingebracht om de opkomstdagen te verhogen in plaats van ons voorstel om dit te verminderen voor alle medewerkers naar vier opkomstdagen en voor de dagdienstmedewerkers het aantal ADV-dagen te verhogen met één. Ook is het loonbod in combinatie met de looptijd volstrekt onvoldoende. Zo is er nog altijd sprake van koopkrachtverlies. Hier komt de verslechtering van de prestatiebonus nog bovenop. Ook op secundaire arbeidsvoorwaarden is het gedane voorstel vanuit Shell ronduit onvoldoende. Zo weigert Shell nog altijd met ons in gesprek te gaan en afspraken te maken over werkzekerheid en ons tegemoet te komen als het gaat om een goed ouderenbeleid.

Hoe verder?

Volgende week dinsdag hebben wij de laatste onderhandelingsdag ingepland staan. Jullie horen zo snel mogelijk van ons.

Samen voor een goede cao

Voor een goede cao hebben we elkaar nodig. Wij hebben jouw steun nodig om een cao-akkoord te bereiken dat aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Shell lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen. Nodig je collega uit om lid te worden. Lid worden kan via de volgende link: www.cnv.nl/lid-worden/ 

De cao online

Je kunt alle info over de cao-onderhandelingen terugvinden op de cao-pagina  
Daar kun je ook vragen stellen of reageren. Krijg je dit bericht per post dan kun je de cao-pagina makkelijk vinden door naar www.cnv.nl/cao te gaan en dan vul je in de zoekbalk Shell in.

Namens de onderhandelingsdelegatie, Emile van de Kooij, Merel Louter en Wim Verbaarschot (kaderleden CNV)
En mede namens Elsa van der Kraats, FNV-bestuurder Procesindustrie

Aron Foppen
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9719
E: a.foppen@cnv.nl