Shell : uitkomsten onafhankelijk onderzoek stoproosters

Recent vond er een onafhankelijk onderzoek plaats naar de ervaringen van Shell-medewerkers met de stopregeling. Dit onderzoek werd uitgevoerd door CNV en FNV in samenwerking met Shell. Het doel was onder meer inzicht te krijgen in hoe de stoproosters werkdruk/werkbelasting, werk-privé balans, verlofmogelijkheden en de algemene tevredenheid beïnvloeden. De uitkomsten van dit onderzoek bieden belangrijke aanknopingspunten voor verbetering.

De resultaten

Knelpunten in werkdruk en werk-privé balans
Allereerst willen we alle medewerkers bedanken die hebben deelgenomen aan het onderzoek. Dankzij jullie input kunnen we nu representatieve resultaten presenteren.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn als volgt:

  • Werk-privé balans: 57% van de medewerkers ervaart dat werk en privéleven tijdens de stop niet goed te combineren zijn. Dit heeft een grote impact op de werk-privé balans.
  • Verlofregeling: 53% is ontevreden over de afspraken rondom verlof, zowel tijdens als na de stopperiode. 61% is ontevreden over de verlofmogelijkheden tijdens de stop en 55% ervaart ook problemen met verlof de eerste maand na de stop.
    Wel geeft een meerderheid van jullie aan dat de PUM/teamleider goed over de verlofbeperkingen voor en tijdens de stop communiceert.
  • Werkbelasting: een zeer groot aantal medewerkers geeft aan zowel de fysieke als mentale werkbelasting als te zwaar te ervaren. 72% van de deelnemers vindt de werktijden vermoeiend, en ongeveer de helft geeft aan niet voldoende te kunnen herstellen.
  • 12-uur diensten: er is veel ontevredenheid over het aantal 12-uursdiensten dat wordt gedraaid. Medewerkers geven aan dat de belasting van deze lange diensten een groot nadeel vormt.
  • Positieve aspecten: ondanks de genoemde knelpunten werd er wel aangegeven dat er een sterk gevoel van saamhorigheid is onder de medewerkers en dat de stopperiode interessant en goed voor de ontwikkeling wordt ervaren.
    Wij zijn dan ook blij om te lezen dat de stop(roosters) als een goede opleidingsmogelijkheid worden gezien.

Wat vinden de vakbonden?
De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen de signalen die we via de (kader)leden hebben ontvangen. De vakbonden maken zich onder meer zorgen over de werkdruk, werkbelasting, de hoeveelheid 12-uursdiensten, de verlofmogelijkheden en de vermoeidheid die veel medewerkers ervaren tijdens de stop(roosters). Dit onderzoek bevestigt de kritische signalen die wij vanaf de werkvloer ontvangen hebben en versterkt onze voorstellenbrief in de lopende cao-onderhandelingen. Wij zullen ons inzetten om met Shell een nieuwe Stoproosterregeling af te spreken, die recht doet aan de wensen van medewerkers. Wij willen dan ook graag in gesprek over het herzien van Stopregeling 2007 en nadere afspraken maken over de voorwaarden waaronder de stopregeling wordt toegepast, zoals: wanneer toe te passen, definitie van een stop, vaststellen van het rooster, lengte van de periode, frequentie, verlofbeperking en roosterbeperkingen, welke soort roosters en uurdiensten, werktijden en pauze. Ook over de arbeidsvoorwaarden, zoals TvT, verschoven wachten en overwerk zouden we in gesprek willen.

Hoe verder?

Wij hebben bij Shell aangegeven de arbeidsvoorwaardelijke kant van de stop(roosters), zoals de beloning, te willen bespreken in de lopende cao-onderhandelingen. Daarnaast willen we de technische details van de stoproosters en de daarbij behorende voorwaarden en faciliteiten in werkgroepverband met Shell bespreken. Deze werkgroep zal bestaan uit kaderleden van beide vakbonden.

Samen staan we sterk

Actief betrokken bij CNV

  • Kaderlid: Zonder leden die actief betrokken zijn bij de hierboven genoemde werkgroep hadden wij het onafhankelijke onderzoek geen vorm kunnen geven waarmee recht wordt gedaan aan jullie beleefwereld en wensen. Wil je meedenken en actief betrokken worden bij dit soort processen? Word kaderlid! Je kunt je interesse hiervoor kenbaar maken door ons te mailen op het hieronder genoemde mailadres.
  • Word lid van CNV: Goede arbeidsvoorwaarden komen er niet zomaar. Daar zorgen we samen met jullie voor! Kortom: wij zouden jullie willen oproepen om deze nieuwsbrief binnen Shell onder je collega’s te verspreiden. Wij hebben jouw steun nodig om tot een cao te komen die aansluit bij jullie wensen.Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met jullie werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen binnen Shell lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen. Is jouw collega nog geen lid? Overtuig deze collega om lid te worden! Nodig je collega uit om lid te worden. Dit kan via de volgende link: Met jouw collega's staan we sterker. Nodig ze uit! | CNV

De cao-online

Je kunt alle info over de cao-onderhandelingen terugvinden op de cao-pagina. Daar kun je ook vragen stellen of reageren. Krijg je dit bericht per post dan kun je de cao-pagina makkelijk vinden door naar www.cnv.nl/cao te gaan en dan vul je in de zoekbalk Shell in. 


Mede namens Elsa Kraats, FNV-bestuurder Procesindustrie

Aron Foppen
Bestuurder CNV
M: 06 8191 9719
E: a.foppen@cnv.nl